Libyen en kokande gryta

Hur många länder ska egentligen dras in i denna demokrativåg? För en våg är det. Det sprider sig som ringar på vattnet. Månde alla diktatorer darra i sina palats. De har regerat med terror och nu verkar folket fått nog. Till och med militärer och forna partimedlemmar byter sida. Precis samma sak hände i öst för ett tiotal år sedan.

Det enda jag är rädd för är att det blir inbördeskrig i något av länderna. Sen börjar jag tänka vidare. Om denna våg sprider sig till asien och Kina, vad händer då? Alla företag som satsat i dessa länder och nu får lägga alla resurser på att få hem personal. Vad händer med företagen när nya regeringar bildas? Kanske inte lika lätt att pumpa pengar ur länderna då. De nya regeringarna kanske vill ha kvar vinsten i landet för att bygga upp det.

Det ska verkligen bli intressant att följa utvecklingen, och jag hoppas verkligen inte att det startar ett inbördeskrig någonstans. Ska USA och EU klara sig att hålla sig utanför, utan att lägga sig i. Som att skicka trupper eller något sådant. Låt dem sköta sig själva såvida inte något av länderna begär hjälp.

Lämna ett svar