Storebror ser dig

Nu ska äldre övervakas med kamera om nätterna. I Malmös stadsdelar Limhamn/Bunkeflo tänker man på försök införa detta. De äldre som vanligtvis brukar få besök om nätterna ska istället få en kamera uppsatt, som filmar under den tid personal egentligen skulle komma. Men de som ska vändas, hjälpas upp för toalettbesök eller ha medicin ingår inte i detta försök.

Jag tycker detta är skrämmande att man ens tänker på något sådant. Har man inte rätt till något privatliv när man blivit äldre? Räcker det inte att man behöver ha hjälp med passning av människor som kommer på natten, utan nu ska man övervakas med kamera. Man säger att detta är bättre än att komma in och kanske väcka den som sover. Bullshit, säger jag. Hörseln är ju ofta inte den bästa när man blivit äldre och många har hörselapparat, som naturligtvis tas av när man ska sova. Inte tusan hör man om någon kommer in, om den är tyst och inte slammrar.

En som opponerar sig och blir upprörd är Kjerstin Dellert, som menar att tror inte folk att äldre har något sexliv? De kanske inte har rätt att ha det.

Rena rama big brother i äldrevården. Man säger att filmerna inte ska sparas. Fan trot. Jag känner en obehagskänsla över att ha en kamera hemma som, man inte har någon aning om när den är på eller inte. Vad blir nästa steg då? Ska handikappade ha en kamera hemma som filmar dem? Näe, kommer det en protestlista så tänker åtminstone jag skriva på. Detta kan vi inte tillåta. Tänk, så många äldre som lever ensamma, då partnern dött och hur mycket de behöver mänsklig kontakt. De kanske behöver prata en liten stund på natten, om de inte kan sova eller få en kram. En kamera kan inte ersätta något sådant.

Lämna ett svar