Danmark kräver nordpolen

Efter det arktiskarådets möte i Nuuk, där Sverige tog över ordförandeklubban från Danmark, kommer det förre ordförandelandet lägga fram ett krav på nordpolen. Mötet var lyckat enligt Bildt och man kom överens i alla frågor, men tydligen mörkade Danmark en hel del. Om man kommer att lägga fram detta krav så hamnar landet i konflikt med flera andra länder. Kanada, USA, Ryssland är några av de länder som också hävdar sin rätt till arktis.

Då Ryssland tidigare placerade en flagga i havet under nordpolen, fick man mycket kritik av de andra länderna. Om nu Danmark kommer med sina krav blir kritiken säkert lika stark. Då det inte finns några fyndigheter vid nordpolen är det lite underligt att man vill hävda sitt ägande just där. Kan det vara en ren principsak? Man vill även hävda rätt till ett område på Grönland och det ses säkert inte med blida ögon av de andra länderna. Sen kan man ju undra varför man inte lade fram detta krav under mötet, utan kommer nu med det.

Lämna ett svar