Journalister vill starta show

Jag får en känsla av att någon journalist på aftonbladet vill starta något som mest liknar en show. Man startar en artikelserie om skolan och tar upp allt negativt man kan hitta. Dåliga skolor, dålig skolmat, låga lärarlöner är några av det de tagit fasta på. Elever har låga betyg och kan inte komma in på gymnasium. Man ger en siffra på hur många som inte kommer in varje år.

Detta känns lite som att man konstruerar nyheter, då man inte har mycket annat att skriva om. För ett tag var det försäkringskassan som fick på pälsen. Nu alltså skolan och allt runt omkring.

Om vi börjar med skolorna och att de är nerslitna. De blir det när de elever som vistas där inte har respekt för miljön. Det eldas på toaletter, klottras i korridorer och smutsas ned överallt. Eleverna struntar i att de förstör. Så var det när jag gick i skolan och så är det än idag. Hur kommer man tillrätta med sånt? Uppfostran som startar redan i hemmet, att respektera offentliga miljöer. Vi ska väl inte behöva ha poliser i skolan som de har i USA?

Dålig skolmat borde man kunna få bättre om kommunerna satsar mer pengar. Där får vi vuxna hjälpa till och påverka våra kommunpolitiker. Det finns alltid någon av de folkvalda vi kan påverka.

Så var det lärarlönerna. De varierar från landsända till landsända precis som lönerna gör för andra yrkesgrupper. Får de kanske den lön de förtjänar? Hur jämförs lönerna mellan skolor i landet? Det jag menar om de får det de förtjänar, är hur duktiga är de på att lära ut. Det är kanske lärarutbildningen som ska förbättras och det ska kanske ställas högre krav på dem som söker utbildningen? Eller är det tvärtom? Jag tycker inte att man bara ska kräva högre lön, utan ta reda på varför den inte är högre. Det bör lärarna själva kunna tala om.

Att gå ut och demonstrera tror jag inte på, bättre vore att diskutera varför lönerna är som de är och hur göra för att höja dem. Många vill jämföra med andra länder och då kan jag bara säga att alla löner är högre i t.ex. Danmark, vilken yrkesgrupp man än tittar på. Så frågan är varför de är det? Kan det bero på att vi har haft en socialdemokratisk regering i många år, som har en politik som säger att alla ska tjäna lika mycket. Alla är lika mycket värda, så höjs lönen för en yrkesgrupp måste alla andras också höjas.

Då bör ingen yrkesgrupp ha mer i lön än någon annan. Detta kanske är väldigt provokativt, men jag vänder mig mot att journalister verkar vilja få olika yrkesgrupper att slåss mot varandra.

Att sedan vissa elever inte får betyg så att de kommer in på gymnasiet är inget nytt. Så har det alltid varit och man har satt in olika system för att de ska kunna läsa upp betygen. Men nu är det så att alla inte vill gå i gymnasiet, de vill jobba. Varför inte införa lärlingsplatser så de har en chans att skaffa sig ett yrke utan en massa betyg? Jag förstår inte resonemangen om att nedvärdera folk, för att man inrättar sådana möjligheter. De eleverna är inte dummare än andra utan har inte den motivationen att läsa vidare. Måste man tvinga dem till det?

Lämna ett svar