Länderna inom EU i ekonomisk kris

Grekland är väl det land som närmast kan gå i konkurs om inte lånen utbetalas innan juli månads utgång. Andra länder inom eu kommer att drabbas om det blir så illa för landet. Irland, Portugal och Spanien är tre andra länder vars ekonomi också är dålig. Tittar man på vilka som styr dessa läner ser man att det är socialistiska partier. Så nu undrar man om den ekonomiska politik de för verkligen är bra för länderna. Att höja skatter för medborgarna främjar ju inte till mer konsumtion och arbetslösheten bara stiger.

Nu planerar Grekland att sälja ut flera statliga bolag för att förbättra sin ekonomi. Staten är kanske inte de bästa att leda företag? Det är oftast inga företagsledare som sitter i regeringarna. Så detta att sätta trogna partimedlemmar i toppen på sina partier verkar faktiskt farligt. kan de verkligen sköta ett lands ekonomi? I Spanien demonstrerar folk på gatorna över hur landet styrs och missnöjet är stort. Man är rädd för att de nordafrikanska protesterna ska sprida sig dit och kaos uppstå.

I Italien råder stor arbetslöshet och i Portugal likadant. Man har mörkat den dåliga ekonomin i flera år, men nu går det inte längre. Verkar rätt oansvarslöst i mina ögon. Som att sticka huvudet i sanden som en struts. Vi kan ju se tv-programmet lyxfällan som visar vad som sker när man behandlar sin ekonomi på samma sätt. Jag tyckar absolut att alla medborgare ska kunna kräva mer av sina politiker som sitter i regeringen.

Därför är i allfall jag glad över att vi har Anders Borg som ekonomiminister och vet inte om jag törs välja bort honom i ett val. Hur vet man om en annan regering klarar ekonomin lika bra? En viktig fråga inför nästa val.

Lämna ett svar