Ska vi ha ett kungahus eller inte?

Nu har Lars Ohly vaknat ur sin törnrosasömn. Flera av oppositionspartierna med socialdemokraterna i spetsen vill få större insyn i vart kungens apanage går. Många viftar för en republik och att Victoria ska ta över, men vad vill svenska folket? Just nu är det väl en hel del tvivel om kungen och hans liv, men jag ser inte att han skulle behöva abdikera för att vissa slår mynt av hans ungdomssynder och vissa eskapader.

Jag tycker absolut att man ska redovisa vart pengarna går, eftersom det är skattebetalarnas pengar han lever på. Jag tror att en större öppenhet gynnar kungahuset och kan tysta en hel del kritiker. Men att kräva att kungen ska uttala sig för varje påhopp anser jag befängt. Det skulle jag själv inte göra om jag vore i samma sits. Vissa påhopp och böcker är det bättre om man inte invecklar sig i förklaringar. Det är inget som vi behöver veta och är endast skandaljournalisternas smörgåsbord.

Fast just nu anser jag att kungen ska sätta foten i marken och tala om vad han tycker och tänker om alla skriverier. Tysta, alla sensationslystna journalister. Öppna upp för insyn i vissa saker och stänga dörren om andra. Men såhär är det ju alltid för alla statsmän, att en del saker gör att de kommer i blåsväder. Se bara på det engelska kungahuset och alla skriverier som varit kring dem. Fler reportage om de resor i pr-syfte kungaparet gör och se vilken nytta de gör för Sverige, så svenska folket lättare kan ta ställning. Det vore bättre för både monarkin och kungaparets liv i största allmänhet.

För som Juholt sade så kommer socialdemokraterna verka för att kunghuset ska avskaffas. Så detta är ett steg i den riktningen, Men vill vi det och vad skulle komma istället? Vad skulle det kosta skattebetalarna? Vi måste ställa oss dessa frågor för att kunna ta ställning. Skulle det verkligen vara bättre för Sverige utan ett kungahus?

Lämna ett svar