Riksdagsdebatt idag fas 3

Detta är en het potatis och det tycker jag är bra. Socialdemokraterna vill att fas 3 ska slopas helt, men jag håller inte riktigt med. Jag tycker att de som har varit arbetslösa under en väldigt lång tid behöver hjläp att få jobb. De flesta av dem har säkert sökt minst 200 jobb och fått nej. Olika anledningar har väl givits hela tiden om varför de inte fått jobbet. Så visst behöver de få hjälp.

Men att inte få regelrätt lön kan jag inte hålla med om är rätt. Betala arbetsgivaren en viss del av lönen, men låt arbetstagaren få full lön. Man måste kunna leva och den arbetslivserfarenhet man får är ovärderlig. Även om man inte får behålla arbetet när tiden är över. Javisst ska det vara tidsbegränsat till mellan 4 – 6 månader beroende på vad arbetsgivaren behöver.

Sen ska det vara arbeten som är närliggande till den utbildning man har, och har man ingen utbildning ska man först skaffa sig det. Vad som helst men så att man är konkurrenskraftig. Alltså finslipa fas 3 så tror jag att den blir bra. Eller man kanske ska säga modellera om den.

Hur vore det att fråga de arbetssökande om vad de behöver för verktyg, för att ta sig ut i arbetslivet? Jag tror att många skulle svara att de skulle vilja få en chans om det så bara var för några månader, för arbetslivserfarenhet och kontakter är a och o.

Lämna ett svar