Ingen tror att Grekland ska klara krisen

Flera greklandskännare har uttalat sig i artiklar och tv om och varför krisen i Grekland är så stor. Jag har försökt läsa på eftersom jag inte kunde förstå vad detta berodde på. Det är flera olika saker som är grunden till krisen och även varför grekerna prostesterar så starkt mot åtstramningen som regeringen vill göra.

Grekland var ockuperat av Turkiet i 400 år och där lades grunden till den djupa misstro som finns för de styrande. Det förbättrades sannerligen inte under tiden då militärjuntan styrde landet. Man känner ingen solidaritet till staten. Samhällets grundstenar bygger på mutor för att komma först i sjukhusköer, få den bästa vården, de bästa bostäderna mm. Ett litet kuvert med pengar och så får man det bättre. Detta är mycket utbrett och skulle man försöka komma åt denna korruption så skulle varenda läkare i Grekland hamna i fängelse. Ingen läkare i landet betalar skatt.

Staten har svarat med att bygga ut den offentliga sektorn, där man anställt de som röstar på rätt parti fått arbete. Pensionsåldern har varit låg, vilket har stuckit i ögonen på övriga europa. Statligt anställda män har gått i pension vid 55 års ålder och kvinnor vid 50 år, samt fått dubbla löner. Man har klassat flera arbeten som hårda, frisörer, journalister, musiker mm. Under senare år har man minskat antal yrken som haft den klassen och kritiken har därmed blivit massiv mot staten.

Alla skyller på varandra, för det är alltid någon annans fel att det blivit såhär. Som en greklandskännare sade:”Istället för att täppa till hålet i båten, så försöker man ta reda på vem som har borrat hålet”. I våra ögon verkar det ytterst korkat. Vi skulle nog först täppa till och sedan leta syndabock. Många anser att när man fick lånet förra året så borde man ha kunnat stabilisera ekonomin, men man missade den chansen. Leif Padgrotsky är idag rådgivare till den grekiska regeringen och det har inte gått så bra hittills.

Enligt många så borde inte Grekland fått inträde i EU eller i pengaunionen. De var inte klara för det. Men med dubbla bokföringar så klarade de kraven. Där undrar man om EU såg genom fingrarna och tillät landet gå med trots detta? Frågan är nu hur ska regeringen få alla statligt anställda att tänka på ett nytt sätt och få alla att betala skatt? Inget som sker i en handvändning och hinner de ändra färdriktning?

Lämna ett svar