Centerpartiet är ett parti i kris

Så kan man nog säga när man ser de opinionssiffror som uppvisas idag 4,5% innebär att centerpartiet inte skulle klara sig kvar i riksdagen. Under 35 år har partiet förlorat väljare hela tiden. Under hela denna tid har centern försökt samarbeta både till höger och vänster för att få till långsiktiga lösningar. Vilket är beundransvärt men inte varit till gagn för dem själva. Att sedan miljöpartiet bildades och fått duktiga språkrör, som kunnat föra fram deras politik, har fått centerväljare att gå över till dem.

Moderaterna fick ett lyft med Reinfeldt och de övriga pertiledarna inom alliansen har kommit i skymundan. I början var Maud Olofsson väldigt tongivande och höll sig framme. Tyvärr kom Saab-krisen som har varit tufft för henne som näringslivsminister. Hon har fått bli syndabock för att regeringen inte stöttat mer. Så den nya pertiledaren som väljs måste vara stark och profilera sig mer.

En av kandidaterna som det pratas mycket om är Annie Johansson och hon menar att inför nästa val, måste alla partiledare inom alliansen sätta sig ned och prata om hur småpartierna ska bli starkare. Det fungerar inte om endast ett parti växer på de andras bekostnad. Sedan ska inte centern sprida sina intressen utan inrikta sig på några frågor. Folk ska veta vad det är dom röstar på.

Ett annat parti som skulle åka ut ur riksdagen om det vore val idag är vänsterpartiet. Ohly har fått mycket av skulden för att oppositionen inte klarade av att ta sig till regeringsposition, vid senaste valet. Så blockpolitik är svårt för mindre partier som lätt kommer i skuggan av de stora.

Jag ser med spänning på valet av ny kandidat i centern och man har deklarerat att det inte ska bli detta hysch hysch som socialdemokraterna sysslade med.

 

Lämna ett svar