Var Abba:s texter politiska?

Ja, det påstår i allafall Björn Ulveaus i ett program i SR som sänds den 25:e juli. Han säger där att i texterna så fanns det politiska budskap, som inte många förstod. Nej, tacka tusan för det då åtminstone jag tyckte att det var ren pop som lät bra. Björn säger att låten:”The Visitor” handlar om Bresjnev och hur det skulle vara om man bodde i Sovjet och någon kom och knackade på dörren.

Det hade inte jag kunnat räkna ut. Undrar hur det är med låten “Dancing Queen”? Handlar den om pedofili eller? En gubbe som sitter och glor på en ung tjej och dreglar. Eller kan den handla om hur svårt det var för unga att få jobb på 70-talet, en kritik mot socialdemkraternas arbetsmarknadspolitik måntro?

Låten “Take a chance on me” trodde jag handlade om kärlek och längtan, men den kanske handlar om en valkampanj? Då undrar jag lite hur både Björn och Benny kunde gå med på att man gjorde musikalen “Mamma Mia”, som sedan blev film. Den är ju inte ett dugg politisk. Jag menar då blir ju texterna helt fel, eftersom den handlar om kärlek helt igenom. Jag blir skeptisk till Björns prat och undrar om det inte är efterkonstruktion, för att få folk att köpa skivorna. Jag tror inte att Abba sjöng politiska låtar. Vad tror ni?

Lämna ett svar