Hur är man funtad egentligen ?

Läser i tidningar och hör på nyheterna i tv, om sjukvårdsbiträdet som tryckte tillbaka spyorna i den gamla damens mun. Då undrar åtminstone jag hur människan är funtad som gör något sådant. Detta är ju sadistiskt och äckligt. Är det sådana människor som arbetar på våra äldraboenden, så vill inte jag bli gammal. Att vara beroende av andra som hjälper en i det vardagliga livet gör att man är totalt utlämnad. Tänk, er själva att ha en främmande människa som stoppar mat i ens mun. Man kanske är van att äta i en takt och denna människa i en annan. När man så inte hinner tugga och svälja i någon annans takt, är det lätta att spy upp alltihop.

Små barn gör ju det ofta när de blir matade. Inte tusan stoppar deras mödrar tillbaka spyorna i munnen på dem. Att bli matad är rätt obehagligt och när det hänt, har åtminstone jag behövt instruera hur jag vill bli det. När man inte kan det av olika orsaker får man panik om det blir fel. Jag blir så ledsen när jag får höra talas om hur någon behandlar våra äldre illa. Efter ett helt liv med allt vad det innebär borde man kunna få ha det bra och de människor som är anställda för att ta hand om de äldre, borde förstå att det är en rätt förnedrande situation.

Jag litar inte på äldrevården och skulle någon av mina anhöriga hamna där, så kommer jag att kolla dem som sköter om de äldre med hökögon. Ingen ska få chansen att stoppa spyor i mina nära och käras mun. Sedan struntar jag i om de tycker att jag springer där i tid och otid, för jag kommer aldrig helt lita på att de vill andra väl. Alla har rätt till ett värdigt liv, vid alla åldrar och jag ser det som min plikt att se till att mina anhöriga får det.

Lämna ett svar