Orkansäsongen har börjat

I morse hade vi ett våldsamt åskoväder nere i skåne. Blixtar tände upp himlen som var kolmörk och regnet öste ned. I USA har orkansäsongen börjat och orkanen Irene hotar New York. Två dödsfall har rapporterats i Dominikanska republiken på grund av regnet orkanen för med sig. Vi kan vara glada att detta inte händer i Sverige än så länge. Men klimatet håller på att förändras och det kunde vi märka av den regniga sommar vi nyss haft. Torka i södra Europa och regn häruppe, förutom norrland som haft en solig och varm sommar.

Detta har meterologerna varnat för rätt länge och många skyller det på föroreningrna i luften, men det är inte hela sanningen. Vår jord har alltid haft klimatförändringar och tänker jag tillbaka på min barndoms sommrar och vintrar, är det stor skillnad mot idag. Våra föräldrar pratar om när de kunde gå på isen till Danmark och längst upp i Bottenviken till Finland.

När får vi orkansäsonger här i Sverige? Kanske förändras det så att de når hit också. Därför bör vi vara uppmärksamma på orkanerna vi läser om i tidningarna. Förbereda oss på skyfall i flera dagar och vindar vi aldrig trott skulle drabba vårt land. Orkanen Irene väntas komma in över New York under lördagen och ökar den från läge 2 till 4 så kan det innebära en hel del skador.

Lämna ett svar