En historisk kväll i Paris

Världssamfundet träffas i kväll i Paris för att tillsammans med ledarna på interimregeringen NTC, samtala om de frysta tillgångar som finns ute i världen och hur det fortsatta styret ska se ut. En del av pengarna har redan släppts och flygs in i Libyen redan, men det är stort behov av pengar för att bygga upp landet. NTC säger att inom 18 månader ska val hållas i landet och Fredrik Reinfeldt som idag flyger till mötet menar att det är historia som skrivs just nu.

Diktaturer faller och det slöseri dessa despoter lever i avslöjas för omvärlden. Landets befolkningar är fattiga och det finns stora brister i utbildning och sjukvård. I Libyen har rebellerna gått in i fängelser och hittat både döda och levande som varit försvunna under lång tid. De har torterats och skändats på de mest fruktansvärda sätt. Så jag hoppas verkligen att statsministern har rätt.

Khadaffi och två av hans söner har tydligen flytt till Sirte där de gömmer sig. Staden där diktatorn är född och har sitt störst stöd. Den ene sonen har gått ut med att Khadaffi är beredd att förhandla med rebellerna, men den andre hotade i morse rebellerna med att kommer de till Sirte så ska de bli dödade. Är sönerna i luven på varandra eller är det diktatorn som vill få ut dessa dubbla budskap? Svårt att veta när man har med en galning att göra.

Nato bombar Sirte hela tiden och jag misstänker att de förbereder för att rebellerna ska kunna ta sig dit. Kanske försöker de leta fram Khadaffi först innan de låter rebellerna komma dit. Världens ledare vill ha Khadaffi levande och ställa honom inför rätta men då måste nog nato hitta honom först. Risken är stor att om rebellerna får tag i honom så avrättar de honom direkt och det vet han säkert om. Men jag undrar om han vill bli fångad överhuvudtaget? Han kanske inte ens lever idag, utan det är hans söner som befinner sig i Sirte.

Det pågår fortfarande strider i Tripoli och utanför så ännu är inte allt över. Men är det klaner som slåss mot varandra eller rebeller mot anhängare till Khadaffi? Faktum är att nu finns det x antal unga män beväpnade runt om i landet som slagits under lång tid och hur ska man avväpna dem? Jag tror att NTC behöver hjälp utifrån men det är detta de två ledarna ska precisera ikväll. Vilken hjälp vill de ha och från vilka?

2 svar på ”En historisk kväll i Paris

  1. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Cheers!|

Lämna ett svar