Gucci-Helle blir ny statsminister

En ny kvinnlig statsminister i Danmark ska försöka ena de två partierna på sin vänstra sida. Trots att socialdemokraterna förlorat valet kan de örja bilda regering och det tack vare Danmarks största parti Venstre. Låter det rörigt? Det är det och de tre partierna som ska samsas har olika åsikter om en hel del frågor. Radikale venstre som tidigare stött Rasmussens parti har bytt sida vid detta val. Men hur länge kommer detta att hålla?

De flesta politiskt sakunniga anser att om något år blir det nyval igen och det är kanske det danskarna vill. De gillar ju att deala och förhandla fram bättre villkor så detta är helt i deras anda. Socialdemokraterna har gjort sitt sämsta val någonsin och det ser lite konstigt ut att de jublar nu. Är de månde regeringskåta? Men visst är det nyttigt att det blir ett nytt styre efter 10 år med borgerlig regering. Synd att socialdemokraterna kunde sitta så länge i regeringsposition i Sverige, för hade det växlat lite oftare så hade det varit bättre för vårt land.

Nu har sossarna blivit så passiva och jag tror att de inte riktigt klarar av att sitta i opposition då de fortfarande ser sig som ett regeringsparti. Därför har de förlorat i de senaste valen. Med en annan partiledare än Juholt tror jag att partiet hade fått det lyft de verkligen behöver. En yngre hungrigare partiledare som hade orkat att förnya och föra in socialdemokraterna i framtiden. Tyvärr är inte Juholt den rätte att göra det.

Däremot tror jag att centern och miljöpartiet får ett riktigt lyft med dessa nya yngre partiledare/språkrör. En frisk fläkt med ork att förändra. Kanske får vi se ett nytt annorlunda samarbete i regering och riksdag i framtiden. Jag hoppas på det i allafall.

Lämna ett svar