Rättegången närmar sig

De båda svenskarna som sitter i etiopiskt fängelse ska inom en nära framtid ställas inför rätta. De anklagas för terrorism och säkert fler saker som är direkt uppdiktade av åklagaren. Det första som slog mig var att, varför skulle de ta sig in i landet illegalt? De hade väl kunnat söka visum till den delen av landet som inte tillhör Ogadenprivinsen och sedan försökt ta sig in. Det andra är att varför ställa upp med ett gevär i händerna, på ett fotografi som med all säkerhet kan hamna i orätta händer. Korkat tycker jag. Detta inte sagt att jag anser att det är rätt åt dem, utan mer att det är naivt att göra så när de vistas illegalt i ett förbjudet område.

En del anser att Carl Bildt gjort för lite för att fria dem och att det är ett nederlag för honom att de nu ställs inför rätta. Jag tänker inte yttra mig i det fallet då jag inte har en aning om vad han gjort eller inte gjort. Jag vill inte heller försvara hans styrelseuppdrag i Lundin oil, då jag inte har en aning om hur mycket inblandning han hade i etableringen i Ogaden. Kanske var han med och beslutade om att den skulle ske, vilket företaget ju gjorde efter hans avgång. Nu har han valt att inte säga något om detta och det kan bero på att han skrivit på att inte göra det. Det borde han kanske säga något om.

Det jag kan ifrågasätta är om journalister ska riskera sina liv för att jaga nyheter. Hade de klarat sig så hade de blivit världskändisar för något helt annat. Nu kan vi bara hoppas på att de kommer hem med livet i behåll. Har de på något sätt haft något med den förbjudna gerillan att göra, så kan de ju inte berätta om det nu. Men väl hemma kan historien bli en helt annan när de väl skriver ned den, för det kommer de säkert att göra. Vi får kanske även höra Bildt berätta en hel del. Just nu är det kanske mycket farligt att överhuvudtaget att säga något som skulle förvärra situationen för de båda svenskarna. Detta måste alla tänka på.

Lämna ett svar