Ska vi verkligen ha provocerande reportrar?

Jag har läst en del om de två reportrarna som skrivit artikeln i aftonbladet om Politikers ekonomi, och jag känner ett lätt äckel. Richard Aschberg bror till Robert som ju är känd av de flesta, fick 2001 svenska journalistpriset för artiklar om prostitutionen på internet. Han vill påvisa att allt breodde på att regeringen infört en lag om att det är kriminellt att köpa sex. Det hela tillbakavisas av polisen, som ser hela artikelserien som helt påhittad. Den reporter han arbetade tillsammans med vid det tillfället blev avskedad från aftonbladet, enligt många en mytoman. Jag utelämnar hans namn eftersom han inte har med den senaste artikeln att göra. Men tydligen har han kontakter inom de prostituerades kretsar.

Mattias carlsson är den andre reportern som konfronterade Littorin angående hans sexköp. Här är det lite konstigt då denna “Anna” som skulle vara källan inte kan återfinnas någonstans. Han var också den som skrev om Magnus Hedmans sexköp. Den källan var en utländs kvinna som Mattias kände. Han var fotograf vid tillfället då aftonbladet skrev en artikel om att stureplansprofiler, börsmäklare och kändisar träffades på en pråm för att slåss. En helt påhittad företeelse, som aftonbladet fick ta tillbaka efter ett par dagar. Han talar ryska flytande då hans fru är från Ryssland och verkar ha många kontakter bland de prostituerade. Många vill påskina att han betalar dem för att avslöja när de haft sex med någon kändis. Detta vet jag inte om det är sant så det får man ta med en nypa salt tycker jag.

Summan är ändå att dessa två herrar verkar tillverka sensationer och det är sådan journalistik jag föraktar. Det är en sak att sitta och leta i offentliga handlingar efter oegentligheter och en annan att fabricera något som de inte har riktiga bevis för. Så min undran är om de har rent mjöl i påsen själva?

Lämna ett svar