Gissa vilken yrkesgrupp som vi har lägst förtroende för?

I alla mätningar där det frågas om hur stort förtroende för vissa yrkeskårer man har, hamnar journalister lägst. Detta föranleder Jonas Nordling, förbundsordförande i journalistförbundet att skriva en debattartikel i aftonbladet. Det han förfäras mest över är den eller de journalister som erbjöds ersättning för att skriva om tv-programmet True talant. Nu tackades det nej till detta erbjudande och en artikel skrevs. Jonas menar att om journalister tar mot ersättning för att skriva något så skadar det deras trovärdighet. Jag kan medge det, men tror inte att det är detta som gör att vi inte har förtroende för yrkeskåren.

Jag kan till exempel ta detta drev mot Juholt. Man gav sig på honom och i en hel vecka jagade journalister nya scoop. Idag kan vi läsa om Tobias Billström som tydligen också tjänat pengar på sin “övernattningslägenhet”, samt vi har också kunnat läsa om andra politiker som gjort det. Inga drev piskades upp då, utan det är som jag skrivit i tidigare inlägg att denna företeelse med att försöka roffa åt sig bidrag mm, är endast något som alla riksdagsledamöter sysslar med. Varför kunde inte journalisterna riktat sig till alla riksdagsledamöter och lagt ut namnen på dem? Varför ta en i högen och peka ut honom?

Likadant gör de mot artister och andra kända människor. Det om något gör att man tappar förtroendet för yrkeskåren. Detta är inte ett försvar för Juholt utan kritik mot den sorten av journalistik som bedrivs av kvällstidningarna. Dessa journalister är säkert inte heller några vita får utan har en hel del skelett i garderoben. Visst ska våra politiker kritiseras och vi bör hålla dem under uppsikt, men att journalister försöker få folk avsatta som avsikten verkar ha avrit med Juholt anser jag vara skitjournalistik. Att förstöra någons karriär med att jaga den tills människan inte orkar mer är ju inte klokt. Att sedan socialdemokraterna har stora problem är ingen hemlighet och det får de väl försöka lösa som de själva vill.

Att man sedan ska tycka synd om två journalister som utan lov tar sig in i ett land, känner jag lite som hyckleri. Vad hade hänt om de tagit sig in i Nordkorea? Varför är de så galna att de riskerar sina liv för att kanske göra ett scoop? Klart att de som kan ska försöka hjälpa dem och kanske har de lärt sig en läxa. Nej, ni journalister får nog tänka er för lite när ni skriver era artiklar och hänger ut folk i media.

Lämna ett svar