Vad händer med våra skolbibliotek?

Jag blir häpen när jag hör i radions P1 om att skolbiblioteken inte har böcker, eller pengar att köpa böcker för. Jag kommer ihåg hur spännande det var de dagar vi gick och lånade böcker på svensklektionen. Vi fick sitta och läsa hela lektionen och sedan låna en bok för att ha som lektyr då vi hade extratid någon lektion. Jag älskade när det var många böcker att välja på, så att de aldrig skulle ta slut. Det skrivna ordet har alltid faschinerat mig och ju tjockare bok, desto bättre var det. Visst var det flera av mina klasskamrater som tyckte att det var tråkigt på dessa timmar, men någon bok fick de alltid med sig. En del var inte vana att läsa och detta blev en introduktion till böckernas värld. Ett bra sätt att lära sig språket på ett roligt sätt.

Jag vet att många barn inte har öppnat en enda bok idag och tycker mycket synd om dem. De missar en hel värld av upplevelser. Idag spelas det spel på data och spelkonsoler istället, vilket också är bra, men där fantasin inte får mycket spelrum. Att få utveckla sin fantasi är viktigt. Visst är det enkelt att sätta ett spel i tv:n och låta barnen spela. Det blir lugnt och man slipper engagera sig. Idag går inte föräldrarna med sina barn till biblioteken för att låna böcker. Kanske finns det inte tid till det och man har annat för sig efter jobb och skola. Då går man miste om en viktig del i barnens utveckling, men det kan skolorna kompensera och det bör de göra.

En skolbibliotekarie i Helsingborg tyckte att det var så hemskt att skolan inte hade råd att köpa böcker, att hon skänkte sina egna. Efter att ha läst i hela sitt liv hade hon samlat på sig en hel del. Det förslag hon gav, var att skolorna kunde köpa begagnade böcker istället för nya. Biblioteken kastar böcker varje år och dem kunde man be att få. Vi måste värna om skilbiblioteken och se till att de fungerar.

Lämna ett svar