Kan vi pusta ut nu?

Inatt kunde man enas om ett åtgärdspaket för Grekland, där 50% av landets skulder skrivs av. Den enda utväg som kan få landet på rätt köl igen. Mötet höll på till klockan 04.00 i morse, vilket visar på att det inte var ett lätt beslut. Reinfeldt intervjuades igår kväll och hans ord vittnar om att det var ett jättejobb för att få ett beslut. Men vi ska vara glada att de inte gav upp utan jobbade vidare. Ska eu finnas i fortsättningen så var detta ett måste.

Nästa vecka ska G20 träffas och det är viktigt att kunna lägga fram en lösning. Nu återstår att se över vilka banker som behöver stöd och jag vill inte se att stora bonusar delas ut i bankerna. Dessa bonusar är som ett hån. Men vi har kunnat läsa att våra svenska banker gjort miljardvinster, som låntagarna inte får ta del av. Det är väl ok om de använder dessa till att stärka bankerna, men inet om de delar ut bonusar.

Ganska otroligt att man ska sitta i lilla Sverige och oroa sig för Greklands ekonomi. Det kommer att bli tufft att vara grek ett bra tag framöver, men det hade kunnat bli värre. Vad jag lärt mig av detta är att det är mycket viktigt att ha en finansminister som vågar ta tuffa beslut, där kritiker ofta säger sitt. Inte ge ut för mycket pengar eller låna, för att jaga röster och göra sig populär.

Lämna ett svar