Kommer avtalsrörelsen att avskaffas?

Ledarnas ordförande har efter en undersökning föreslagit att avtalsrörelsen ska avskaffas. Flertalet tillfrågade vill löneförhandla själva, då de anser att reglerna är för krångliga att förstå. Man får aldrig reda på varför lönen inte blev den förväntade. Dessa potter som ska fördelas gör att man inte kan höja lönen nämvärt.

Det gamla tankesättet från socialdemokraterna att alla ska ha lika mycket, är inte det folk vill idag. Man vill försöka få upp sin lön själv och bryr sig inte om vad arbetskamraterna får. Det är snarare så att om man får veta att någon som har likvärdigt jobb tjänar mer, sporrar det till att också göra det. Den svenska avundsjukan är inte en svensk företeelse utan en socialdemokratisk sjukdom. Alla behöver inte tjäna lika mycket, utan endast så mycket man själv klarar av att ordna. Visst blir det orättvist, då en del klarar av att förhandla sig till både förmåner och högre lön, medan andra inte törs säga mot chefen.

Jag skulle vilja föreslå AF att ordna kurser i löneförhandling och argumentationsteknik. De kan gärna vara obligatoriska och man kan ha det som ämne på gymnasiet också. Alla ska kunna förhandla sig till bättre villkor i alla sammanhang. Då blir det inte endast de med högre utbildning eller de orädda som har verktyg till det.

Jag tror faktiskt att årets avtalsrörelse kan vara den sista. Facken får en annan roll i framtiden och visst kommer de att slåss för att ha kvar sin makt. Men jag tror att när vinden börjat blåsa åt ett håll så kommer den att nå stormstyrka tillslut.

Lämna ett svar