Jag såg en film igår

För ett tag sedan fick jag en film gratis och jag hade inte en aning om vad den handlade om. Har sparat den till en kväll när inget annat intressant fanns att göra eller att se.

Den spelades in 2009 och heter: En blomma i Afrikas öken. Den är baserad på Waris Diries självbiografi, som blivit en succe. En skildring av hennes flykt från hemlandet Somalien, till en tillvaro som en av världens största supermodeller. Idag är hon ledare i kampen mot könsstympning.

Liya Kebede gör rollen som Waris och hon är så perfekt för rollen. Man blir gripen direkt av hur Waris som 13-åring flyr genom öknen till sin mormor, som hon aldrig träffat. Vilken kulturchock det blir när hon kommer till London och när hon upptäcker att inte alla är stympade i underlivet. Jag satt med tårar i ögonen nästan hela filmen och kände att detta är viktigt att lyfta fram.

Det finns flera kvinnor och flilckor som lever i Sverige idag, som är könsstympade. De lider enormt mycket av de problem de får efter ett sådant ingrepp. Detta sker varje dag, även i vårt land. Jag skulle vilja att så många som möjligt ser filmen. Vet inte hur jag ska gå vidare, men tänker ta kontakt med Waris och fråga hur jag kan hjälpa. Som ni märker blev jag enormt berörd och upprörd av denna film, vilket antagligen är meningen. Så jag börjar med att skriva om filmen så att fler kan se den.

Lämna ett svar