Dumskallarnas sammansvärjning

Jag vill puffa för en bok som jag bara älskar efter att ha läst den för tredje gången. Den heter “Dumskallarnas sammansvärjning” av författaren John Kennedy Toole. Mitt exemplar köpte jag på 80-talet i Uppsala för 19,50, i pocketupplaga. Det var Månpocket som gav ut den då. Jag visste inte ett dugg om handlingen eller författaren när jag köpte den, utan tyckte att den verkade ganska rolig. Ett avbrott till all facklitteratur man läste under studietiden.

För varje gång jag läser den, hittar jag nya finurliga saker och älskar den ännu mer. Författaren är tyvärr död och har inte skrivit något mer. Han skrev den redan på 60-talet och lyckades aldrig få den utgiven. 1969 tog han sitt liv, endast 32 år gammal. Hans mor började försöka få den i tryck och först 1980 lyckades hon.

Jag ska återge den sammanfattning som finns på baksidan av den.

“Här stiger Ignatius J. Reilly rakt in i världslitteraturen: oformligt fet, otroligt lat och oförväget stridslysten, ett mellanting mellan Helan och Don Quijote med en omättlig aptit på opcorn, varm korv och dåliga filmer. På sitt enmanskorståg mot den moderna tiden och på jakt efter ett lagom lättsamt jobb hamnar han i en serie vanvettiga äventyr som alla styrs av sin egen inre logik mot katastrof.”

Det är en människa som är helt osannolik och man sitter med öppen mun, när man börjar läsa den. Ska ni läsa någon bok i jul så försök få tag i den. Man släpper den inte i första taget när man börjat läsa.

Lämna ett svar