Hur mycket betyder en ledare egentligen?

Annonser

Det diskuteras mycket om hur mycket en partiledare betyder för ett parti och efter att ha läst gårdagens och dagens ledare i DN, känner jag att det är väldigt aktuellt. Man säger att det inte endast är Juholts fel, att socialdemokraterna har så låga opinionssiffror. Sant till en viss del, men till syvende och sist är det partiledaren som ska styra medlemmarna så att alla drar åt samma håll. En svag ledare klarar inet av att samla alla och få dem att arbeta för samma sak. Vi läser hur det finns olika falanger inom partiet och de uttalar sig i pressen, med jämna mellanrum. Vad beror det på? Antagligen så är man inte nöjd med sin ledares arbete.

I ett företag anställer ledningen/konsultfirman en chef. I den processen är inte de anställda särskilt involverade, utan de får veta att nu ska det anställas en chef. Man utser ett antal kandidater som intervjuas och jämförs mot varandra. Tillslut är det en kvar som verkar ha de egenskaper och kunskaper som krävs för att leda företaget. Denne okände människa har till uppgift att samla alla medarbetare, som naturligtvis har olika åsikter om den nye chefen. Då gäller det att hitta motivationen hos alla dessa, så företaget kan nå reslutat. Klarar chefen inte det får han gå efter en tid och ersätts av någon annan.

Likadant borde det vara för en partiledare. Man borde utse ett antal kandidater som sedan jämförs mot varandra. Det borde vara lika viktigt som de chefer som utses till företagen. Så verkar det också vara i de flesta partierna, utom i det socialdemokratiska. Där tittar man inte på kompetens eller ledarskapsförmåga, utan endast hur trogen man är partiet. Därför har det slutat med att man får en ledare som visserligen har de rätta åsikterna för partiet, men är helt utan ledarskapsförmåga och inte har kunskapen att ena alla.

Juholt må vara hur trevlig som helst och duktig på retorik. Men någon ledare är han inte och kommer aldrig att bli det. Därför har de försatt sig i en situation som inte löser sig av sig självt, utan de måste överväga och erkänna om valet av partiledare var fel. I annat fall får de inse att de fått vad de ville och släppa tankarna på att få regeringsmakten inom en överskådlig framtid.