Jag tycker inte att det är okej

Idag får man höra på nyheterna att Reinfeldt anser att pensionsåldern ska höjas till 75 år och det är inte okej. Alla är individer som varken kan eller vill arbeta lika länge. En del älskar sina arbeten och går under när de måste gå i pension, medan andra letar efter möjligheter att sluta så tidigt som möjligt. Därför anser jag att pensionsåldern ska vara mer flytande och att man ska utgå från individen. Vår statsminister säger också att man ska vara beredd på att byta arbete minst en gång under sitt arbetsliv. Det kan väl jag tycka är helt ok, allrahelst om man har ett fysiskt krävande arbete. Men faktum är att du kanske inte har haft så stor valmöjlighet från början, av olika orsaker.

De som har fyssikt krävande arbeten har ofta slutat studera tidigare, vilket innebär att de inte har kunskap att arbeta bakom ett skrivbord. De kanske inte vill heller utan känner att det arbete de har är något de klarar bra och inte vill göra något annat. Om man har haft ett arbete bakom ett skrivbord så får man andra krämpor med åldern och det gör att ett fysiskt arbete inte är att tänka på. Krämporna kommer också med åldern och det spelar ingen roll vilket arbete man haft. Vi är ju väldigt olika när det gäller hur mycket våra kroppar orkar.

Att byta arbete mitt i livet innebär att du ska ut på en arbetsmarknad där yngre slåss med dig om arbeten. Du är sliten och har vissa räkningar som måste betalas. Därför är det inte många som vågar hoppa på ett nytt arbete, där du blir sist anställd och riskerar att åka ut först vid nedskärningar. Att avstå från den tryggheten är det inte många som vill göra. Därför stannar de flesta på sitt arbete trots att man har ont och inte trivs särskilt bra. Vi har en åldersdiskriminering i vårat land, som gör att det är svårt att byta yrke vid 50 års ålder.

Många skulle vilja men hur ska de tordas göra det när risken är stor att de blir utan arbete. Har man råd att ta den risken? Jag är mycket skeptisk till ett förslag att arbeta till 75 år. Sedan undrar jag hur man ska göra som egenföretagare? En rörmokare, elektriker eller snickare som har ett eget företag, är ofta väldigt duktig på det arbetet. Hur ska de kunna ta ett lättare arbete, där lönen är lika bra som den de har nu? De arbetar i regel mer än någon anställd för att få ha en viss levandsstandard. Ska de bli de enda som ska ha råd att gå i pension i en rimlig tid? Som anställd måste du arbeta längre.

2 svar på ”Jag tycker inte att det är okej

  1. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have created some nice methods and we are looking to exchange techniques with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.|

Lämna ett svar