Alltid krig någonstans

Jag läser gärna böcker som handlar om olika länders historia och hur världen en gång sett ut. Något slår mig direkt är att det aldrig någonsin varit fred överallt på hela jorden. Någonstans har det alltid varit någon gubbe som tyckt sig vilja ha mer land eller ansett sig vara nedtryckt. Jag skriver gubbe eftersom det i stort sett alltid varit en gubbe som haft makten. Kanske hade krigen varit färre eller fler om fler kvinnor fått styra. Det får vi aldrig veta eftersom det inte går att vrida tillbaka klockan och börja om.

Därför är det inte alls konstigt att det pågår krig i flera länder just nu. Vi blir kanske vilseledda av journalisterna som oftast rapporterar från ett speciellt krig. Just nu är Syrien i fokus och terrornätverket is. Inte så konstigt då de raserar historiska byggnader, avrättar människor och härjar i länder runt om i Europa. Men även om det lyckas att upplösa nätverket, kommer det ändå att krigas i Syrien.

Ibland känns det ganska tröstlöst att det aldrig blir fred överallt på jorden. Vi människor säger ju att vi vill leva så, men vi verkar inte klara av att skapa den fred vi vill ha.

Jag är glad att vara född i Sverige, även om allt inte är perfekt. För det perfekta landet finns inte. Men att slippa svält,krig och att fly från mitt hem är näst intill perfekt. Vi som har förmånen att leva i dessa länder som förstått att det bästa sättet att lösa konflikter är genom samtal, ska vara tacksamma.

Jag tänker tillbringa dagen med att titta på foton från förr. Som detta på lilla Kola, som jag hade förmånen att få träffa förra våren på vårat klubbmöte. Kan livet vara bättre än när du får kela med en lite valp eller kattunge?

Våren 2015 094

Kommentera