Inget fel i att lära sig

Annonser

Något jag alltid funderat över är, varför är det så fruktansvärt att alla som vill bli medborgare i ett land ska lära sig en del om landets seder, historia och lagar? Jag skulle se det som en förmån att få lära mig just sådant om jag var i den situationen. Att sedan få göra ett prov på det man lärt sig är väl inte heller fruktansvärt?

Eftersom jag flyttat runt en hel del i Sveriges avlånga land, har jag också bemödat mig om att lära mig en hel del om platsen jag bor på. Jag har rest runt i landskapet och pratat med de som är uppfödda på platsen. Allt för att känna mig hemma och inte som en främling.

De flyktingar som nu kommer och har kommit kan ju få den undervisningen så fort de fått uppehållstillstånd. Något jag alltid ansett är att det viktigaste för att komma in i ett samhälle är att lära sig språket. Sydsvenska dagbladet hade en artikel i söndags där de intervjuat invandrare som kommit för fem år sedan. Allihop ansåg att det var först när de lärt sig svenska som de kände sig hemma här.

Något annat de borde bli införstådda med är att så länge de bor i ett område med endast landsmän från det forna hemlandet, så försvårar det integrationen. I Sverige finns det många mindre städer som skulle må bra av ett tillskott av människor och där de verkligen skulle komma in i samhället snabbare. Vi har många öde gårdar där bönder från andra länder säkert skulle kunna få ordning på odlingen. Flera har kanske bott på ställen där jorden varit torr och svårjobbad. Här är jorden bördig och de skulle bli saliga. För att få riktig lönsamhet så kunde de bilda kollektiv. Bo i hus som ändå står tomma och gemensamt odla marken runt omkring.

Så visst har vi plats för alla flyktingar om vi bara ser till att använda de kunskaper de har på rätt sätt. Försöka få dem att förstå att de inte ska stanna i storstäderna, utan söka sig ut i landet. Ge dem undervisning om allt de behöver veta, sedan få dem att inse hur värdefulla de kan bli för deras nya hemland.

Ibland får jag kramp när politikerna inte kan tänka och agera förnuftigt. De bara gaggar med varandra och mot varandra, istället för att snabbt sätta igång. Ge tusan i dyra utredningar som tar flera år och kavla upp ärmarna och använd vanligt bondförnuft.