Svårt att vara gammal i Sverige

Min pappa är 90 år och har svårt att gå, han hör illa också. Jag har blivit hans förlängda arm i världen. Det betyder att jag handlar åt honom, duschar honom och hjälper honom att komma till olika instanser han blir kallad till. Jag har blivit en fena på att köra rullstol smidigt. Pappa kan känna sig som en kung när vi är ute och kör. På grund av att han har svårt att gå ordnade vi hemtjänst till honom. De städar var fjortonde dag och precis idag fick jag reda på att de från och med i höst kommer att dra ned på städdagar till en gång var tredje vecka. Den saken kommer jag att bestrida i då.

Det som hänt nu är att de ändrat på tjänsten som innebär matleveranser. Hittills har pappa fått mat varje vecka och med kassen en lista på nästa veckas matsedel. Hemtjänsten har hämtat listan hos pappa varje torsdag och faxat den till Ica som lagar till matlådorna. Efter lite krångel i början har det fungerat som på räls och pappa ha varit nöjd. Tills nu då det kommit ett papper där det står något om en app och internet. Pappa fattade ingenting och ut åkte pappret till pappersinsamlingen. Igår yttrade pappa sig och menade att han nog får fasta i fortsättningen och ut kom hela historien.

Idag ringde jag till föreståndaren för hemtjänsten i byn och fick förklarat för mig vad som är på gång och vad jag behöver hjälpa pappa med. Det var inte lite ska jag säga.

Från och med första juli ska man beställa mat på internet eller via en app i mobilen. Min pappa har ingetdera. Men då kan hemtjänsten hjälpa honom med det. Jag måste bestämma vilken av aktörerna pappa ska beställa från. Eftersom han tycker maten är bra från Ica så blev mitt val. För att kunna få maten därifrån måste han ha ett Ica-bankkort. Jag ringde kundtjänst på Ica och fick förklarat för mig hur jag beställer ett sådant. Det har jag nyss gjort. Jag fyllde glatt i alla fält utom mobilnummer och mailadress. Pappa har som sagt ingen mobil och ingen dator. Men se det gick inte så då fick jag fylla i mitt nummer och mailadress. Alltså kan man inte beställa ett bankkort på Ica utan att ha mobil eller dator.

Nu kommer det ett papper hem till pappa som han ska skriva under och skicka in. Ett kort kommer efter några dagar och en personlig pinkod. Inget konstigt med det. Det är bara det att kortet kommer rekommenderat och måste hämtas ut med legitimation . Jag misstänker att det kan bli så att vi måste till Trelleborg och hämta ut det. Har vi lite tur kan jag hämta ut det på Ica här i byn, vilket betyder mindre krångel. Sen kommer vi till det viktiga. Det måste komma in pengar på kortet och eftersom min pappa inte har internetbank måste det ske automatiskt. Alltså får jag kontakta hans bank och uppge kortnummer pengar ska in på och från vilket bankgiro det ska dras.

Tror faktiskt att det är lätt räknat på ena handens fingrar hur många 90-åringar som klarar av allt detta själv.

Så när politikerna säger att vi ska ta hand om våra äldre, vill jag bara spy på dem. Vilket urbota skitsnack. Jag som haft bry med hur vi skulle göra med pappas namnteckning och adress på matlistorna. Det har jag hjälpt honom att skriva, eftersom han darrar så mycket att det är svårt att se vad som står när han skriver. För inte har han fått förtryckta listor. Så enkelt ska de äldre inte ha det och nu har myndigheterna ordnat så det blir ännu djävligare.

Jag ska ordna allt till min pappa, men vem ska hjälpa dem som inte har någon anhörig som kan hjälpa dem? Därför tänker jag inte bli gammal i Sverige. De har snott min pension genom att ändra på den. Tack sossarna för det! Sedan har de mage att ta ut hutlöst med skatt på de korvören som man verkligen får. Tack sossarna för det och alla ni andra som inte brytt sig om att rätta till det.

Men en sak ska ni veta, det finns länder med hög dödsålder och låga skatter för pensionärer. Synd att min pappa aldrig får den chansen.

Lämna ett svar