Ingen väckning idag

I morse fick jag vakna av mig själv och lustigt nog var det samma tid som igår när Mirageplanet flög över byn. Men det är skillnad på att vakna sakta av sig självt. Idag så hade vi inte mycket på agendan förutom att JR skulle göra veckans inköp. Så han lättade på handbromsen och rullade iväg direkt efter att vi varit ute med hundarna. Härligt väder med över +22 redan på morgonen. Blir t-shirt för mig idag.

JR kom in och sade att du måste fota nu. Ja, det blev ett fint foto med mönstret från pergolan. Själv började han att sätta upp fjärde sektionen av staketet och jag satte lite kläder i tvättmaskinen. Sedan skulle jag sätta ny färg i håret. Jag är ju gör det själv typen och har aldrig varit missnöjd efter mina färgningar. Men att sitta och glo tills det var dags att tvätta ur det hela orkar jag inte. Fast först måste jag försöka få på mig de minimala plasthandskarna. Tycker inte att jag har särskilt stora händer eller fingrar men dessa handskar är ett rent helvete att få på sig. Jag lyckades tillslut och fick färg på skulten. Kan säga att det blev till belåtenhet även denna gång. Har hittat en bra färg men funderar på att byta snart. Ja, vi får se hur det blir med den saken.

Glömde att berätta vad jag gjorde under tiden äggklockan tickade. Jo, JR köpte för ett tag sedan en flaska med mattvätt som han inte tyckte fungerade. Jag körde igång på hallmattan som idag är rätt sunkig efter ett år av hundars tassar. Det blev jättebra och JR höll med om det, fast vätskan tog slut så nu får han köpa nytt då det är några meter kvar av mattan.

Fotot visar vår nya växt som ersatt gräset som dog i vintras. Lite rejälare saker denna gång. Man lär sig av erfarenhet vad som fungerar och inte gör det. Här har vi tänkt ha en liten palmudde och jag funderar på något till men avvaktar då vi har en kottepalm till som kanske kommer att hamna här. För övrigt skar jag mig på denna palm idag. Fasen så vass den är. Ingen större fara men lite blodvite blev det på ett finger. Handskar nästa gång jag ska närma mig den.

Vi har tydligen ett fågelbo under takpannorna i år igen. Turbo är väldigt intresserad.

Vete tusan hur det blir med bugganvillorna i år. Men jag ger dem detta år och sedan ryker de om de inte producerar ett enda blad. Fast lite tråkigt är det att de tagit sådan stryk denna vinter. Men en vädoftande kaprifol kanske håller sig bättre eller en orange begognia? Jag tar det lugnt men nu vill jag ha tag i en ny pelargon till krukan vid Leo. Nästa vecka ska jag ha en sådan har jag bestämt.

Fredag i morgon och vi har inte planerat något mer än att JR ska göra klart sektion fyra av staketet. Jag klarar mig väldigt bra utan måsten men nu ser jag ju att ny smoothie måste göras. Se där då har jag ett måste i allafall.

8 svar på ”Ingen väckning idag

 1. Fin bild med skuggmönstret.
  Där utnyttjade du tiden maximalt.
  Fint med palmerna tycker jag.
  Är ju lugnt med bara ett måste!!

 2. Små handskar är ett otyg! I början av pandemin så var det obligatoriskt med handskar i alla matvaruaffärer. Anders hade stooora problem att få på dom små handskarna. Nu har dom tagit bort handsktvånget utom när man ska plocka “lös” frukt. Då tar jag på mig uppgiften så slipper Anders bli galen 😉

  Ha en fin start på helgen!

 3. Eftersom jag har haft sydfransk trädgård i tio år och prövat det mesta av det du nu också planterar (jag gav dig ju namnet på Red Robin) så tipsar jag om att det är extremt svårt att lyckas med bougainvillae. Det kan vara lika svårt med blåregn och Afrikas blåa lilja – växter man tror ska passa i ens sydfranska trädgård. Bougainvillae prövade vi i omgångar – det gick inte alls medan de prunkade i grannbyn, så olika kan det vara! Olivträd och körsbärsträd gick däremot utmärkt!

 4. Vill du ha något som slingrar sig? Och samtidigt täcker? Relativt snabbväxande? Pröva murgröna. Det växer vilt överallt till och med över murar och runt trädstammar. (Skojar du när du skriver ”bugganvilla”? Undrar lite eftersom du ofta försvenskar annat på franska? Typ Lidel, Depå osv). Pröva blåregn också, det kan gå. Vi köpte fantastiska klängrosor, Flammentanz i Sverige och de blev fyra meter höga och täckte hela vår terrass – stortrivdes. Man får pröva sig fram!

  • Jag skojar ofta och försvenskar franska ord. Jag vill ha något som blommar. Murgröna vill jag inte föra in i trädgården. Fick något tips på en klängväxt som heter något liknande som begognia. Orange blommor och växer bra här. Vi bor ju i ett område där det är sk microklimat.

 5. Vet inte varför du inte vill ha murgröna? Det är ju inte något ogräs utan tvärtom ett mycket naturligt inslag i den sydfranska vegetationen? Det du talar om – begonia – vet jag inte vad det är. Vi hade också microklimat men det fungerade inte i praktiken och ”bugganvilla” (som i så fall ska uttalas ”bogän-villä”) är erkänt svår. Man kan pröva klematis, vildvin (fint på hösten), blåregn, kaprifol och klätterrosor. Du får ju bäst råd på din lokala plantskola. Får du igång blåregn måste de ju vara planterade i jord och inte i kruka och få stöd direkt. Men det är bra pergolaväxt! Lycka till. (Och om jag får tipsa så skoja inte för mycket med franskan, min man gjorde det också i början men det förhindrade verkligen hans möjligheter att komma in på riktigt i språket. Om du nu vill det?) Lycka till med ert trädgårdsprojekt, det ser ut att bli jättefint!

  • Klematis är jag också inne på då jag gärna vill ha blommor i den lilla pergolan. Blåregn har vi köpt till stora pergolan vid trädäcket. Maken har haft murgröna och det är en växt som tar över allt annat. Drar till sig spindlar också. Visserligen har vi små ödlor men de kanske inte orkar ta fler än de som är 😁. Jag har alltid lekt med ord, även svenska så den vanan sitter i. Är en språkmänniska som är autodidakt så nu har jag börjat tänka på franska. Läser franska trädgårdstidningar och pratar med grannar.

Lämna ett svar