Badgäster

Ny vecka och jag tvättade förra veckans lakan som torkade så fint i solen. JR tätade taket på tiny house. Hoppas det räcker så det inte regnar in när hösten och vintern kommer. Men idag är det fortfarande sommar och jag sopade på framsidan då det har blåst en del. Efter att ha hängt upp lakanen satte vi oss ned och JR var ner och tömde brevlådan. En mycket glad nyhet kom från franska skattemyndigheterna. Nu har vi tin-nummer och är alltså inskrivna i Frankrike. Dessutom behöver vi inte betala skatt för nov-dec 2020. Vi fick även besked om att om våra inkomster blir detsamma för 2021 kommer vi att betala 7,6% i skatt !!!!! Jo jag tackar för det. Inatt sover vi gott och den skatt vi kommer att betala här gör vi gladeligen.

Ska erkänna att vi inte gjorde så mycket mer idag, men ikväll vattnade vi då våra växter såg lite törstiga ut. Det forna bageriet tvärs över gatan på baksidan har tömts och nu hoppas vi på att de nya ägarna snart ska dyka upp. Alltid roligare när det är liv och rörelse omkring oss. Tyvärr såg vi gula flygplan som cirklade runt någonstans bortom byn åt Phailenes och de tömde vatten, så det brann med all säkerhet där borta. Vi hörde planen precis då vi tagit vårat dagliga bad. Men efter ett tag hörde vi brandbilar och planen försvann så vi hoppas att de fick bukt med elden. Det råder eldningsförbud här så någon kommer få mycket höga böter om denne orsakat branden.

Det stora gula huset bakom palmbladet är bagarhuset. Att vi kallar det så beror på en stor järntavla precis vid de stora dörrarna som berättar att det varit ett bageri där tidigare. Så det är inget vi hittat på. Vår trädgård börjar gå in i ett sensommarmood och det är som det ska. Men än så länge är temperaturen på +33 om dagarna så hösten känns en bit bort.

Ser ut att bli en fin dag i morgon också. Lite moln men centralmassivet syns rätt klart i fjärran. En tupp gal långt borta och någon hund skäller, men annars är det så lugnt och tyst. JR klagade på att någon släckte lampan då han gick runt och vattnade. Det blir mörkt tidigare här också nu runt 20.30 någonting tror jag. Håller inte koll på det så noga.

Efter en dag utomhus är hundarna väldigt trötta. Men det är ju mycket att hålla koll på och det gör de. När vi börjar vattna går i regel hundarna in och sover. De orkar inte vara vakna längre. Så vi går in vi också när allt är klart. Helt underbart att kunna vara ute hela dagarna från det man vaknar. Livet är gott nu.

Vi har tydligen badgäster på kvällarna. JR lägger alltid på nattäcket på poolen och kör igång reningsverket. Det brukar alltid bli lite vatten ovanpå täcket och några finner att det är ett ypperligt ställe att ta ett bad på. Våra duvor håller sig rena och svala på så sätt. Missade tyvärr när denna viftade med vingarna. Men vi tittade på varandra innan jag gick in igen.

Då har vi avverkat måndagen och bara fyra dagar kvar till helg igen. Vardagen startar för fransmännen efter denna vecka och skolorna börjar på allvar.

6 svar på ”Badgäster

 1. Jag har konstaterat att duvor gillar mer att bada än att duscha. Duvskrämman (vattensprutaren) funka utmärkt fortfarande 😀
  Det var allt en lagom skatteprocent det!

  Ha det finemang i poolen 🙂

 2. Glada nyheter med posten, härligt.
  Lite spännande med nya grannar!
  Badgäster får man kanske räkna med i bland.

 3. Tänkte bara säga – utan att alls vilja lägga sordin på stämningen när det gäller ert skattebesked: det stämmer att den statliga är låg i Frankrike. I synnerhet för pensionärer. Men man måste också lägga till de övriga skatterna, tace foncière och taxe d’habitation. Den sista håller på att fasas ut för permanentboende men inte den andra som är att jämföra med kommunalskatt. Till detta ska också läggas kostnader för de sjukvårdstilläggsförsäkringar som är ett måste i Frankrike. 99% av alla fransmän har detta, sjukbårdskostnaderna för den enskilde kan annars bli oerhört höga, i synnerhet om man hamnar på sjukhus. En normalkostnad för varsin mutuelle ligger på mellan 85-100 euro per månad. Vardera. Ni måste också räkna med kronans sen länge dåliga värde gentemot euron vilket påverkar er köpkraft och också de eventuella transfereringskostnader ni har. Är ni nu skrivna i Frankrike och betalar full skatt där kan ni inte heller ta del av de eventuella höjningar av svenska pensioner som sker. Det görs oftast genom höjning av grundavdraget och skattar man inte i Sverige berörs man inte av det. Det är i praktiken bara en marginell skillnad mellan skatteuutagen i de båda länderna så länge man i Frankrike tar med det jag nu beskrivit. En fransk fördel är faktiskt också sambeskattningen!

  • Faktiskt är det så att saker ändrats sedan ni bodde här nere och en mutuelle inte alls är så dyr som du påstår. Min svärmor låg ofta på sjukhuset och det var fruktansvärt kostsamt. Medicinen hon åt var horribelt dyr. Vi litar på vår advokat.

Lämna ett svar