När livet känns harmoniskt

Dags att göra rent golven idag då. Perfekt att ta itu med på en söndag enligt oss. De små känningar vi hade efter vaccinet är helt borta nu och nu är det endast de vanliga krämporna. Så vi vaknade efter att ha sovit utan alla konstiga drömmar vi haft den senaste tiden. Igår morse vaknade jag med en känsla av att jag hade glömt något. Den som gjort det vet hur borta man känner sig då. Hela dagen funderade jag på vad det var och tro inte att jag kom på det, utan fick såklart släppa det hela tillslut.

Idag har jag inte glömt någonting, men JR glömde att gå bort med vår gula tunna. Den som innehåller plast och kartonger. Därför fick han traska iväg med tunnan efter mörkrets inbrott. Tur han har träskor på sig ifall någon skulle hoppa på honom. Bara att sparka förövaren på smalbenet med en mohedatoffel. Jag kände mig trygg att det hela skulle gå så bra.

Igår firade vi att det kinesiska nyåret börjar, Tigerns år. Det innebär förändringar och jag hoppas att det bara blir bara bar sådana. Men säker kan man inte vara om det gäller saker och tings utveckling i världen. Som den evige optimisten jag är så hoppas jag ju ändå.

I morse när vi gick ut kunde vi se de snötäckta Pyrenéerna där borta. Senare idag var det för disigt och så är det oftast. Men i morse hade jag inte kameran med mig ut. Men bergen finns tro mig. Men jag och JR trivs bäst i öppna landskap, med bergen på avstånd. Jag kan berätta att topparna var snötäckta och det är snart sportlov här nere. Det barnen har att välja mellan är att åka till alperna eller pyrenéerna om de vill åka skidor. Vilken lyx. Till de som inte har råd ordnar byn resor och material för alla ska kunna få ha ett fint lov ute i naturen. Det brukar aldrig vara ungdomar eller barn som springer runt i byn under dessa lov.

Alla har inte föräldrar som har råd eller kan ta ledigt från arbete för att det är sportlov. Nu behöver ju inte barnen åka så långt vart det än bär hän. Själv sitter jag och bläddrar i trädgårdstidningar och är beredd att greppa sekatören för nu ska jag klippa ner rosorna. Så fort det blir lite varmare om nätterna är det dags. Det kliar i fingrarna att få börja vara mer ute i trädgården och smutsa ner fingrarna med diverse påtande.

Nästa vecka är det dags att göra en del inköp som förberedelse inför säsongen. Vi ska köpa jord. Låter inte det spännande?

Ha en fin måndag !!!

8 svar på ”När livet känns harmoniskt

 1. Harmoni i livet är underbart.
  Då är du snart väl förberedd när säsongen snart sätter i gång. Roligt att följa vad som nu kommer att hända i trädgården.

 2. Läser om dina vardagsbestyr och minns vår egen tid därnere. Du får därför förlåta om jag är en språkpolis men det är i all välmening. De två starka vindar som dominerar den här delen av södra Frankrike är antingen Tramontane – en stark nordvästlig vind som är särskilt utmärkande för ert område, Languedoc-Roussillon. Den andra likartade vinden är Mistral som är mera vanlig där vi bodde, lite längre västerut i Provence. För många är det ett besvärligt väderläge då det kan blåsa dagar i sträck och folk mår dåligt av det. I folkmun kallas det ”le vent du fou” – dårarnas vind eftersom många får/fick migrän, reumatiska känningar och diverse andra åkommor som gör att man ”blir galen” på vinden.

  Det du skriver, ”det blåser canicule” är därför något helt annat och har ingenting med vindarna att göra. Canicule (som i och för sig tyvärr blir vanligare och vanligare) är de extrema värmeböljor som också drabbar södra Frankrike under vår- och sommarperiod. De kännetecknas av extremt höga och ihållande temperaturer, mellan 35-40 grader som kan vara upp till en vecka i sträck eller mer. De återkommer också med jämna mellanrum, numera tätare, och är en definitiv plåga. Det går inte att vistas utomhus förrän möjligen senare på kvällen och dygnstemperaturen är mycket hög. Aircondition, stängda fönsterluckor och inomhusvistelse under dagens hetaste timmar är vad som gäller. Dödligheten för de äldsta under de här perioderna är mycket hög.

  Den tid ni upplever nu, januari och vårmånaderna är bland de bästa. Lagom temperatur, ljus i överflöd och utevistelse i vårknoppning. Den andra ljuvliga perioden är mellan september och november då klimatet är ungefär likartat. Har man tur kan man dessutom äta jullunch utomhus i flödande sol.

  Men Canicule, Tramontane och Mistral är verkligheter som är mindre behagliga tyvärr!

  • Haha ibland känner jag att du är riktigt underhållande och tar inte illa upp det minsta. För mig är det blåst precis som den vi är vana vid från skåne. Urblåst skalle brukar vi kalla den efter att ha varit utomhus. Tokiga och galna är vi väl redan så det gör absolut ingen skillnad.
   Ha det så bra där ni nu är !

   • Vet inte riktigt vad humorn ligger i min kommentar? För mig, också född och uppvuxen i Skåne, har de sydfranska vindarna ingenting med de skånska slättvindarna att göra, Det jag ville säga var att man inte kan kalla en vind för en värmebölja, inget annat.

Lämna ett svar