Sveriges nationaldag

Det som för min generation alltid var svenska flaggans dag är idag en nationaldag. Men fortfarande är det flaggan som man hedrar och den symbol den är. Inget fel i det men inte speciellt grandios anledning, men Sverige har en stolt historia och den kan man väl baka in i denna dag. Om framtiden kan vi inget veta och det är väl tur det.

Som utlandssvensk har vi fördelen av att kunna fira två nationaldagar. Jag känner mig mycket priviligierad. Men vi firar med lågmäldhet och det är väl endast maten som skvallrar om vilken av nationalhelgerna det är. Så vi har ätit kokt potatis med skärgårds och brännvinssill. Fast lite fusk blev det då vi åt det redan igår.

Må ni förfasa er över vårat tilltag men jag hoppas ni tar det med en liten skälmsk blinkning.

Vi tog lite sovmorgon och då det firas pingst här nere är det ledig dag här med. Så det tog vi fasta på och det enda JR sysslade med var att göra rent i poolen. När det är varmt ute bildas det alger och det gäller att hålla efter för annars blir vattnet grönt. Det var på väg åt det hållet så det passade bra att hålla på med detta rengörandet idag. Jag lät tvättmaskinen jobba och sedan hade vi rena lakan som fladdrade så fint i vinden. Inte för att det blåste så särdeles mycket.

Det har varit en varm dag och då håller vi oss för det mesta i skuggan. Just nu doftar lavendeln så man nästan blir snurrig i huvudet. Har suttit och läst på om denna underbara växt. Hur tuktar man den och hur man tar skott. Tror det blir en kruka någonstans i höst. För den ska jag klippa i september och innan mitten av oktober.

Efter att jag plockat in tvätten började mörka moln segla över himlen och solen drog sig bort. Men vi hann med ett dopp innan den försvann. Eftersom solen inte stekte så varmt på baksidan gick vi en sväng och där ser vi ju bergen. Vid extra klart väder kan vi se Pyrenéerna , vilket vi inte gjorde idag. Men bergen som börjar bakom Roquebrunn syntes ändå.

Gräset är numera brunt och vi får vänta till i höst på att det ska bli grönt igen. Vi är ju inte ute efter en perfekt trädgård utan en trädgård som doftar och lyser av färg. Allt behöver ju inte hända direkt och vi har i år endast bott här i tre år. Men tycker ändå att vi börjat förvandla något som såg ut som en prärie med högt halmgult ogräs till något man idag ändå kan kalla trädgård. Varje år gör vi något nytt stort eller smått. I år är det fortsättningen på trädäcket vid poolen. Det ska vi strax börja på.

Sommaren har just börjat och här nere är den väldigt lång. Något vi uppskattar väldigt mycket. En anledning för oss att flytta ner hit. Jag blir glad av att bo här och sinnet känns lättsamt. Trots allt vi gjort ute i trädgården, administrativt och inomhus känns det som att vi just börjat. Spännande och roligt.

Ny vecka och kort vecka för alla som arbetar vilket jag alltid har tyckt om. Nu har det inte så stor betydelse och det är minst lika bra. Nu på kvällen kom en rejäl åskskur och det är välbehövligt för alla växter. Vi behöver inte vattna i morgon.

6 svar på ”Sveriges nationaldag

 1. Ni har hunnit med otroligt mycket på 3 år tycker jag. Väldigt mycket fina planteringar, palmer och rosor, uteplatser plus en del annat.
  Det märks att ni trivs väldigt bra där.

 2. Det är inte ”bara” flaggan vi firar. Dels valdes Gustav Vasa till Sveriges kung 6 juni 1523, dels antogs 1809 års regeringsform detta datum. 🇸🇪

   • Det har ju skrivits rätt mycket om det i svenska media genom åren, bland annat i samband med diskussionerna om att det som tidigare var svenska flaggans dag även skulle bli nationaldag och om att nationaldagen skulle ersätta annandag pingst som röd och därmed ledig dag.
    Det finns ju även en anledning till att Gustav och Gösta har namnsdag 6 juni.

   • Klart att det gör det men jag visste det inte förut utan läste på inför denna nationaldag.

Lämna ett svar