Pingstdag

Jag börjar med att önska alla dem som denna helg bytt ringar och startat ett liv tillsammans, all lycka som finns i världen. Det verkar också vara en sådan helg här i Frankrike då vi hört bilar tuta i byn. Det gör man efter vigseln på väg till bröllopsfesten.

Vi körde golvrengöring och byte av lakan i sängen. Svettigt värre alltihop. Där var den och lockade.

Men den fick vänta ett tag till. Tittade på termometern och den visade idag +32,5 vilket knappt gör att den svalkar direkt. Här måste man ligga i det våta en bra stund tills man kan känna lite svalka. Ja, så var det golven först då. När vi äntligen var klara blev det en riktigt kall öl i skuggan. Verkligen värd att vänta på. Gissa om vi njöt av dessa 25 centilitrar.

Vissa har egna koncept hur man får skugga. Turbo har sitt och där kan hon ligga hela dagen. Kuma stannar helst inomhus och det är hans recept. Vi sitter under parasollet och väljer att undvika solen.

Ja ja ligg och flina där du Cobblepot. Jag vet att du har det sååå skönt och vänta du bara. Vi kunde ju hoppat i precis när vi ville det men så var det en del som behövde göras före det. Så njut du Cobblepot för du har inte några att ta hänsyn till. Men så plötsligt händer det!

Vi plumsade i poolen och gissa om det var skönt. Kan livet bli bättre än såhär? Ja, det råder väl delade meningar om det skulle jag tro. Nu njuter vi av allt vårt slit förra sommaren.

Jag tog fram vår andra R2D2 och JR kopplade in den så nu har vi en härlig temperatur i rummet också. Bättre än fläktarna som inte hjälper nu. Hundarna sover så gott och det känns bra.

Värmen ska fortsätta så nu känns det bra att vi är förberedda. Ny vecka är förestående och vi börjar med en stor sol.

13 svar på ”Pingstdag

 1. Vad är R2D2? Är inte det någon slags science fiction-robot? Jag antar att du talar om någon form av lufkonditionering? Har ni enbart portabla sådana? Vi hade en till att börja med men den förde ju ett himla oväsen och det var besvärligt att rigga den stora slangen för kondensvattnet utan att få en stor springa med inströmmande hetluft via altandörren/fönstret. Vi monterade senare in inbyggd AC i alla rum med takventiler – annars hade vi inte kunnat vistas i Frankrike hela somrarna som vi gjorde. Vi hade ett mycket välisolerat stenhus med fönsterluckor men utan AC hade vi fått sitta inne i ett helmörkt hus halva dagarna och det var inte vår prioritering. Vi hade ofta canicule på över 35-37 grader många dagar i sträck då det inte gick att gå ut alls, det gjorde ingen. Det där blev värre och värre under våra sista år och var definitivt en bidragande orsak till vår hemflytt. Väldigt hög elkostnad blir det också för att kunna hålla temperaturen runt 20-21 grader. Men det är ju olika hur man tål värme också!

  • Ja, haha det är våra portabla ac som ser ut som roboten i filmen Stjärnornas krig. Eftersom vi har jalusier i våra fönster har JR konstruerat en bräda där slangen fästs. Sedan trycker vi ner jalusierna i de två fönster där vi har dem. Våra väsnas inte eftersom JR var noggrann när han valde just dem. Då han är civilingenjör med inriktning på bl a kyla och värme har han även här nere lyckats ställa in alla våra apparater så vi får tillbaka pengar. Vi förbrukar mindre än vad elbolaget beräknat.
   Som jag skrev tidigare så är vi i skuggan i trädgården på sommaren. Att ha en pool är ju en bonus. Vi läser böcker och dricker vatten.
   Ha en fin nationaldag!

 2. Tack detsamma! Vi har satt en svensk flagga på balkongen, mycket mer är det inte. Vill bara säga att i vår trädgård hade vi ett par mycket stora flerhundraåriga ekar plus flera andra stora träd som gav ordentlig skugga så varken vi eller hunden saknade det. Inte heller pool. Men är det 36 grader ute vistas ingen där som inte behöver utan det är inne som gäller, det är också rekommendationerna i synnerhet när man är upp i åren. Vi upplevde det plågsamt och ett par somrar tog vi husbilen till Bretagne ett par veckor för att få ”normala” sommartemperaturer. De flesta svenskar som bor i södra Frankrike har ju sommarviste i Sverige och åker hem runt midsommar och kommer tillbaka i början av september så de har inte så stor erfarenhet av sydfranska heta somrar. För att inte tala om alla ovetande turister som kommer dit i juli och förgås!

  Vi har just nu 23 grader, lätt bris och sol på vår inglasade balkong och det är helt perfekt för oss!

  • Som du skrev så uppfattar man värmen olika. Det högsta vi haft här är +35 och då en eller två dagar. Då byggde vi vår pool och längtade efter att den skulle bli klar. Idag har vi ca +32 och en skön vind. Kyltäcke till hundarna om det blir varmare.
   Ekar växer inte här nere men vi har tre fina träd på framsidan som ger skugga, ett mullbärsträd på uppfarten, palmer och ett citronträd på baksidan. Jag försöker skapa lite olika rum i trädgården. Allt får ta sin tid.
   JR hade en far som tillbringade i stort sett hela sitt liv på en inglasad balkong. Kanske därför vi sökt oss till något annat.
   Vi firar Frankrikes nationaldag senare i sommar.

 3. Ja ni kan ju alla 4 välja var ni vill vara för att få svalka ute eller inne.
  R2D2 verkar vara en mycket bra investering.

 4. Det är verkligen inget fel med inglasade balkonger. Man kan göra de mest fantastiska uterum av dem och vistas där från tidig vår till sen höst. Det är ju skjutbara glaspartier så man väljer förstås hur öppet man vill ha det. Jag har under livet anlagt – och skött och njutit av – 5 stora villaträdgårdar från grunden, alla med olika förutsättningar, inte minst den sydfranska. Nu njuter vi av skötseln av rosor, olivträd, rosmarin, lavendel, murgröna, pelargoner och hinkodlad potatis och tomater på vår stora franskinspierade och skyddade balkong och tycker det är alldeles lagom – utsikt har vi mot ett vackert litet berg med tallar med rådjur och harar och koltrasten på det. Mitt i stadskärnan så sämre kan man ha det. Det är bara att hoppas att ni inte drabbas av högre temperaturer än de du beskriver. Det verkar något ovanligt, franska värmeböljor varar längre än två dagar och har i regel högre temperaturer än 35+. och de sjunker inte nämnvärt nattetid heller så för oss – och de flesta andra – var det klart besvärande perioder. Det lär bli en både torr och het sommar i Frankrike i år enligt prognoserna så det är bara att hoppas att det går bra för er. Och era vinbönder.

  • Det låter ju väldigt trevligt med er inglasade balkong. Undrar vilken stadskärna som har sådant djurliv och berg?
   Vi klarar oss bra ska du se, precis som vinbönderna. Balkonliv är inget jag suktar efter.
   De vi känner trivs utmärkt i vår del av Frankrike, och de är till största delen boende här året runt. Jag kan nämna att vi är de enda svenskar som bor I byn året om. Det andra paret är säsongsboende. Men i byarna runt om bor det fler svenskar. Det är precis så vi vill ha det.

   • Jag försöker beskriva att man efter långt och roat trädgårdsliv ofta når en punkt där man tycker sig ha odlat färdigt i större skala. För de flesta beror det på att att man rent fysiskt inte längre orkar med och klarar det ganska tunga trädgårdsarbetet som förr. Desto större anledning att glädjas medan man kan. Vi bor i skärgårdsstaden Norrtälje som i sina centrala delar har bevarade områden av skärgårdskaraktär och har turen att äta alla våra måltider i den miljön. Plus vistas i den i övrigt också. Jag vet också ganska väl vilka svenskar som bor runt ert område, har kontakt med flera sen många år.

   • Norrtälje har jag en hundbekant som bor i. Det var där vi hämtade vår Turbo. Ja utanför staden men visst är det en fin stad med alla årstider om man nu vill ha det så.
    Vi föredrar detta vi har nu.
    Då vi verkligen hade en lång planering för vår flytt hit och hittade ett perfekt hus för oss och våra hundar är vi helnöjda.
    Konstigt att de vi känner närmare aldrig nämnt dig, men så brukar vi inte diskutera andra heller.
    Det finns så mycket att glädjas åt och prata om. Men en sak har de flesta gemensamt och det är att de längtar hit ner när de är bortresta.

  • I Sverige är det ju så att sommaren är kort och det mesta regnar bort, så det kan vara tryggt med en inglasad balkong. Men det låter lite trångt med så mycket växter och tomater ska ha mycket sol så det blir kanske lite gassigt?

   • Vi har en mycket stor balkong – över 12 kvm och odlar längs sidorna, också som insynsskydd även om det inte är direkt nödvändigt. Tomaterna ger rekordskörd och har sol hela dagen. Vi har fläkt på balkongen och tvärdrag genom hela lägenheten och balkongen om det behövs så vi har det aldrig för varmt. Infravärme på senhösten. Vi har plats för två sittgrupper dessutom. Den är vårt extra vardagsrum och ett underbart utrymme. Vi har dessutom tillgång till en vacker innergård med körsbärsträd och vackra planteringar plus sittgrupp med stor gemensam grill. Klagar inte!

   • Trots att vi hade ett inglasat uterum med öppninsbara fönster, på 35 kvm, blev det jobbigt när solen låg på. Vi hade marmorgolv och trodde hundarna skulle vilja ligga där men de var där väldigt sällan. Då det inte är så stor idé att ha pool i Sverige på grund av klimatet, hade vi en jacuzzi i uterummet. Vår räddning då det var möjligt för oss att sitta där året runt.
    Men jag saknar det inte alls nu.
    Odlade tomater ett år men jag föredrar att köpa grönsaker och här smakar de gudomligt. Älskar tomater.
    Nej, varför ska du klaga när du verkar ha det så bra.

Lämna ett svar