Duvan i vår trädgård

Jag måste berätta om en duva vi har som åskådare varje dag vi är ute i trädgården. Den sitter alltid i närheten och kuttrar så fort vi är där. Det tar en liten stund så hör man den. Eftersom vi känner igen teckningen på den så vet vi att det är samma duva hela tiden.

Förra sommaren hade vi ett duvbo i vår häck och där var två ägg. Mamman ruvade och pappan fixade mat till dom. Den ena ungen var större och starkare, så den lärde sig flyga snabbare än den som var mindre. Den blev kvar ensam långa stunder då resten av familjen var ute och flög. Vi tyckte synd om den och satte dit lite bröd så den skulle växa bättre.

En dag då vi varit ute en hel dag hittade vi den tilltuffsad nere på gräsmattan. Min man tog en handske och lyfte upp den i boet igen. Sen satte vi dit bröd varje dag. Vi tror att den blivit skrämd av en skata eller en katt och att vi kom hem precis i tid för att rädda den. Duvans familj kom titt som tätt och försökte locka ut ungen men den ville inte. I början så var den så stilla i boet men sedan såg vi att den rörde sig och då hoppades vi att den överlevt det hela.

Så en dag satt duvfamiljen på grannens garagetak och då flög vår lilla skyddsling ut och upp på taket. Det såg väldigt vingligt ut och vi höll andan. Den tog sig tillbaka till boet och stannade där. Men någon vecka senare satt hela duvfamiljen på taket och den lilla duvan var inte vacker men den kunde flyga. Hela familjen försvann, men kom tillbaka då och då för att titta på oss när vi var i trädgården. Och nu har vår lilla duva blivit stor och kommit tillbaka, kanske för att använda boet igen till sina egna ungar.

Kommentera