Vilken skillnad på livsstil det är idag

Mannen och jag pratade om att det verkligen är på livsstil idag mot när vi var små. Idag ska man gå på gym eller träna efter arbetsdagens slut, men så var det absolut inte förr. Våra föräldrar drog inte iväg på gym föra middagen. De kom hem trötta och efter middagen skulle kvällstidningen läsas och man tog gärna en liten tupplur vid tv:n. De drömde inte ens om att ge sig ut i spåret på en runda. Idag är det vanligt att föräldrar tränar efter jobbet och det minst en dag i veckan.

Dagis eller förskola fanns inte och det var inte ovanligt att man själv fick se till att komma till skolan på morgnarna. Efter skolan klarade man sig själv och hade hemnyckeln i ett band om halsen. Äldre syskon hjälpte de yngre så de fick i sig något att äta efter skolan. Ingen sjuåring funderade på om de var tjocka eller smala. Man hade inga planer på att banta och jag tror inte våra föräldrar hade det heller. Mamma bakade kanelbullar som man kunde äta som mellanmål till saft.

Idag ska man vara smal och små flickor försöker härma de vuxna så mycket de kan. Jag ser ibland unga töser springa i träningskläder efter skolan. Sådant gjorde vi aldrig eftersom vi rörde oss mer. Vi var ute och cyklade, lekte tjuv och polis, kurragömma och andra lekar som gjorde att vi rörde oss hela tiden. Ofta ordnade vi lag och spelade brännboll på kvällarna. Jag ser aldrig barn som gör det idag.

Så livsstilen idag har verkligen förändrats och jag vet inte om jag tycker att det är till det bättre.

 

Lämna ett svar