Vet vi våra politikers CV?

När vi söker jobb ska ett cv skrivas och det är avgörande om vi får jobbet eller inte, men för att bli politiker krävs inget cv eller? Vet vi vilken bakrund våra riksdagspolitiker har? Jag vet i alla fall inte det. Några vet jag som kommer från näringslivet och nu är politiker men de andra har jag absolut ingen aning om. Så frågan är om alla är kvalificerade att stifta lagar och bestämma om hur vi ska leva. När man läser vad viss politiker gör så börjar man fundera, som t.ex en vänsterpartist som åker taxi och flyg i parti och minut. Är det solidariskt med vanliga medborgare som får åka fullsatt buss och tunnelbana varje dag? Tycker inte jag.

Sen undrar jag om Petzäll (avhopparen från sd) verkligen ens haft ett jobb innan han blev vald och lyfter 56000:-/mån i lön? Är man 23 år kan man inte ha så omfattande cv. Borde vi inte kräva att få veta mer om vilka vi väljer in i riksdag och regering? När en chef ska anställas anlitas ofta någon rekryteringsfirma som först kollar upp personen med minst 3 möten. Man får skriva intelligenstester och så sker en gallring. Ofta är det 2-4 kandidater i slutänden som intervjuas av ledningen för företaget. När man sedan anställer en av de sökande har det gått flera månader sedan man skickade in sitt cv. Så noga är man ute i näringslivet men i riksdagen kan man sitta utan en enda merit utom att man är med i partiet och har en stor trut.

Jag menar att ska man sitta i något utskott och bestämma om t.ex. en ny skattelag eller någon annan förändring, borde man väl ha en bakgrund som gör att man är kvalificerad till det. Att ha ett brinnande intresse och kommer från ungdomsförbundet tycker inte jag räcker. Jag tycker att partierna ska redovisa cv på de som ska ingå i en eventuell regering och det kan de göra på sina hemsidor. Då kan vi väljare avgöra om någon inte kvalificerar sig till jobbet. Vi har rätt att kräva att politikerna har kompetens att styra landet.

Lämna ett svar