Utrikesministerns minnesord om Yngve Holmberg

En av de tidigare partiledarna har avlidit och vi som är lite äldre, kommer med alla säkerhet ihåg Yngve Holmberg. Han var partiledare i dåvarande högerpartiet och en iniativtagare till namnbytet som skedde 1970, moderata samlingspartiet uppstod. Gösta Boman var vice ordförande och vid en omröstning fick han flest röster och puttade bort Holmberg. Det jag mest kommer ihåg var att han var påfallande lik Kennedy och man tyckte att han såg rätt bra ut. Men han tillhörde den gamla högern och partiet behövde förnyelse. En förnyelse som pågår fortfarande. Något som socialdemokraterna misslyckats med alltsedan Palme.

Det var också under hans tid som moderaterna blev det största borgerliga partiet. En plats de allt sedan dess behållit. 70-talet var en turbulent tid och Olof Palme tillträdde för sossarna. Vietnamkriget pågick för fullt och protesterna var starka från vänstern. Pop-kulturen uppstod och nu skulle man gå på disco. Ja, det var mycket som hände under den tiden. Carl Bildt började sin politiska bana under denna tid. Sedan har han fortsatt för att efter några års bortvaro, återkomma när Reinfeldt kallade.

http://carlbildt.wordpress.com/2011/11/03/det-var-lange-sedan/

Lämna ett svar