Det märks att avtalsrörelsen är igång

Dagens artikel i aftonbladet debatt där det krävs 10 000 kronor i löneökning för lärare visar att det är dags för löneförhandlingar. Om jag inte missminner mig så kom ett liknande krav från sjuksköterskorna också. Nu var det någon som menade att lärarna ska tjäna 50 000:-/mån, vilket är en orimlig begäran. Några i debatten menar att statusen i läraryrket borde höjas.

Nu anser jag inte att man ska gynna en yrkesgrupp mer än någon annan. Alla anser ju att deras arbete är viktigt och det är det ju. Varför ska en lokalvårdare tjäna mindre än en lärare? Fanns inte dessa skulle många av våra skolor, sjukhus mm vara enormt skitiga. Då skulle skolbarnen få gå omkring i smutsiga skolor hela dagarna. Så därför anser jag inte att man ska lyfta fram en speciell yrkesgrupp.

Visst ska man tjäna mer om man studerat och slitit för att bli t ex lärare. Så vissa löneskillnader måste finnas, men att kräva chefslöner är att ta i anser jag. Löner beräknas efter personalansvar, ekonomiskt ansvar mm vilket gör att de inte når upp till den summan. Men jag anser att alla löner borde höjas en hel del vilket yrke man än har. Sedan tycker jag inte heller att man ska räkna längden på utbildningen utan svårighetsgraden. Att lärare jämför sig med civilingenjörer och civilekonomer är rent löjligt. De ämnen de läser kräver betydligt mer studerande och tid, än de ämnen som ingår i lärarnas utbildning.

Denna jämförelse som alltid görs av vissa grupper är endast provocerande och jag efterlyser en mer sansad debatt.

Lämna ett svar