Fick lite jobb gjort

Molnigt på morgonen så jag bestämde mig för att äntligen klippa busken bakom mullbärsträdet. Men först var det deklarationen som skulle kontrolleras. Så efter frukosten startade JR sin dator och sedan klarade han av allt själv. Han bytte till och med en färgpatron i bläckstråleskrivaren. Vi är ju lite gammaldags och vill alltid ha en pappersversion i vår pärm för viktiga papper. Men när det var gjort och JR kontrollräknat några gånger så kom han fram till att vi betalar 12% skatt och det är vi nöjda med.

Därför gjorde jag mig klar för att starta med klippningen. Ha, då kom det en regnskur. Jag svor och gick in igen. Passade på att aktivera mitt nya bankkort som anlände med posten igår. När jag var klar hade regnmolnet dragit förbi och jag kunde sätta igång.

Jag gjorde ett stort misstag att inte klippa busken i höstas. Jag klippte den på våren men den behöver tas om hand två gånger per år så den inte växer sig för stor. Så det är helt och hållet mitt fel och idag fick jag verkligen jobba.

Men jag är hyfsat nöjd trots att jag tycker att den fortfarande är för hög. Två säckar blev det och vi skulle, ja just det skulle köra till återvinningen nästa vecka men…. JR ringde konsulatet i Toulouse och vi har tid bokad till tisdag. Nåväl trädgårdsavfallet springer inte iväg någonstans. Finns fler dagar. Vi har bestämt att åka en dag i veckan för olika ärenden och det på grund av Kuma. Han ska inte behöva ligga och skumpa runt i en husbil flera dagar i veckan.

Här vill han ligga och sova. Att sedan kunna gå ut när andan faller på är precis så han vill tillbringa sina dagar. Därför håller vi husbilsåkandet på en låg nivå. Resan till Sverige var jobbig för honom och jag var så orolig att han inte skulle orka med den. Men det gjorde han och nu ska han få njuta av livet i lugn och ro.

Vi fick besök av den största fjäril jag någonsin sett. Den satt alldeles stilla och sov kanske en stund. Synd att den inte bredde ut vingarna men jag vill inte störa den så jag nöjde mig med detta foto.

I morgon ska vi iväg till vår läkare för utvärdering av våra prover och förnya recepten. Sedan hem för frukost och JR hämtar medicinerna på eftermiddagen. Ja, det är väl ungefär så en del av morgondagen ser ut. Vad ska ni göra? Hade varit roligt att läsa i kommentarerna om er dag.

13 svar på ”Fick lite jobb gjort

 1. Tänkte bara komplettera igen det här med fransk skatt. Det stämmer att man som lågtaxerad och sambeskattad pensionär hamnar på inkomstskatt på runt de 12% ni har gjort. Det verkar då som om Frankrike är ett lågskatteparadis men så är det inte. Eftersom skattesystemen är olika utformade måste man lägga till de båda fastighetsskatterna också. Den ena, taxe d’habitation är visserligen på väg att fasas ut medan den andra, taxe foncière (som är en slags kommunalskatt) då höjs. För att få tillgång fullt ut till all medicinsk vård och tandvård måste man också, som 99% av alla fransmän, ha varsin mutuellle, den franska sjukvårdstilläggsförsäkringen. Är man upp i åren kostar den ganska mycket men utan den kan det bli extremt dyrt med sjukhusvård t ex. Även mutuellerna är på väg upp – det franska sjukvårdssystemet är sedan många år totalt underfinansierat och går på knäna. Som patient märker man inte detta eftersom tillgängligheten och servicen är så hög jämfört med Sverige men det är ett bekymmersamt faktum.

  Detta ger den mest korrekta beskrivningen av det totala franska skatteuttaget jämfört med svenska där de franska tilläggsskatterna ingår. I Frankrike har man dessutom arvs- och förmögenhetsskatt som är borttagen i Sverige och mycket hög reavinstbeskattning. Och ett helt annat arvrättssystem som man måste åtgärda via testamente, i synnerhet viktigt om man har särkullbarn. Men det har ni säkert redan gjort?

  • Vi betalar ingen fastighetsskatt och kommunalskatten har sänkts i vår kommun. Vi betalar 7000:-/år. Vi har en låg mutuelle så skulle vi behöva mer avancerad vård blir den inte hög. Våra föräldrar behövde vård i Sverige och det blev förbaskat dyrt.
   Vi har bara H som ärver oss och det har vår advokat ordnat.
   Med ökande fastighetsskatt och bensinskatt bor och lever vi billigare här och så har vi ju klimatet. Inte att förglömma.
   Men var och en väljer var man vill bo och vi är nöjda med vårat val.

  • Ja, detta har vi förstått genom åren, att summan av kardemumman till slut kan bli mer eller mindre densamma. Vi är i valet och kvalet nu när en flytt i Sverige står för dörren; skall vi passa på att flytta ut och ha radhuset i Sverige som semesterställe eller skall vi fortsätta som tidigare? Inte helt lätt och ingen av oss kan ju veta vad framtiden har i beredskap för oss. Murviel är väldigt mycket ett hemma för oss, så det borde kanske inte vara ett svårt val? Men mitt nomadliv och mitt kringflackande liv till trots, så är jag till slut en kontrollfreak som gillar att ha både hängslen och livrem. ”Better the devil you know…”, typ.

 2. Jobbigt att klippa så mycket. Tänk om trädgårdsavfallet själv hade avlägsnat sig!!! Då hade du blivit förvånad?
  Skönt för Kuma att få ta det lugnt och leva i sin egen takt. Det är han verkligen värd.

 3. Självklart väljer man var man vill bo utifrån sina förutsättningar, också de ekonomiska. Vi har bott som pensionärer i elva år i Frankrike och betalat skatt där och inte alls i Sverige. Vi har också köpt och sålt hus och tvingats sätta oss in i fransk familjerätt med hjälp av franska advokater. Plus tyvärr de senare åren varit storkonsumenter av fransk sjukvård, inte minst sjukhusvård. Nu har vi bott i Sverige i tre år och kan konstatera att vår köpkraft är ungefär densamma som i Frankrike. Trots högre inkomstskatt här. Det är så pass mycket annat som tillkommer i Frankrike som ingår i det svenska skatte- och sjukvårdssystemet. En för låg mutuelle kan dessutom visa sig vara förödande, det såg vi många exempel på bland vänkretsen. Behöver du sen t ex glasögon och hörapparater i Frankrike är det svindyrt jämfört med i Sverige. Underhållstandvård är något billigare i Frankrike men mera avancerad tandvård som ofta kommer med åren är lika dyr som i Sverige och ersätts nästan inte alls av mutuellerna. Vi saknar självklart klimatet men definitivt inte under sommarperioden med dessa extrema canicules som faktiskt bara blir värre och värre. Så det är för- och nackdelar med allt!

  • Ja, men så är det ju. Men vi har också upptäckt att en hel del har förändrats till det bättre här i Frankrike. Som t.ex gratis indragning av fiber, vilket är svindyrt i Sverige om man bor i hus.
   Caniculen håller ju till mer åt öster så den drabbas vi inte så hårt av.
   Vi har ett jämnare klimat här i Languedoc. Men poolen är väldigt trevlig att ha. Mitt ben och fot mår bra av värmen och att sprattla i vatten. Den värkte så hemskt i kylan i Sverige. Våra grannar flyttade hit från Var då klimatet är bättre här. Jag vet inte men så säger de i alla fall.
   Vi trivs här nere och stannar.

   • Jag måste svara igen att jag inte håller med dig. Klimatet i Languedoc är inte jämnare än t ex det i Var. Det är ett erkänt faktum att Languedoc är mera utsatt vädermässigt, inte minst när det gäller högre påverkan av Mistral-vinden som blåser hårdare där än i Provence. Hur man påverkas av den är individuellt – många får extrem huvudvärk, ledvärk och andra besvär. När det gäller canicule är det förstås också så att det varierar hur man tål dem. För vår del upplevde vi att de förvärrades under våra sista år. De kom tidigare, varade längre och var mera intensiva i sin hetta, ibland upp till 38 grader i flera dagar. I dess spår följer ju också senare skyfall med åtföljande översvämningar, förödande skogsbränder och andra katastroftillstånd som vi inte upplevde när vi flyttade ner 2008. Det talas ju också mera nu om den här typen av extremväder som man får vänja sig vid, särskilt i södra Europa.

    Vi skaffade direkt inbyggd AC i hela huset och klarade oss jättebra med det. Fast extremt dyrt blev det. Men det var urtrista superheta sommarperioder när man inte kunde gå ur huset på hela dagen och hade över 30 grader fortfarande kl åtta på kvällen. Vid barnbarnsbesök var det enbart innevistelse som gällde, hunden kunde inte gå på vanliga promenader eftersom hon brände tassarna och det var red alert för alla äldre. Den som bor direkt vid kusten har det något bättre med svalare havsbris men bara ett par mil upp från kusten längs hela medelhavsområdet ser det ut så här på somrarna. Sen håller jag med om att klimatet generellt sett är bra för hälsan. I vårt fall var det mest ljuset som gjorde oss gott.

    Så länge man mår bra och trivs så anpassar man sig ju också till de lokala förhållanden som råder. Så det är klart att ni trivs och stannar. Det hade vi också gjort om inte andra förhållanden inträffat…

   • Lite fel där angående Languedoc. Vi bor i ett område som sällan har översvämningar och det på grund av att vi har början på Minervois och Centralmassivet som fångar upp ovädren. På de tre år vi bott här har vi haft en väldigt jämn sommartemperatur och inga skyfall. Det är som att molnen går runt just detta område. Vi har ju trädgården och har inte gått ut med hundarna på de varmaste dagarna ens i Sverige. Vi upplevde att det var jobbigt med blåsten nere i Vias. Beträffande området Var så har jag endast det som vår granne sagt och hennes mor. De kommer från Var båda två.
    Sen vi flyttade hit har jag aldrig haft huvudvärk som jag tidigare lidit av i Sverige. Klimatet passar mig väl bättre.
    Vi upplevde att det regnade mer och mer i Skåne allteftersom åren gick. Vi har torkat tassar till leda och hela trädgården blev en enda leråker. Det längtar vare sig vi eller hundarna till.
    Vi har fem träd i vår trädgård som ger ypperlig skugga. Inget fönster åt söder. Den som byggde huset har tänkt till. Så vi är nöjda.

   • Vill bara tillägga att det är intressant att få läsa om hur ni upplevde det att bo här nere. Hoppas ni trivs bra i Sverige nu när ni bor där. Berätta gärna.

Lämna ett svar