Vem svalde en fluga idag måntro?

Nog har det regnat inatt också men när vi gick ut vid tio så var det ett tag sedan och inte lika fuktigt som igår. Fast nu tycker vi faktiskt att det räcker med regn för ett tag. Såg en liten tillbakablick för hur vår trädgård såg ut för tre år sedan och nu skäms jag nästan för vår uppfart var helt rensopad då, men idag ser den för hemsk ut. Men eftersom vi tänker klippa mullbärsträdet om några dagar ids vi inte sopa rent för det kommer att bli så skräpigt.

Om det är vått så går det ju bra att sitta på t.ex solstolen. Lino tycker att det fungerar bra och sitter här lite då och då. Jag satt här med hundarna då JR var och köpte sista brädan till trädäcket och sedan har han jobbat med det hela dagen. Men nu är det klart och vi är mer än nöjda.

Så fint det blev och nu har vi verkligen ett stort uterum att vara på. Vi ville ha avsatser som man kan sitta på och till nästa sommar ska jag köpa lite sittkuddar att lägga på den som är mot bordet. Den andra får nog vara utan då hundarna ofta går där och kan titta på oss när vi badar. Vi har ju en solstol till och en vit vanlig stol som vi ska placera ut. Jag ska kanske placera ut min lilla rosmarin och krukan med timjan här, men inte nu när det blir vinter.

Nu ska jag även berätta att det var JR som svalde en stor fluga idag. Han fick en sådan i sitt rödvinsglas och naturligtvis trodde jag att han såg den, men inte då. Tur att vi inte är veganer eller vegetarianer för då hade han nog mått lite dåligt av känslan av att ha intagit en fluga. Det enda JR undrade över om flugan var död och det tror jag att den var så det var lugnt. Han mår bra så det är nog ingen fara.

Till råga på allt fick JR tag i den lille skitungen som slängde ägg på Mackan igår. Nu var han spak och då JR lovade att coupé en viss del på pojken om det händer igen så kanske det blir lugnare. Jag har i alla fall kommit på ett sätt att slippa få hamburgersås i brevlådan under halloween. Vi tejpar fast en påse på insidan av inkastet så om ungar får för sig att hälla sås i brevlådan detta år för det var kletigt förra året. Bara vi slipper få ägg på bilen är det bra.

Det tar på krafterna att vara ute hela dagarna och såhär mycket ljus och luft har vi inte fått under våra år i Sverige. Vi är ute i princip från kl.11.00 till 19.00 nu på hösten och ännu längre på sommaren. Naturligtvis blir det mindre under vintern men det är ju endast något färre timmar när det är uppehåll. Livet här är bäst.

4 svar på ”Vem svalde en fluga idag måntro?

 1. Vilket härligt uterum ni har skapat och byggt själv. Imponerande tycker jag.
  Usch för att få en fluga i vinet. Var den inte död så dog den nog snabbt.
  Hoppas ni får det lugnt nu ifrån buspojkar!

 2. Ni lever förstås ert franska liv precis som ni vill. Men jag blir förskräckt och undrande när jag läser vad ni råkar ut för. Om ni fått klet i brevlådan vid Halloween är det synnerligen ovanligt. I Frankrike firas Halloween som en mycket uppskattad numera fransk tradition, speciellt ordnad för barnen. Den är inte lika amerikansk med sitt ””Trick or Treat” dvs barnen ringer på ungefär som våra svenska påskkäringar, väldigt fantasifullt utklädda och de yngsta alltid med en förälder i bakgrunden och sträcker fram sina små godiskorgar. Det är inget hot om ”bus eller godis”. Däremot, om man inte deltar i detta, dvs släcker ner sitt hus, inte öppnar och heller inte har ”pyntat” sitt eget hus med minsta lilla lykta, anses man vara ogästvänlig och inte bry sig om barnen. Det är ju inget tvång förstås – vi hade en granne, allmänt osocial, nära oss som gjorde så och det vi fick höra om dem var ju inte så kul…vi som pyntade vårt hus med allehanda spökerier och hade fulla godisskålar var jättepopulära och lärde känna både barnen och deras glada föräldrar genom åren. Alltid artiga och tacksamma! I de flesta byar ordnar man dessutom gemensamma godispromenader och har tävlingar om det mest fantasifullt dekorerade huset! En rolig kväll, uplskattad av alla!

  Att ni också fått ägg kastade på husbilen kan svårligen ha med Halloween att göra. Det är en enda kväll som ägnas åt detta och man gör ingenting varken före eller efter. Men om din man har tagit tag i pojken och hotat honom med ”coupé” (som betyder bilkupé) så är det allvarligt. Jag tror att ni slagit upp ordet ”coup” som betyder ”slag” i olika former. Både ett sånt hot och eventuellt genomförande är förstås fullständigt förbjudet, precis som i Sverige. Med tanke på att ni inte behärskar språket är det desto viktigare att ni gör rätt här. Ni har ju inte en aning om vad pojken kan ha gått hem och berättar för föräldrar och andra – risken för missförstånd och ryktesspridning är uppenbar och det kan bli väldigt obehagligt för er.

  Det ni ska göra är att ta kontakt med la Police Municipale. De är till för just sådana här saker, arbetar som trevliga ordnings- och kvarterspoliser och är de som i förekommande fall tar kontakt med föräldrar eller skola. Ni behöver berätta om de förtretligheter ni blivit utsatta för, bollar in i trädgården, stenar i poolen och nu sås i brevlådan och ägg på bilen. Det är inte normalt, fransmän beter sig inte så och man har oerhört god social kontroll på varandra, ungefär som vi hade i Sverige förr. Polisernas främsta uppgift är att undersöka vad som hänt och sedan genom personliga kontakter agera medlare mellan parterna. Det är ett välutvecklat och vänligt system som vi inte har här, just för att man inte ska ta saken i egna händer, särskilt inte när det gäller barnen.

  Ni ska inte behöva råka ut för detta, fransmän är artiga, väluppfostrade och framförallt hjälpsamma och välkomnande inför andra – ytterst sällan tvärtom. Det var därför jag frågade om ni eventuellt kan ha irriterat omkringboende på något sätt – kanske genom att låta hundarna skälla på förbipasserande, inte släppa in folk i trädgården pga hundarna etc? Det finns något som heter Code Civil i Frankrike, ett civilkodssystem ända från Napoleons tid men som är grund för också det moderna franska samhället. De flesta kommuner har dessutom lokala egna ordningsregler, t ex när det gäller störningsmoment från sällskapsdjur. Bara för att det finns andra skällande hundar i er närhet betyder inte det att det är OK. Om det nu är så att era hundar har det här vaktbeteendet – det vet ju inte jag. Lycka till framöver och som sagt – detta sägs i all välmening och som eventuell hjälp!  • Här I Languedoc och i vår by pyntar ingen i trädgården. Inga barn går runt i byn och våra hundar skäller i princip aldrig på folk. Men lille Lino är i spökåldern och alltså 8 månader. Det innebär att han ser farligheter lite här och där.
   Turbo skäller aldrig och Lino skäller inte utan gläfser mest när grannarnas hundar skäller. Han tycker inte om när hundar skäller.
   Det finns alltid ett par gangsterungar i alla byar. Åtminstone här nere.
   Några barn har vi just inte i vår närhet. Dessa ungar bor på andra sidan byn och vi är inte de enda som drabbas av dem.
   Vi är ju bekanta med mairen så han är väl medveten om detta. Polisen kör ofta på gatorna runt byn.
   Ordet är klippa som att klippa klor och det sade JR med ett leende men med allvarlig ton.
   Alla andra barn som går ute på gatan hälsar så fint och är trevliga.

   Vi trivs utmärkt här och har ett fint liv.

Lämna ett svar