Där blev det vinter

Ny månad och vi kan konstatera att kylan har kommit för att stanna. Med det menar jag att temperaturen inte överstiger +10 om dagarna. Nätterna är kalla och det innebär kyliga morgnar. Så hör och häpna idag har jag köpt två st flanellpyjamasar till oss. Inte något jag tänker ha på natten men på morgonen och kvällen. JR är en del frusen och han kommer med all säkerhet ha den om nätterna också. Valet är faktiskt fritt och med ett blodtryck som tenderar att bli till is så kan en pyjamas vara rätt skön.

Idag har jag inte känt för att fota då det ser lite trist ut i trädgården just nu. Så här kommer lite foton från vår fina by.

Längst upp i byn ligger kyrkan som heter Notre Dame och är byggd på en borg från 600-talet. Klockan som ringer har verkligen en spröd vacker ton och såhär på håll är den bara ett fint inslag om dagarna. Jag säger upp då den gamla delen av byn ligger på en kulle vilket är vanligt när det gäller byarna här nere. Vår by har anor från före kristus då man hittat stenverktyg vid en källa precis utanför. Men sedan var det ju romarna som var här och härjade. I vårat köpekontrakt står det att det som vi hittar i marken när vi gräver tillhör staten, vilket tyder på att man kan hitta lite saker.

Vår by var faktiskt den första byn som beslutade att resa ett minnesmonument över de som stupade under första världskriget. Det var en del män från denna by som stred i kriget. Varje år har man en ceremoni här på dagen för krigets slut. Monumentet stod klart 1920.

Vår by har nu sex muralmålningar och detta är det senaste tillskottet. Det är nämligen så att varje by och stad ska ha konstverk som står i proportion till antal innevånare. Därför smyckar man också alla rondeller vid byarna. På tal om rondeller så uppkom de för att sakta ner farten på vägarna. Så nu har Frankrike flest rondeller i hela världen ca 67.000 stycken. Den stad som har flest är Nantes. Tror det är ca 1100 st i den staden. Vi har ju berikats med ännu en strax utanför Corneliham på väg mot Beziers. Det skedde en dödsolycka där för något år sedan och en ung kvinna omkom.

Jag har alltid försökt lära mig historien om den stad eller plats jag bott på och nu förkovrar jag mig i min by och dess närhet. Alla foton har jag hämtat från byns hemsida och även läst på om historien och vad som skall ske i framtiden. Vi blickar ut mot vårat vinfält som nu knappt har ett blad kvar och tänder en brasa i spisen för trevnadens skull.

2 svar på ”Där blev det vinter

  1. Kan vara skönt att ta på sig något värmande när man känner sig lite frusen.
    Trevligt med lite historia med bilder.

Lämna ett svar