Livet på en udde en lördag

Frost i gräset på baksidan i morse med. Men solen är ju bara så underbar och efter frukost hade allt blivit mer som våren kommit. För det var helt underbart att vara ute då. Jag vipplade som vanligt och JR lagade låset på grinden. Lino har en förmåga att hoppa mot den och en skruv hade lossnat. Nu lyckades han få tag i skruven och laga låset. Så bra tycker jag.

Jag har tänkt tillbaka lite idag och på hur vår resa till idag har varit. Vi gav oss iväg från Sverige och visste inte alls var vi skulle bo, men våga vinn som jag säger. Så hittade vi vårat lilla palats på udden och jag måste nypa mig i armen ibland för att förstå att vi verkligen bor här. Men faktum är att vi gör det och idag tittade jag på mitt permanenta körkort som jag fått i väntan på mitt permanenta. Det är verklighet. Jag får ha denna utsikt varje dag och detta väder. Okej, vi har haft två morgnar med frost i gräset på baksidan men det försvinner rätt snabbt när solen stiger.

Vi har gått igenom hela proceduren med att bli bofasta här och slippa betala skatt i Sverige. Först frågade vi oss fram på sidor där många skriver som tidigare flyttat ner hit. Men många har ju bott här i flera år och bestämmelserna har ändrats. Därför letade vi rätt på saker och ting själva. Ordnade Carte vitale som man behöver för mediciner och läkarbesök. Fick hjälp av monsieur C med att hitta en läkare. Sedan har vi luskat rätt på allt eftersom när det gäller internet och gas/vatten/el. Fick tips om var vi kunde registrera om vår Mackan till fransk och det gick väldigt lätt. Vad vi lärt oss är att alltid ha alla papper klara innan vi ansöker om något. Lite tid tar det men har aldrig krånglat.

Många sade att det går aldrig när vi sade att vi skulle flytta till Frankrike. Visst var det en hel del pappersarbete då vår bank bytte till nya kontaktpersoner under de tre år vi höll på. Det vi blev lovade från första början och vi har väl skickat alla papper tre gånger om till olika handläggare. Trodde JR skulle få nervöst sammanbrott vid ett par tillfällen då vi stod vid Vias plage och de krävde få nya papper hela tiden. Det var en jobbig tid. Men jag tror att vi hade lite otur där. Sedan vi hittade vårat hus har det varit mycket lättare.

Nu har vi kommit en bra bit på väg och har inte så mycket att göra. Då menar jag med myndigheterna. Vi har deklarerat en gång förra året och är riktiga habitants som det heter. Alltså vi bor här på riktigt och betalar skatt här. Utskrivna från Sverige och betalar ingen skatt där mer. Så nu är vi invandrare och får förhålla oss till det. Anpassa oss till hur livet är här nere. Det gör vi så gärna och avhåller oss från alla svenska seder som kan störa alla fransmän. Så till alla er som tvivlade vill jag säga att allt går bara man vill.

Våren är på gång och snart har vi både blommor och blad här. Det ska bli ännu varmare efter denna helg och det ska bli så skönt. Det är våren som är på gång.

2 svar på ”Livet på en udde en lördag

  1. Ni har ju klarat av det mesta utan krångel alls. Men ni har ju gått mycket grundligt tillväga med allt. Det märks att det lönar sig.
    Så roligt att ni trivs så bra ute på er charmiga udde nu när ni bor där på riktigt.

Lämna ett svar