Morgonrutiner får inte rubbas

Vi har alla våra morgonrutiner som får oss att vakna på rätt sätt och komma i fas med dagen. När någon av dem rubbas känns allt bara så fel. Kommer inte morgontidningen när den ska eller om kaffet är slut, är det inte långt till ett utbrott av vrede. Man har en inbyggd klocka när vissa saker ska göras och hur lång tid det ska ta. Om någon bokar in ett möte eller annat som gör att vi måste hoppa över något vi brukar göra på morgonen, blir hela dagen fel.

Andra tider på dagen kan vi ändra på både ett och annat, utom på morgonen. Därför blir folk så arga då tåg, buss eller pendel inte håller tiden på morgonen. Vi blir inte lika arga om den är lite sen när vi ska hem.

Jag har märkt att samma gäller för våra djur. Mina hundar blir mycket förvirrade om vi ruckar på deras morgonrutiner och de protesterar på olika sätt. Därför är det viktigt att få den start på dagen man själv har valt. Annars blir vi oharmoniska och lättretliga resten av dagen. Som när någon ringer direkt på morgonen och babblar på hurtigt. Innan frukost är åtminstone jag inte social för fem öre. Allt ska bara flyta på enligt vanliga rutiner. Efter frukost är jag mer beredd på att ta till mig avvikelser.

Det kanske är mer viktigt för oss arma människor som inte är speciellt morgonpigga. Visst kan rutinerna ändras då och då, men inte varje dag och ändras de ska det vara sådant som pågår en längre tid. Så att man får tid på sig att köra in sig på dem och de blir normala efter ett tag.

Lämna ett svar