Kaffe, konjak och brasa

Vintern håller i sig och idag har vi kyliga vindar trots att det är +10 så känns det ruggigt. Men vi har inte haft det så illa som det varit i Malaga, Spanien. Stormen Gloria har fört med sig både hårda vindar och snö, så tre personer har dött.

Tror att det varit en del fibergubbar vid el-centralen uppe på vår gata. Såg en varningstriangel vid sydfranskans hus och längre upp stod en bil med saftblandare som snurrade. Röster hördes och orange gubbar rörde sig på gatan och det är intressant tycker hundarna.

Turbo springer från ena sidan till den andra när bilarna rundar vårat hus. Har de sedan saftblandare så blir det ännu mer spännande. Men det är inget uteliggarväder så hon följer med in var gång någon av oss varit ute. Ja, hon vill gärna gå med och t.ex hämta ved, titta på när Mr J rullar tunnan från tömningen. Vi värmde resten av pizzan till lunch och hundarna fick några kanter så det blev väldigt bra för alla. Sällan vi kastar några matrester i detta huset. Ofta något gott som kan blandas ner i deras matskålar.

Läser i nättidningen att det sprängts i Stockholm och nu vaknar de däruppe. Detta har skåningarna levt med i flera år och det är ju alltid så att när det inte händer i närheten av där höga röster bor så bryr man sig inte. När det sedan sker i dessas närhet höjer rösterna sina strupar och hojtar allt vad de kan. Kan ofta känna att Sverige har blivit ett delat land. Landsbygden med storstäderna Göteborg och Malmö mot huvudstaden Stockholm. Tråkigt men sant.

Jag kan berätta om hur det är att leva i en by utan klotter och skräp. Där inte ungdomar skränar och bråkar på kvällarna. Där jag hör fågelkvitter när jag vaknar på morgonen. Där det finns fina muralmålningar på husen som inte förstörs. Där rabatter får vara orörda. Där barn och ungdomar hälsar artigt när man möts. Där äldre och havande mammor har företräde i kassorna i affärerna. Där människor inte tittar elakt på en när man kommer med sina hundar eller skriker att man ska plocka upp bara för att man kanske måste rota efter bajjapåsen i fickan. Där man har jacuzzi och restaurang på äldreboendet. Där barnen i skolan äter trerätters lunch för de ska lära sig bordsskick och att kunna skilja på olika smaker och ostsorter. Lunchen är en lektion den med. Bara en del av livet i vår by.

Kanske kommer jag att ha en romantisk bild av Sverige efter att ha bott här i flera år? Eller så fortsätter jag att läsa nyheterna på internet och ser hur förfallet fortsätter. Jag sitter absolut inte och skrattar utan blir sorgsen hur mitt Sverige inte finns mer. Där man kunde jogga i skogen på kvällarna utan att bli våldtagen. Där äldre kunde gå i Malmös parker som ju kallas parkernas stad, utan att vara oroliga för att bli rånade. Där barn kunde gå själva till skolan utan att vara rädda för att bli av med mobiler och kläder. Jag är glad att slippa leva i den oron och att våra föräldrar slipper se vad som händer.

Många tankar och funderingar dyker upp i våra huvuden, när vi sitter vid vår brasa om kvällarna. Att slippa leva med oron över att någon slänger in en banger i trädgården eller repar ens bil, är underbart. Det enda vi vill ha är kaffe och konjak vilket vi kan få till ett humant pris här, men ändå har vi allt och mer därtill utan en massa skatter. Sedan finns det säkert en hel del invändningar som fransmännen har på både ditt och datt. Men vi ser en hel del fördelar av att bo i detta land.

  12 reaktioner på “Kaffe, konjak och brasa

 1. januari 21, 2020 kl. 19:57

  Du radar upp anledning på anledning som är orsaken till att även vi vill flytta ifrån Sverige. Vi har precis som ni mötts av glada, artiga och positiva människor här i Spanien och i Portugal där vi spenderat mest tid än så länge. Vi möts av en helt annan mentalitet. Alla hejar och tar ögonkontakt. När vi passerar människor här minns vi deras utseende en stund medan man i Sverige tittar ned eller bort. När vi var hemma senast tvingade vi människor att heja när vi passerade varandra i bostadsområdet. Det kommer inte naturligt i Sverige längre. Är alla så olyckliga eller egoistiska? Trist hur utvecklingen har blivit. Tack för ett ärligt inlägg, så modiga är nog inte vi…än 🙂

 2. januari 21, 2020 kl. 22:23

  Visst börjar Sverige bli ett hårt och kallt land, och då menar jag inte bara temperaturmässigt. Ser och läser med fasa vad som händer…
  Vi bor inte alls lika idylliskt som ni verkar göra, men visst känner man sig trygg ändå när man är hemma. Fast är jag ute ensam efter mörkrets inbrott (vilket inte händer särskilt ofta) då håller jag mig till dom större, upplysta gatorna. Men det är en självbevarelsedrift som man nog – tyvärr – bör följa var man än befinner sig.

  • januari 22, 2020 kl. 02:55

   Nu bor ju ni i ett turistområde vilket vi inte gör. Mycket ohederligt dras till sådana orter.

 3. Maries Photos
  januari 22, 2020 kl. 06:06

  Det är bara att inse att jag håller med dig i det du beskriver om Sverige och att flytta ner till ditt område verkar lockande för det är så man vill ha det. Men jag bor i en ort där man många gånger ändå hälsar på varandra och kanske byter några ord om väder och vind. Men vartanefter åren har gått här så kryper sig det negativa tyvärr in mer och mer.
  Man går helst inte ut på kvällarna, inte ensam i ett joggingspår och definitivt inte till centrum på kvällen.
  Så är Sverige nu….
  Önskar dig/er en fin fortsatt vecka !
  /Marie

  • januari 22, 2020 kl. 11:08

   Precis så har jag också upplevt att det blivit i Sverige.

 4. januari 22, 2020 kl. 07:36

  Men viss är väl ändå Sverige, precis som Frankrike, ett mångfacetterat land med idyll och bus sida vid sida? Våra fina franska byar stämmer förstås mestadels med det du beskriver och det är ljuvligt. Är nog ändå en universell skillnad mellan stad och land, oavsett nationalitet, tänker jag, åtminstone när det gäller brottslighet. Saknar dock tuffa femtonåringar som säger bonjour när de möter dig på gatan i Murviel – så är vi ju inte fostrade hemmavid! Har alltid tonåringar omkring mig och tycker ändå att de är fantastiska, om än ibland utmattande, i sin svenska version också.

  • januari 22, 2020 kl. 11:15

   Jag har tyvärr sett en tråkig förändring i Sverige efter att först flyttat från Gbg då det blivit osäkert att gå ut med hunden på kvällen. Sedan 18 år i lilla byn i Skåne där våld och skadegörelse smugit sig in i byn. Sverige är i en nedåtgående spiral.

 5. evadramin
  januari 22, 2020 kl. 13:38

  Håller med om att Sverige har förändrats på ett tråkigt sätt.
  Vi är nu i Portugal och här är människorna vänliga och ofta hälsar man på varandra när man möts.
  Orten ni bor i verkar vara mycket trivsam.

 6. januari 22, 2020 kl. 14:46

  Kan inte låta bli attändå milt protestera mot bilden av att Sverige skulle vara så mycket värre än andra länder. Jämför vi statistiken för Sverige med andra länder är det knappast vare sig sämre eller bättre än i andra länder, oavsett om det skett en ökning på senare tid eller inte. Jag menar inte att blunda för att problemen har eskalerat men jag tycker inte att vi heller bör skönmåla hur det ser ut på andra håll, tex i det nya land vi blivit så förtjusta i, mig inkluderat. Då blundar vi nog för det istället.

  • januari 22, 2020 kl. 15:28

   Enligt de som vet har Sverige fler bombdåd än de länder som befinner sig i Mellanöstern. Sedan kan jag bara utgå från där jag bott och hur jag upplevt hur rått allt blivit. I somras tog en ung man självmord i byn. En kille som varit på semester med oss och varit bästa vän med vår son. Han blev mordhotad och orkade inte mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: