fbpx
Det blev lördag igen

Det blev lördag igen

Önskar att jag kunde säga att solen lyste i morse men då ljuger jag. Det hade regnat inatt med och jag har inte lust att fota fler regnblänkande blad. Men solen har gömt sig bakom molnen hela dagen och det är lite trist. Men vi har ju värmen ändå så klaga ligger inte på kartan.

Idag går mina tankar till en kär kusin som hastigt hamnat på sjukhuset. Nej, inte corona utan något annat icke roligt. Kan bara hålla tummarna att allt går bra och hon snart är hemma hos sin käre make. Hennes dotter håller oss nära och köra uppdaterade och det är jag innerligt glad för. Kram Nadja.

Livet är så skört och många gånger har jag tänkt att mamma hade aldrig klarat detta virus. Troligtvis inte pappa heller på gamla dagar. Nu slipper båda genomleva detta och det är jag glad över. De som upplevt andra världskriget i olika länder. Pappa i ”neutrala” Sverige, där han kunde se hur tyska trupper åkte förbi hemtrakterna och mamma i Finland som var mitt i kriget och där hon aktivt spanade på tyska plan från torn. Tyvärr hade de nog känt en viss känsla från förr i detta som nu sker.

Mamma som kom till Sverige och tog arbete på landet som piga. Hon som var en asfaltsunge och knappt sett en ko innan. Inte ett ord svenska kunde hon och någon Sfi fanns inte. Sakta lärde hon sig språket och när jag gick i grundskolan tog hon sin gymnasiekompetens. Sedemera hamnade hon på Stadsbibliotekets forskaravdelning och svenskan klarade hon utmärkt. Till och med klarade hon av att förhöra mig på min latinläxa då de hade kurser i latin på biblioteket.

Min pappa arbetade vid järnvägen och då med godstågen som kom till bangården. Såg till att godsvagnarna hamnade på rätt spår och kopplades till rätt tåg. En arbetare och statsanställd. Men så bra på att berätta sagor för mig när jag var liten. Hans mor, min farmor dog i magcancer när han endast var 15 år och sedan har han saknat henne väldigt mycket. Kanske var han den som var närmast sin mamma och hjälpte henne i det dagliga. De två äldre syskonen flyttade snabbt som man ju gjorde på den tiden och kvar var pappa och lillebror.

Det finns mycket att berätta om mina föräldrar och deras uppväxt. Jag är glad att de berättade en hel del för mig innan de dog. Lika lyckligt lottad är inte JR som har sin bakgrund i ett dunkel av skuggor.

Men ja, jag vinkade till Sydfranskan idag med och hon drack sin kaffe tillsammans med mig. Funderar på att kanske dra ut henne på en promenad när detta virus är över.

Ha en fin lördagkväll 🙂

4 svar på ”Det blev lördag igen

  1. Så tråkigt med din kusin,. Hoppas det går bra.
    Trevligt att liksom umgås lite på avstånd med grannen.

  2. Intressant att läsa om dina föräldrar, vilken stark kvinna din mamma var!

    Hoppas det går bra för din kusin.

    Ha nu en fin söndag 🙂

Kommentera

%d bloggare gillar detta: