Titta bra ut

Idag har vi putsat alla fönster, vilket verkligen behövdes. Nu kan ljuset sprida sig helt obehindrat i huset.
Under tiden tog Charlotte Kalla brons på tremilen.
Så dagen har förflutit väldigt bra. Sista dagen i februari är det.
Nu går vi mot vår och varmare väder. Men trädgården får vila ett tag till. Häggen blommar för fullt.

Snart kan hundarna vara ute så mycket de vill. Inga dörrar måste stängas, utan de kan vara öppna när jag är hemma.
Jag kan sitta i uterummet och hålla på i datan.
Jag älskar våren.

Fredag

image

Sista fredagen i februari. På söndag är det första mars och den första vårmånaden.
Jag ser knoppar på alla buskar och träd. När man har hund, får man förmånen att följa årstidernas alla växlingar. Allrahelst när man bor på landet.
Ju äldre jag blir desto mer uppskattar jag naturen. Om jag är arg eller irriterad över något, försvinner det genast när jag kommer ut med någon av hundarna. Funderar jag på något problem, har jag oftast en lösning när jag kommer hem. Därför ser jag fram mot att få komma ut varje dag, oavsett väder.
Självklart är det trevligast när solen är framme.

Ljuset kommer

Det är härligt när ljuset återvänder på våren. För vi har vår här nere i skåne. Snödropparna är framme sedan ett bra tag och nu börjar krokusen titta fram. På morgnarna går vi ut precis när solen börjar titta fram och när den är riktigt framme, som idag är det ljuvligt. Nätterna är fortfarande lite kalla och vi hade frost inatt. Vilket resulterade i att min kära SuvEllen inte vill starta. Men hon ska få lite kräm i batteriet så hon blir glad igen.

Men idag ska vi bara traska omkring ute på landet på våra vändor. Lyssna på fåglarnas kvitter och vråkparet som spejar över fälten. Lilla ponnyn är ute i hagen igen och tittar på oss då vi går förbi. Den är så söt. Ska fota den idag så får ni se den i bloggen senare.

Undrar om vi kan få en medalj idag med på VM? Jag håller tummarna för tjejerna som snart ska tävla.

Att det är torsdag och snart helg är ju inte heller särskilt ledsamt.

strong

Inte alltid så lätt

Jag tittar ibland på något av alla matlagningsprogram som visas på tv. Den första gången undrade jag om det verkligen var matlagning deltagarna höll på med. De svängde sig med ord jag aldrig hört i hela mitt liv. Nu går det lättare att följa med i programmen, då jag översatt det obegripliga till svenska.

Ett av orden jag reagerade på var när en deltagare skulle ha lök i sin rätt och berättade för domaren att han tänkte karamellisera den. Fy, vad äckligt, tänkte jag direkt. Det lät precis som han skulle göra något sött, vilket jag inte tyckte passade till den kötträtt han lagade. I mitt huvud såg jag hur han hällde socker över löken i stekpannan. Då skulle det bli små söta tabletter av allt. När han sedan tillade att löken skulle bli ljust brun, höll jag på att spy. Näe, den maträtten ville inte jag äta. Idag vet jag att deltagaren tänkte bryna löken i stekpannan tills den blev ljust brun. Det kan jag absolut äta.

Det finns fler konstiga ord som jag inte förstått, men efter att ha tittat på fler program förstått vad kockarna egentligen menar. Som till exempel pochera. Det gör de ofta med fisk. Alltså kokar den. Sedan gör de puréer på allt möjligt, medan jag säger att jag mosar. De pocherar potatis som sedan ska bli en slät potatispuré. Jag kokar potatis och mosar den slät.

Tror faktiskt att min mos blir minst lika god som deras.

Du gamla du fria….

Nu kan vi hissa svenska flaggan i topp. Samtidigt som jag gick i mål efter mina promenader med hundarna, gled en annan suverän i mål. Jag var så nervös att jag inte kunde sitta och titta på VM idag. Så när de började sända traskade jag iväg med Unkas. Hela tiden lyssnade jag efter plinget i mobilen då nyheter skulle komma. Inget på den turen. Men näe jag gick andra gången med Kuma Och Nellie plingade det till. Nog för att jag var nyfiken, men jag ville spara med att läsa tills jag kom hem.

När jag så satt med min äggmacka öppnade jag mobilen och där stod de ord jag ville se. Charlotte Kalla tar VM-guld överlägset. Men det bästa av allt var att hon utklassade norskorna totalt. De kom inte ens på pallplats. Två amerikanskor kom in som två och trea. Synd bara att vi missade bronset med så liten marginal. Min macka smakade extra gott idag.

Jag är också glad för det svenska skidlandslaget som fått utstå så mycket hån från norrmännen. De skulle minsann ta alla guldmedaljer bara för att VM går i Sverige. Men skrattar bäst som skrattar sist. Trots pressen tog hon hem guldet med bravur och jag är så glad för hennes skull. Det är som min pappa säger: ” det är på långdistanserna man ser vilka som är de riktiga skidessen”. Han tittar förövrigt inte ens på sprintern.

Vilken trevlig dag detta blev.

Om bara

Ibland skulle jag vilja leva om livet en gång till. För det första skulle jag valt en helt annan yrkesbana. Varit lite mer självständig och inte lyssnat på mina föräldrar. De växte upp i ett socialdemokratiskt samhälle där det var fint att studera eftersom de inte fick den chansen. Gick man gymnasium så fick man alltid jobb. Men verkligheten för mig blev inte alls så. Det var bara att studera vidare.

Idag hade jag valt en bana som var mer kreativ, som hade mer med växter och djur att göra. Men tyvärr är det försent att sadla om nu. Jag är i slutet av min yrkesbana och hinner inte.

Jag skulle kanske flyttat utomlands en period av mitt liv. Åtminstone inte bott på en del platser jag bott på. Levt mer här och nu, än tänkt att sen så ska jag….

Nu får jag inte den chansen och då har varje dag blivit viktig. Jag har börjat älska vardagen och alla små saker som händer i den.

waiting