Sista dagen i November

Året börjar lida mot sitt slut och i morgon är det första advent. Vi har börjat få rutiner om dagarna och hundarna verkar ha förstått att vi bor här nu. De är harmoniska och glada. Turbo som är fyra leker som en unghund med sina två tvättbjörnar jag köpte i Jardin. De verkar hålla bättre än de pandor hon hade där innehållet tillslut var utplockat av Turbo.

Mr J har gjort klart skrivbordet i biblioteket så nu har vi en bra plats för datorerna. Lite smalare skrivbord än tidigare men fullt tillräckligt.

Detta är min sida och vi har vår elektriska spis därinne och får en mysig stämning när vi sitter och jobbar med något.

Detta är Mr J:s sida och hela vår samling av våra nära och kära. Väggarna är ljusare än de träväggar vi hade i gamla huset, men vi vill inte ha det likadant igen utan behåller det nog såhär ett tag i allafall.

Vi har ställt vårat gamla ekskåp härinne och stolarna är med från Sverige då våra stolar vid matbordet snart måste bytas ut. Då behöver vi inte köpa några nya utan har fyra bekväma ekstolar till matbordet. Tills dess att vi byter får två av stolarna stå härinne.

Utsikten vi har från vårat fönster i biblioteket är bra mycket trevligare än det vi hade i byn. Nu har våra oleanderbuskar som blommade så fint vissnat ner och jag ser fram mot när de börjar växa och blomma igen. Änglatrumpeten slokar också nu och jag hoppas att den kommer igen till nästa år.

Vi tänker köpa en del nya buskar och växter i vår och göra trädgården mer lummig. En del sten ska bort här på baksidan och jag funderar på att kanske köpa en till oleander och plantera där. Fler vippegräs också. Med det menar jag sådant som har stora vita vippor. Två palmer ska jag köpa också.

Ja just det i morgon är det första advent och lite julsaker ska vi sätta upp. Det blir bara sådant som vi verkligen tycker om. Någon större gran blir det inte heller, men vi har en liten bordsgran som får komma fram. Därför har jag dammtorkat överallt idag.

Lite bladigt

Igår var vi trötta allihop efter vår dagstur och ändå körde vi inte så långt. Så idag är vi hemma och småpysslar. När vi steg ut i morse såg jag att det var aktiviteter på gång i vinfältet.

Jag vände snabbt in och hämtade kameran för här gäller det att dokumentera vad som är på gång. Karlar är ute i fältet och klipper ner vinrankorna. Vi såg flera fält i går när vi var ute och körde, där de klippt ner rankor. Vet inte om det syns men raderna längst bort verkar vara klippta. Trodde de skulle ha en maskin till detta också men det görs tydligen för hand.

Idag ska jag plocka blad som fallit ner och nu är ju tunnan tömd så jag kan lägga i den. Kan berätta att under tiden vi åt frukost dråsade det ner blad, så jag fick mer att göra. Men här sitter vi och väntar på:

Mr J som varit och köpt bröd till frukosten. Alla blev glada när han dök upp och vi kunde äta. Som man brukar säga så har frukosten guld i mun och något jag verkligen uppskattar är att här får man färskt bröd varje dag.

När jag sedan gick ut och plockade blad var jag ivrigt påhejad av Turbo som gärna håller en sällskap när någon av oss är ute. Det tog en stund att plocka och det fick bli dagens gymnastik förutom yogan jag alltid gör. Kan berätta att min rygg har blivit bättre sedan jag tagit upp min yoga igen och foten har också blivit starkare. Lite svullen kring ankeln är jag fortfarande men betydligt rörligare och nu haltar jag inte lika mycket.

Men det är alltid skönt att vila ryggen efter att man ansträngt sig och jag placerade baken på kistan i solen. Mr J hade farmors räkningar att betala så han satt i biblioteket , därför ville jag inte störa honom med att ta foton där idag. Då jag och Turbo satt och spanade på omgivningarna fick jag se två gubbar som verkligen har stigit i graderna.

Ser ni huset med lappningen där borta? Under ledningen står och går två högt uppsatta gubbar.

Titta, vi kan utan att hålla i oss eller ha någon säkerhetslina! Har de inget skyddsombud här? Det huset är tre våningar högt och står i backen som går upp mot torget. Härlig betonggata nedanför skulle då inte jag vilja riskera att ramla ner på. Än så länge har jag inte hört någon ambulans så jag hoppas de kommit ner välbehållna.

Det är ju black friday idag och i franska parlamentet ska det vara en omröstning idag att förbjuda detta påfund. Verkar vara klokt tycker jag eftersom det luras en hel del och inte alls är billigt. Jag har aldrig gett mig ut för att handla på denna sk rea, men inte så konstigt då jag nästan aldrig handlar ändå. Det gör ju Mr J. Som istället för att shoppa leker med sin limpicka idag.

Dagstur

Vi steg upp och släppte ut hundarna, gav dem lite mat och gjorde oss klara. En snabb dusch och Mr J körde Mackan i grindläge.

Sådär nu är det bara att öppna grinden och så kan hundarna kliva in.

Men Kuma vill verkligen se att det är Mr J som öppnar grinden och inte någon okänd människa.

On the road again och inte så mycket trafik.

Hit skulle vi och det tar ca 10 minuter så vår färd var inte så lång nu. Till Beziers och här var det lite mer trafik. Men det flöt på bra.

Efter några svängar stod vi på vår vanliga parkeringsplats. Men det var inte dit vi skulle.

Utan till andra sidan där vår veterinär håller till. Dags för kloklippning på hundarna. Men Kuma som var först ut tyckte inte att det var dags och fräste som en ilsken drake. Turbo var på bättre humör och nöjde sig med att lyfta läpparna lite så alla skulle förstå att om de klippte fel skulle någon ångra sig. Fast de är väldigt skickliga här så det blev ingen blodsutgjutelse.

För att slippa vänta på att de öppnade efter lunchstängningen körde vi till Jardin och handlade tuggben till hundarna. De har storpack som är till hyfsat pris. Mr J ville inte ha en blinkande gran i trädgården så vi skippade det. En lykta har jag ju fått och så ljusslingan.

Dags för lite matintag och vi körde upp till palmerna och ställde oss för att äta vår medhavda matsäck. Ordning och reda på blodsockret och vi kan fortsätta dagens bestyr.

Shopping är ju inte min grej så Mr J hastade iväg in till affären med den gula skylten. Jag höll ställningarna i husbilen. Efter ett tag och när jag läst alla dagstidningarna i mobilen kom han ut med en välfylld vagn.

När motorn startats bestämde vi oss för att Go west och tog sikte mot Pyrenéerna.

Fast det var hit vi skulle och köpa myggnät. Jag skojar inte för de har extrapris på dem nu. Sedan måste ju Mr J få ett nytt projekt nu när skrivbordet i biblioteket är klart. Bilder på det kommer i morgon. Vi har myggnät på två fönster men de är inte optimala då det inte går att stänga fönstren då de är på. Därför har vi köpt ett sådant som kan sitta mellan jalusien och fönstret, vilket gör att det alltid kan hänga där. Om det fungerar vill säga. Återkommer till det vid ett senare tillfälle.En limpicka  fick MrJ köpa  och nu var det dags att lämna gubbadagis.

Mot de andra bergen alltså Centralmassivet. Fast där bor vi ju inte utan det skyddar oss mot oväder. Jag skulle shoppa på Super-U. Ni läser helt rätt. Eftersom jag behövde nytt shampo, balsam och kroppslotion måste jag in dit. Men eftersom det var sådana saker skulle det gå bra.

Träden i allén till byn har tappat nästan alla bladen. I slutet av denna och andra gatan till höger, ungefär 200 meter och vi är hemma. Tycker vi har rätt fin inkörsväg hem.

 

Samma fråga

Det är lite lustigt att vi som flyttat till ett annat land alltid får samma fråga då någon från Sverige hör av sig. ”Saknar ni inte något från Sverige?” Igår fick MrJ den frågan och efter en stunds betänketid kom han på en sak: ”Svinto” ( stålull för den som undrar). Det har de inte här men jag har hittat annat som fungerar lika bra tycker jag men inte Mr J. Efter det samtalet började jag fundera om jag saknar något och jag får nog fortsätta fundera ett tag till då inget har dykt upp som jag anser mig sakna. Om jag kommer på något ska jag skriva det i något inlägg.

Kastanjeträdet på andra sidan gatan har börjat tappa sina blad och det har även vårat fina Kejsarträd och de bladen är stora. Så idag har jag gått runt och plockat blad stora som grytlock och nu är det fint i trädgården igen. Men eftersom det inte är helt utan blad så blir det fler plockningsturer. Bra man får plocka någonting även om det inte går att äta. Man ska ju vara ute i naturen så mycket som möjligt såhär års. När det är sol och +19 är det ju riktigt trevligt att vara lite naturmänniska.

Man kan absolut inte vara inne när solen skiner och Turbo är alltid pigg att följa med. De väntade på att jag skulle ut och hänga tvätt vad annars? Men nu har jag ingen tvätt kvar så i morgon får vi nog hitta på något annat att göra.

Fast varför måste man alltid göra någonting? Man kan ju koppla av i solen. Det förslaget nappade jag på och satt en lång stund på kistan. Funderade på frågan där också men nej, inget har dykt upp som jag saknar.

Nu kom jag på vad vi ska göra i morgon, men det får ni veta i morgon.

Summering av november

Vädret kan man absolut inte klaga på denna månad och det fortsätter med sol och +17 ute. Jag har haft på mig jacka en gång och det var den kvällen vi var på mingel hos Le Maire.

Då småduggade det och vi fällde upp paraplyet när vi gick hem. Vid ett fåtal tillfällen har jag fått hänga in tvätt i biblioteket då den inte varit riktigt torr. Kan inte på stå att det är något större problem.

Vi har ju fått en fin grind installerad istället för den gamla. Vinfältet har ändrat färg till gult nu och gräset är riktigt grönt i trädgården.

Rosorna är så fina och Turbo älskar att få vara ute hela dagarna. Jag tvättar en del dagar som idag och livet har stabiliserat sig för oss. Mr J har fortsatt med att färdigställa skrivbordet och idag är det klart. Vårat bibliotek är klart att tas i bruk med skrivare och allt.

Till och med Kuma går ut själv på sina rundor. Det gjorde han aldrig i vårat gamla hus utan rusade in så fort det bara gick. Även om vi var ute så gick han in. Här ligger han ute om vi pysslar i trädgården.

Vi fick pumpen lagad i husbilen så nu kan vi duscha och bo i den som vanligt. Jag har även kommit på vad vi ska använda gamla grinden till och var den ska placeras. Närmare förklaring kommer i morgon. Vi fick finbesök av M idag och han tyckte att det var en superbra idé. Sedan ska dörrarna till garaget målas vita. Tror det piffar upp huset utseendemässigt. Jag förstår att de som bodde här innan tyckte att dörrarna skulle smälta ihop med huset, men färgen är inte densamma som husets färg så det är inte snyggt.

Vi har äntligen landat i en ny vardag i vårat nästa kapitel i livet. Det har varit omtumlande, nervöst och slitit innan vi nu kan andas ut ordentligt. Tänkte att jag ska göra en resumé på hela detta år i Januari och se tillbaka på vår resa. Mycket har hänt av både positiva och negativa slag. Men nu känns det bra.

 

 

Lovande blev bra

Igår såg himlen vacker ut och det borgade för vackert väder idag.

Tog dessa foton precis innan det blev mörkt ute och vi drog ner jalusierna för fönstren. Inte någon mening med att ha dem uppe när det är kolsvart utanför. Fast vi har ju gatubelysning som står väldigt bra och lyser upp i trädgården. Så vi behöver inte famla omkring i mörker när hundarna ska rastas på kvällen.

När vi satt och småpratade igår kväll plingade vår dingdång som sitter vid grinden. Mr J hastade ut och där var ett par anställda vid Les Sapeurs-Pompiers från vår by.

Naturligtvis köpte vi en väggalmanacka för nästa år. Bilder i den visar de bränder de släckt under detta år och även alla pompiers från byarna runt omkring.

Här är våra från byn och en av dem träffade vi på minglet hos Le Maire. De är på februari och fler i sektion 2 är på mars. Man får bestämma själv hur mycket man vill ge för almanackan och hade en stor tunna där man slängde i pengarna.

Molnen igår kväll hade rätt det är ett riktigt bra torkväder idag +17 och sol. Det tackar vi vädernisse för. Men tydligen har det varit svåra översvämmningar nere vid kusten mot franska rivieran. Blir nog så när det regnar vid bergen och floderna svämmar över när de når kusten.

Snart har denna måndag förflutit och vi har fyllt den med lite pyssel och nu ska jag läsa reklamen som Mr J just kom in med. Han har bytt tunnor vid tömningen och passade på att ta in posten.

Söndagsliv

Solen har varit med oss idag också och det har varit en hel del uteliv. Mr J har satt fast ett stuprör som verkade löst, målat delarna till skrivbordet och jag satt på kistan och klippte naglarna. Solen värmde skönt och plötsligt dök en gäst upp.

Men ödlan var inte intresserad av någon närmare bekantskap utan dök in bakom Pellefant. Den kanske bor där? Det får den gärna göra. De tycker ju om värme och sol så det var väl därför den tittade fram och satt på väggen.

Någon har tyckt att kistan ska få vara kvar där på trappan och det ska den få. Jag har inte tänkt ta bort den utan den ska stå där och förvara hundarnas handdukar. Nu är det så att såhär på höst/vintern går det utmärkt att sitta och njuta av solen på kistan. Men när det blir varmare ute och solen het så blir också järnbeslagen kokheta och man bränner röven ordentligt om man sätter sig där. Solen står på bra där och på sommaren vill åtminstone inte jag sitta i gasset. Därför ska en bänk få komma hem till oss som vi kan ställa i skuggan efter behag. Så skönt att kunna vila rumpan när man är utomhus och pysslar med något.

Hundarna har varit ute mest hela dagen och nu sover de nöjda. Turbo lyfter svansen fortfarande och droppar en del på golven. Kuma är som tur var lugn och rantar inte alltför mycket efter henne. Så idag har jag våttorkat överallt så vi kan se hur mycket hon droppar. Bra sätt att veta när löpet är på väg att sluta. Mr J körde före med snabeldraken och vi känner oss väldigt duktiga med det.

I morgon börjar sista veckan i november och eftersom det är måndag ska jag tvätta lakan. Roligt att ha något att göra. Ska nog köra tvättmaskin flera dagar i nästa vecka. Sedan ska vi inventera julkartongen för det är ju snart första advent. Någon liten tomte och ljusstake ska väl få komma in. Bara för att. Jag har förresten hittat vårat ljusnät som vi hade över hjulet.

Nu har vi ju inte hjulet men däremot en fin buske som passar bra till detta. En lite lykta har vi också köpt som ska få stå bredvid Leo på sockeln. Ja, det blir nog bra alltihop.

Lördag ser jag mig omkring

Dagens väderrapport handlar om växlande väder för att så småningom övergå till sol och +18. Det har regnat inatt och när vi släppte ut hundarna så regnade det här:

Men inte här:

Snacka om lokala skurar. Nu försvann molnet rätt snabbt och sedan har hundarna varit ute mest hela dagen. Mr J har snickrat på benen och hyllan till skrivbordet.

Han brukar använda soptunnorna som arbetsbänk och de står ju bakom hörnet där borta. Hundarna strövar runt lite här och var.

När vi vaknade hörde vi musik och efter en stund kom vi på att det var från äldreboendet uppe i backen. De hade musikuppvisning och det klingade vackert mellan husen.

Och här sitter jag i bästa gåbortkläderna. Tur jag köpte två par av dessa snickarbyxor för de är så sköna att ha på sig. Farfarsfars gamla soldatkista är bra att sitta på när vi ännu inte hittat en bänk. Rudolf som hänger ovanför är från Borås och naturligtvis fick han följa med till Frankrike. I kistan har vi hundarnas handdukar så de är lättillgängliga vid behov. Därför har vi två krokar vid Pellefant att hänga våta handdukar på. Två små palmer har det ju blivit än så länge och vänta bara till våren då kommer det rejäla doningar.

Ha en fin lördag hälsar snäckan på kistan.

Arbetsdag

Trot om ni vill men idag har jag arbetat. Öppnade klipperian i badrummet strax efter tolv då Mr J duschat. Han har tjatat om sitt hår och att han vill bli klippt så det var dags att göra honom till viljes. Nej, jag är inte någon frisör eller frisörska, men efter att en gång ha klippt Mr J vill han att jag gör det i fortsättningen. Mitt hår har jag i stort sett alltid klippt själv, men att klippa andra har jag inte gjort. I mitt och Mr J:s tycke klipper jag väldigt bra och då jag inte vill skämmas över min äkta hälft så är jag väldigt noggrann. Nu är salongen stängd på obestämd tid.

Jag hörde ljud vid vinfältet och en traktor stod längst bort med något avlångt gult fastspänt frampå. Eftersom jag håller koll på aktiviteterna på vinfältet passade jag på att fota inkräktaren. Fast jag tror att det var själva vinbonden som kanske gick runt och tittade till sitt fält. Kanske dags för klippning av vinrankorna med den gula manicken?

Blåsigt ute så vad gör man? Kanske som Kuma lägger sig i soffan och slappar. Allrahelst som Mr J kör omkring med snabeldraken. Ett av Kumas hatobjekt. Då är det bäst att hålla sig borta från golven.

Fröken fotomodell vill också vara med på bild. Höglöpet är på topp just nu och vi får säga till henne att hålla baken borta från Kumas nos. Men hon är faktiskt lydig och går undan när vi säger till henne.

Som sagt så har det inte varit särskilt mycket uteaktivitet idag. Mr J har rullat hem den gröna tunnan och hundarna har varit ute ett tag. Idag kom Mr J hem med en ny whiskyflaska i ryggsäcken och vi ska nog prova den senare. Vi passar på nu när de har extrapris på whisky och cognac.

Det är fredag och snart är vi inne i december. Det går fort nu och jag får nästan lite ångest när jag ska ta fram jullådan. Ska jag pynta något eller strunta i det? Kanske något litet och en lykta utomhus. Vi får se jag tränger undan det beslutet för det är ju fortfarande november.