Lite orolig

Jag berättade ju om skåpbilen med karlar som stannade vid vår gata. De som gick fram till ytterdörren och efter en lång stund ringde på. Unkas skall skrämde ju iväg dem. Igår kom ett inlägg på byns facebooksida att bankomaten var riggad. Två personer blev av med både kort och pengar.

Igår snöade det ju ordentligt och idag blev vi så glada över att det töat. Därför gick vi en lång runda med hundarna nu på eftermiddagen. När vi kom tillbaka var det fotspår i snön på vår entré och trappan upp. Det känns verkligen olustigt. Tidigare idag var det någon som ringde på Mr J:s mobil och det var ett utländskt nummer. Han svarade inte och så nu fotspår precis när vi inte är hemma.

Vi har ju varit förskonade från tjuvar och sådant här i byn. Visserligen har banken och Ica blivit utsatta, samt enstaka villor. Men det var länge sedan och man glömmer så lätt. Närheten till färjor gör att de utländska ligorna har lätt att smita iväg med sina byten.

Som ni märker så snurrar tankarna och snart vet jag inte om jag bara inbillar mig saker. Men just nu känns det lite som att byn är under attack från någon liga som söker byten nu i påsk. De flesta av våra grannar är bortresta och det är tomt på garageuppfarterna.

Behöver lite goda råd nu. Vi har larm, som vi sätter på då vi reser bort, men inte då vi endast går långrundor. Nu i påsk ska vi gå var för sig. Jag först med Turbo och när vi kommer hem går Mr J med Unkas och Kuma. Men hur roligt är det i längden?

Skärtorsdag 2018

Idag skulle vi få vår parabol uppsatt och när vi steg förstod vi att det inte skulle bli så. Det snöar och har snöat hela natten, stark blåst gör att det är hopplöst att vara ute. Mannen som skulle sätta upp parabolen ringde och ville boka om dag. Så nu blir det på tisdag istället, vilket är klokt. Jag kan se framför mig hur den stackars mannen står med en parabol i armarna som är på väg att flyga iväg med både honom och Mr J som assistent.

När jag tog denna bild var det rätt lugnt. Men nu vräker snön ner och vår H sitter fast i trafiken på väg 65 mot Ystad. En lastbil har kört av och det är lång kö. Han har stått där i snart en timme och han berättar att eftersom det blåser börjar det bildas drivor mellan bilarna. 

Hundarna rusade ut i trädgården för nu hade ju någon öst ut mer snö. Just här på baksidan är det lite lä och blåser inte alltför hårt.

Kuma böjer ned huvudet och skyndar sig ut för att göra toalett. Snabbt in och snabbt ut är det som gäller för honom.

Tog ett foto från burspråket och vinden kommer från öst, så det gick knappt att se något.

Just nu vill varken hundar eller människor vara ute. Vädernisse säger att det kommer bara att bli värre och inte sluta förrens ikväll någon gång. Vi är rätt oroliga för H som ju sitter fast med sin kranbil på vägen. Det är ju inte han som kört av men nu är det kö och eftersom det är vajerräcke, kan inte någon plogbil köra förbi heller. Vilket elände.

Vinterkoma

Hela naturen har hamnat i något slags koma, känns det som. Jag själv orkar inte mer av den varan. Drömmer om att flytta varje natt. Natten till idag handlade drömmen om att vi blev väckta av att lastbilen kom som skulle hämta våra möbler. Det var bara det att vi inte hade packat en enda pryl och fick rusa upp ur sängen. När jag kikade ut genom fönstret så var flyttgubbarna på väg till en restaurang för att äta lunch. Där vaknade jag och behöver nog inte berätta om vad jag verkligen såg när jag tittade ut.

En sak är klar och det är att vi fått för mycket vinter denna säsong. Idag medförde det vita till att jag inte kunde gå bort till pappa, som hade besök av tandläkaren. Men hans sköterska ringde mig och berättade att de måste göra i ordning pappas proteser, så nu blir han tandlös i två veckor. Han hade även svamp i överkäken som måste behandlas. Det måste ju ha varit obehagligt, men han har inte sagt ett ljud till någon om det. Sköterskan visste inte ens om att han hade protes i överkäken. Man brukar ju säga: små barn, små bekymmer, stora barn ,stora bekymmer. Vad säger man om gamla föräldrar?

Jag har tröstat mig med att titta på ”En plats i solen” på fyran. De var på Barbados och det hade inte varit helt fel just nu. Men först:

Så håll uppsikt när ni är ute och kör i påsk.

Som en mardröm

Snart rymmer jag på riktigt. Hoppas alla snö och vinterälskare är lyckliga nu, för jag har mardrömmar. Det snöade i morse när vi vaknade!!!

Inte undra på att jag drömmer om sälar i isvakar och snöberg. Den drömmen slutade med att jag packade allt i hela vårat hus och flyttade. Fick nog när vägen utanför huset var is och sälar kom upp ur vakarna. Det var igår natt.

Denna natt drömde jag om att vi var vid en strand troligtvis i Spanien. Vi sprang upp och kastade oss i en barnpool, fylld med skum. Därifrån i en simbassäng där vi crawlade runt. Jag behöver väl inte nämna att det var solsken och varmt. Vår H var med och han ville tillbaka till Barcelona. Så vaknade jag och såg mardrömmen utanför fönstret.

Igår pratade vi om att plocka av pyjamasen från Mackan, men idag partar vi inte alls om att göra det. Vi torkar tassar och trevar oss fram i dimman som ligger likt en våt disktrasa över byn. Inte ett dugg inspirerande.

Däremot är detta mer i min smak.

 

Sommartid

Första dagen med sommartid blir alltid lite konstig. Men vi tog vara på dagen och hundarna tyckte att det var utmärkt.

Det har verkligen smällt till ute i naturen när äntligen snön är borta och plusgrader infunnit sig.

Det var en härlig vårdag idag. Jag drömde inatt att det hade snöat och det låg en decimeter snö på marken. Gissa om jag blev glad när jag drog upp rullgardinen. Inte ett snökorn så långt ögat nådde. Solen visade sig en kort stund och då blev det riktigt varmt.

Snart påsk och konstrunda här i Skåne. Det finns ju flera olika rundor, men Österlen är nog den mest besökta. Även den som är närmast för oss. Vi bor ju precis vid kanten till Österlen. Långfredag ska ju bli fin säger vädernisse.

Äntligen

Så skönt att kunna gå ut på en långpromenad idag. Ett par plusgrader och all snö är i stort sett borta.

Det riktigt exploderar av vårblommor överallt. Man blir så glad att se hur allt vaknar i naturen.

Vi firar Mr J idag, som har födelsedag 🎂. Det blir smörgåstårta till middag och ett glas god whisky efteråt.

Händer saker varje dag

Ibland frågar någon oss om det inte är långtråkigt att vara hemma hela dagarna. De skulle bara veta. Vi hinner inte ha tråkigt. Denna morgon bjöd på ett vitt landskap återigen. Ja, det hade snöat inatt och trots att det var ett par plusgrader så hade det lagt sig. Därför blev det ingen morgonpromenad. Jag får inte på mig stövlarna då min ankel är för svullen, vilket var ett måste i detta snöslask som var.

Men jag tog igen det på eftermiddagen, då vi gick en lång sväng med hundarna som hade mycket att nosa på. Ni vet det som göms i snö kommer upp i tö.

Något som mer hänt är att vi blivit av med tre kanaler på tvn. Mr J ringde och felanmälde för vi hade precis samma problem förra vintern. Det hade kommit in vatten i kabelskåpet som står i ett hörn på vår tomt. Vi har haft stor nytta av att det står där, då vi haft gratis kabeltv i sjutton år. Nu fick han veta att de ska stänga ner kabeltv i byn. Ungefär hundrafemtio hushåll drabbas. De har dragit in fiber i byn, men vi har struntat i det eftersom vi inte har så stor nytta av det när vi kör ut med husbilen. I allafall har vi nu beställt en parabol, som de kommer att sätta upp nästa vecka. Så nu har vi blivit med parabol.

Vi har ju våra föräldrar att ta hand om och det är en hel del de behöver hjälp med. Så våra dagar rusar iväg och vi har inte tid att ha tråkigt.

 

Växlande väder

Igår trodde vi att nu minsann var det dags att hälsa våren välkommen. Visserligen en liten kylslagen sådan, men ändock.

Det hade töat rätt bra och gräset var framme på flera ställen i trädgården. I morgon så skulle vi kunna gå långrundor ute. Solen sken så skönt och värmde. Takdropp. Vad jag längtat efter det. 

Hundarna hade mycket att nosa på då snön töat bort. De skuttade runt och var så glada.

En dag till och så är nog allt borta. Med hjälp av solen ska nog alla lökar titta fram ordentligt.

Trodde jag, men ack vad jag bedrog mig. I morse hade någon hällt ut vitt i trädgården igen. Visserligen inte så mycket men gräset syntes absolut inte.

Turbo fick full fart framåt och det blev en lång stund med lek ute. Tror inte att de blev sura för att inte få gå långrunda på morgonen. 

Solen har varit framme hela dagen och jag tröstar mig med att det töar bort rätt fort igen. Mr J tar alla hundarna på promenad nu på eftermiddagen då vi just nu har ett lerlager ovanpå den frusna marken i trädgården. Jag var tvungen att stanna hemma då en kabelgubbe ska komma och greja i stolpen som står i vår trädgård. De kan ju aldrig ange en tid innan utan ringer när de är på väg. Så där rök min chans att få gå om än en kortare sväng idag. Men i morgon ska jag banne mig ut och gå.

Igår blev jag lite uppjagad på eftermiddagen. Efter all snö som fallit, så har vi inte brytt oss om att göra rent framför ytterdörren. Vi går ju alltid via garaget ändå. En grön skåpbil stannade mitt på gatan i hörnet vid vårat hus. Fyra karlar hoppade ur och föraren som var ljus i huden gick fram till vår trapp. De andra tre som var mörkhyade kom skata efter. Den ljuse gick upp mot dörren och kikade på nyckelhålet och mot fönstren bakom husbilen. Jag stod vid gardinen och tittade på dem. Efter en stund ringde den ljuse på dörren. Vår trogne vaktis Unkas började skälla högt och karlarna backade ut på gatan och drog sig mot skåpbilen. Mr J öppnade dörren och då viftade den ljuse med mobilen och frågade på bruten svenska om vi hade en barnstol till salu. Mr J nekade och gänget kastade sig in i bilen och drog iväg med en rivstart.

Min fundering är om de körde omkring och rekade om folk var hemma. För inte var de ute för att köpa någon barnstol i allafall. Jag är glad över att vi har tre stora hundar, varav en skäller ordentligt när det ringer på dörren. Min magkänsla säger att jag har rätt i mina funderingar. De trodde nog inte att någon var hemma här. Men obehagligt var det.