Sista dagen

Vet inte om man kan påstå att den ljusnande framtid är vår, men solen var nådig idag. Eftersom JR köpt en ny leksak med mitt medgivande förstås, måste ju den testas. Så Kärstin som jag kallar henne fick verkligen visa vad hon går för och JR var nöjd.

Mackan fick sig en rejäl överhalning av Kärstin och JR. Jag och hundarna höll oss borta från allt vattenstänk. Närmare bestämt vistades vi på baksidan av huset.

Men de är nyfikna och tillslut fann jag mig vara ensam här. Så jag passade på att titta till rosorna som börjar ta sig bra. Ska bara ansa bort lite gräs runt dem så de får ordentligt med sol.

Idag satt vi på bänken på udden som ju står mitt i solen. Lite varmare om baken och eftersom det inte blåser idag bästa stället att sitta på. Men JR var så ivrig att fortsätta med Kärstin så jag blev lämnad ensam där också. Men jag satt i mina tankar och undrade lite över hur framtiden kommer att se ut i världen. När jag stod och pressade ny juice tidigare på dagen kom det två mirage-plan flygande i riktning mot Marseille. Man ramlar nästan omkull när de kommer flygande så lågt. Allt blir även så påtagligt.

I morgon är det Mardi Gras här i Frankrike och i Pezenas kastar man mjöl och ägg på varandra. Jag behöver nog inte säga att vi inte tänker åka dit.

Lite mer värme vore bra

Tycker det blivit lite väl kyligt ute nu och vi struntade i utesittandet idag. Jag blev riktigt nerkyld igår, så idag tog vi pauserna inomhus. Turbo är ute ur sitt löp och vi känner ett lugn om dagarna nu. Men hon ville inte vara ute så länge idag vilket var skönt då vi inte ville ha dörren öppen för länge.

Vår vinbondegranne har haft fest. Jaktlaget har ätit gott och druckit mycket.

Bilar kom och detta är bara början. Riktigt roligt med liv och rörelse nu då de inte haft någon fest sedan innan pandemin.

Efter att maten var uppäten så strålade alla gubbar ut på gården. För det är endast gubbar i jaktlaget. Vad jag sett så verkar de jaga harar och vildsvin i skogarna bortanför byn. Idag styckades inga djur utan det blev lite gubbdans och petanque. Röstresurser har dessa gubbar och de var en hel del runda under fötterna. Så man kan gott säga att vi haft en del underhållning idag.

Allt medan vi själva gjort rent golven och nu är et inte en enda röd fläck på golven, såvida jag inte spiller något rödvin vill säga. Men det är klart att golven blir smutsiga då hundarna går in och ut hela dagarna. Förresten så gjorde jag rent min lilla lilla B&D som jag använder till att suga bort pälshår i sängen med.

Ikväll sover vi i en säng med nytvättade lakan och jag älskar lukten av dem. Tror vi sover gott i natt.

Tänker som så att man aldrig ska göra förhastade beslut eller vänta för länge med att besluta om saker och ting. Båda sakerna kan innebära katastrof eller att ingenting blir gjort. Vi har lärt oss att ta pauser och inte planera för många projekt varje dag. Högst tre har vi bestämt Ett bra och ojämnt nummer som passar oss väldigt bra.

Sista måndagen i februari och en återblick i mitt fotoalbum berättade att 2018 var det snöoväder i skåne. Jag föredrar det väder som vi haft idag även om det var lite kyligt. Hoppas vi möts av trevliga nyheter i morgon när vi läser tidningen.

Kallt ute och kallt i världen

Det har blivit en del grader kallare under de senaste dagarna. Vi sitter ute men nu med fleeströjor och kudde under baken. Men tillslut blev det lite väl kyligt. Jag hade ju min vipplardag och JR gick ut för att ta ner lite grenar från träden. Vi har haft sol men inte direkt hög temperatur +16.

När jag var klar med vipplingen gick både jag och Kuma ut. Som sagt så såg det så varmt ut, men i skuggan blev det rätt kyligt. Börjar bli mycket lättare för oss nu då Turbo är på väg ut ur sitt löp. Inga droppar på golvet längre och hon stryker inte runt Kuma som tidigare. Snart tillbaka till det vanliga igen.

Som vanligt efter invasionen i Ukraina såg vi på nyheterna denna morgon. Jag har så svårt att fatta att en del länder bromsar inlåsningen av Ryssland. Egna intressen går för ett helt lands kamp att få vara självständigt. Känns otroligt frustrerande.

Men vi blev ändå sittande ett tag ute och vi brukar ha mycket att prata om, vilket idag har blivit än mer med nuvarande världsläge. Svårt att avbryta och återgå till vår lilla värld. Känns nästan lite overkligt att vi har det så lugnt och rofyllt här.

För mig är det svåraste att förstå hur någon kan invadera ett land som inte vill ha krig utan helst ha diskussioner om saker och ting. Som att slå någon på käften utan anledning. Det är kriminellt. Som så många andra har jag en oro inom mig om vad allt ska leda till.

Tur ändå att våren verkligen börjat göra sitt intåg och vi har en trädgård. Snart ska vi köra och handla en del virke till bygget runt poolen. Jag ska mura också och det ska bli riktigt roligt. Men det återkommer jag till när vi köpt sten och bruk. Ska även finslipa min teknik med hjälp av youtube som är en fantastisk källa med nyttigheter. Alltså inte bara en massa skoj och musik där. En fördel med att rå om sin tid är att vi inte har bråttom med våra projekt. Men nästa vecka ska det nog bli en del inköpsresor i omgivningen. Vi har planer inför våren och sommaren.

Så ta det lugnt allihop. Tänk även på att Karma råder alltid och det någon gör mot dig eller någon annan, alltid kommer att slå tillbaka.

Ena örat mot nyheterna

Det går inte att låta bli att lyssna på nyheterna och hoppas att Ukraina får mer hjälp. Såg ett nyhetsinslag igår då en journalist intervjuade en äldre herre som var på väg att fly från sitt land. Med gråten i halsen sade han:” Djävla putindjävel, hoppas han skiter på sig.” Det kom direkt från hjärtat och vad jag kände med denne man. Orden grep mig och sitter kvar i mitt huvud. Jag vill gråta när jag tänker på mannen. Jag kan inte glömma.

Hur får man ur sig ilska? Det hjälpte ju inte igår med att plantera rosorna, så idag tog jag tag i något annat. Vi har ju duvor i ett av våra träd och under vintern har de roat sig med att sitta på pergolan och skita. Så det var x antal blaffor på trädäcket som måste bort. Eftersom vi ännu inte köpt en högtryckstvätt, så blev det ett väldigt fysiskt arbete. Passar mig just nu även om hela kroppen värker efteråt. Vi sålde ju vår högtryckstvätt när vi flyttade och det var för att vi inte visste om vi skulle behöva någon. Men nu vet vi att det nog är bra att ha en så en ny är på listan för inköp. Idag blev det vatten, diskmedel och piassavakvasten och rent är det rätta ordet. JR fortsatte med att rensa bort ogräs runt växterna på baksidan. Något måste vi göra för att inte tänka för mycket.

En liten uppdatering angående löperiet och Kuma har varit som en gnällande valp, men Turbo verkar lite mer fjär. Så om någon dag är hon färdig med detta löp. Natten har varit väldigt lugn och hundarna sover ordentligt.

Tyvärr, satte vi på nyheterna nu och får se ett reportage där en man sitter fastklämd i en personbil, vilket en rysk stridsvagn orsakat genom att helt brutalt kört över personbilen. Jag blir så arg och förtvivlad samtidigt. Där ser man mannen sitta i bilen som är helt hoptryckt. Bara turen att han överlevde oskadd. Vilka djävla svin rent ut sagt. Ursäkta språkbruket men jag kan inte behärska mig.

Europa, Världen gör något nu!!!!

Mina tankar går hela tiden till andra världskriget och jag ser kulhålen i de gamla husen i vår närhet. Vi tror att den kulle vi bor på huserade x antal soldater och kanoner under både första och andra världskriget. Det var ju inte några hus här då utan de har byggts under 70-talet och endast vingårdar fanns här tidigare.

Vad kommer att hända nu? Är detta bara början på något som kommer att påverka resten av vårat liv? Ja, frågorna är många och det är klart att många är oroliga för framtiden.

En mörk torsdag

Rubrikerna som mötte oss denna morgon var precis de vi inte ville läsa. Ryssland har invaderat Ukraina och det är så fruktansvärt. Jag har varit arg hela dagen och JR har varit lika arg. Så vi bestämde oss för att idka trädgårdsarbete. Alla kvinnor tycker om att få blommor och många med mig älskar rosor. Men jag får dem oftast som plantor och får även det tvivelaktiga nöjet att själv gräva ner dem. Tydligen hade Super-U en drive just nu och jag ville ju att vi skulle åka och köpa några rosor idag. Men med en tik i höglöp fanns det inte på kartan. Därför blev jag så glad när han kom hem med tre stycken plantor.

Så idag har jag försökt få utlopp för min ilska samtidigt som jag planterade nya rosor. Två gula och en helt röd. Jag har saknat mina gula rosor som jag hade i Sverige. Nu ser jag fram mot att se alla rosor blomma. Nio stycken har jag nu förutom den som står en bit bort och då är det tio. Någon har gett mig en rosenträdgård och här ska jag sitta och bara njuta av blommorna.

Kan berätta att jag inte blivit av med ilskan över det som skett idag och nu har jag en kropp som värker otroligt mycket. Eftersom det är mycket torrt här och att gräva en grop är ett rent helvete. Därför behöver man ett järnspett och massor av tålamod. Idag har jag gjort tre gropar och gröpat ur jorden med min lilla trädgårdsspade. Men nu är rosorna i jorden och har även fått en dos vatten så de ska trivas.

Det blev en liten 25 cl öl idag med och den intogs vid vårat lilla bord här på baksidan. Lite molnigt emellanåt men varmt. JR har stått på knä och rensat bort allt ogräs vid buskarna under tiden jag planterade. Vi är som sagt nöjda och ledbrutna. Känns ändå bra att vara flera hundra mil från Rysslands gräns.

Kuma har varit inomhus med fönstret mot framsidan öppet idag. Han har kunnat se oss i fönstret och nu tyckte han att det var dags att vi avslutade arbetet här. Vi var tvungna att ha honom inomhus ett tag för att kunna göra något. Turbo är ju som jag berättat i höglöp och låter inte Kuma vara ifred om vi inte är i närheten.

Jag skyndade mig att plocka ihop mina verktyg och även tömma tvättmaskinen eftersom jag kört veckans smutstvätt idag.

Turbo har varit ute i trädgården hela dagen vilket gör att hon är nöjd och trött nu ikväll. Så det är en lugn kväll här hemma men vi följer nyhetsrapporteringen hela tiden. Man är lite i chock just nu.

Nu är den klippt

Den lugna dag som vi trodde var igår blev idag istället. Vi har haft en mycket trevligare dag idag. Sol och ingen vind. Det betyder att årets första öl utomhus dracks med välbehag vid det avtorkade bordet på trädäcket. Men först hade vi annat på agendan. JR köpte hem jord och en kruka till vår nya växt, så idag skulle det planteras. Vi skrinlade planerna på att köra till Jaja då Turbo är fruktansvärt opålitlig och Kuma likaså.

Eftersom det har varit väldigt blåsigt i några dagar nu och det blir alltid mycket trevligare då allt är rensopat. Så jag greppade borsten och sopade innan vi kunde sitta ner och njuta en stund utomhus. Men när vi satt där i våra sköna stolar var vi väldigt nöjda med vad vi gjort idag.

Det blev precis som vi ville även om det inte finns fyrkantiga krukor i år. Ny modell och alla och då menar jag alla krukor är runda i år. Kanske blir de fyrkantiga nästa år men vi kan inte vänta med att plantera vår nya växt tills dess. Krukan är ju ändå grå så vi är nöjda. Nu döljer vi de fula rören och får även lite insynsskydd till poolen.

Jag sopade även trädäcket och nu ska det bara tvättas lite innan det är helt rent. Jag öppnade de stora fönstren i rummet så Kuma kunde ligga inomhus men trots det vara med oss. Han tycker att det är för kyligt att ligga utomhus trots att vi är inne i den 23:e februari. Men det är inte så varmt på marken och det vill han ha. Därför ligger han gärna inne men vill ändå vara med oss.

Turbo ligger gärna på den gröna mattan som både är mjuk och varm nu. Vi blev sittande här ett tag som vanligt och när vi insett att det var dags att resa på oss var vi redo att avsluta dagen. JR tog fram gräsklipparen och jag gav hundarna deras middag. Under vintermånaderna glömmer man hur gott det luktar av nyklippt gräs. Förstår absolut inte de som bara har grus i sin trädgård. Okej, det är underhållsfritt men så tråkigt och opersonligt. Jag älskar grönt i det mesta.

Den bästa tiden på året kommer nu. Inte för varmt och inte för kallt. Ni svenskar vet vad jag menar Lagom. Men kanske är jag lite färgad av att jag är ett majbarn och född när körsbärsträden blommar som vackrast och allt väcks till liv. När lillan kom till jorden det var en dag i maj och eftersom jag heter maj känner jag mig så besläktad till just den månaden. Dessutom kallades jag Lillan när jag var ett litet barn. Ända tills jag protesterade och krävde att få bli kallad Lotta. Är ju född på Charlottadagen och det är även mitt namn. Vid trettio års ålder kände jag mig mogen för att ikläda mig mitt hela namn och sedan dess kallas jag för just Ann-Charlotte. Jag så att säga växte in i mitt namn. Men här i Frankrike heter jag även Maj. Det är nämligen så att de använder första namnet och det är mitt första namn. Så nu får jag växa in i det namnet också. JR har lite svårare för sitt första namn även om det inte är något extremt. Men han har inte vuxit in i det ännu.

Torsdag är rosornas dag.

Jobbig tid nu

Jag trodde att det skulle bli en lugn dag, då JR skulle gå till veterinären med Turbo för andra sprutan mot dessa elaka mygg. Före det turades vi om att hålla koll på hundarna och när JR var bort och köpte bröd var det nästan som vanligt, förutom att jag höll mina ögon på hundarna. Turbo har nästan slutat droppa och det är otroligt skönt.

Jag och Kuma gick ut i trädgården då vi var ensamma och äntligen hade blåsten avtagit. Varmt är det då solen är framme och det är riktigt behagligt. Kuma är extra nyfiken och nosar överallt där Turbo varit. Men nu då hon inte var där fick han nosa så mycket han ville.

Men vår kille är inte långrandig utan blir nöjd med sitt luktande efter ett tag. Man måste bara ge honom tid och idag fick han sin egentid. Jag fick andhämtning och satt ett tag och lyssnade på alla fåglar som kvittrar som galna just nu. Parningstid för dem misstänker jag.

Jag har sovit väldigt hackigt inatt och det lustiga är att JR berättade att han också gjorde det. Vet inte varför vi gjorde det för natten innan sov vi båda som stockar precis hela natten. Men så är det väl ibland och vi känner inte att det är någon katastrof då vi inte behöver gå upp tidigt på morgonen. Men det ska medges att det lite irriterande för en god natts sömn är ju att föredra.

När sedan Turbo och JR kom hem blev det plötsligt så mycket liv. Det är nämligen så att när någon av hundarna varit bort på något så ska den hemmavarande nosa ordentligt för att utröna var den varit. Men i dagsläget är det direkt olämpligt och allrahelst då Turbo verkligen ställer sig till förfogande för Kuma. Men när det lugnat ner sig fann vi det bäst att låta Turbo vara i sin älskade trädgård.

Med Kuma inne satte vi oss ned och skulle hålla på i våra datorer. JR kastade ett öga ut genom fönstret och hojtade till. Det var en helt annan hund i vår trädgård och den försökte ha en kärleksstund med Turbo. Vi rusade ut och jag hojtade och Turbo kom direkt till mig. Jag höll fast henne och JR öppnade grinden och den andra hunden rusade ut. Det var en ung bordecollie och han hade säkert följt spåren efter Turbo som skvätt en hel del på vägen hem. Ja, hon lyckades locka en hanhund som funnit hennes doft förförande. Kanske tur det var en ung hund för annars så hade vi med all säkerhet haft en havande Turbo inom en snar framtid. Nu tror jag att vi hann avbryta det hela i tid.

Men det var så vi satte kaffet i halsen. JR fick huvudvärk och jag blev matt.

Vårvindar riktigt friska

Dagens frisyr är vindrufs och kam eller borste är totalt överflödigt. JR tyckte inte alls om den frisyren så jag öppnade min klipperia i badrummet senare idag. Men först var det lakan som skulle in i tvättmaskinen och JR behövde åka till vårdcentralen. Han har fått en infektion i ena ögat och behöver få ögondroppar som häver infektionen. Allt blev ordnat före frukost och de första dropparna hamnade i JR:s öga.

Jag passade på att pressa de apelsiner som blev över sist jag gjorde juice och JR duschade innan klippningen av hans hår. Som vanligt blev kunden belåten och jag kunde göra något annat som att till exempel hänga upp lakanen på tork. Nöjd med dagens arbete tog jag ledigt resten av dagen eller dagen höll ju på att ta slut ändå.

Alla småfåglar tog skydd i våra buskar och de kvittrade massor. Kanske hade de stormöte eller fest. Jag är ju så duktig på att sätta ut talgbollar och fågelfrö så de har massor att äta. På tal om att äta så åt vi en supergod laxgratäng till middag idag. Massor av grönsaker till det och lite chili så var jag nöjd. Nejdå, jag är inte besatt av chili. Fast lite kanske för det passar ju till allt. Jag har inga planer på att odla chili men gott är det.

Men det går ju att ligga i lä menar Turbo. Så hon har varit ute precis hela dagen och kommer sällan in längre än korta stunder. Det bästa är att hon idag nästan slutat blöda. Men svansen viker hon och tills hon slutar med det måste vi vara på vår vakt.

Solen har ändå varit över oss idag och sent i eftermiddags hade vi lite solregn. Turbo brydde sig inte ett dugg och kanske kändes det bara skönt med ett fint regn. I morgon ska blåsten vara över och då ska jag vara ute i trädgården hade jag tänkt.

Tisdag och det blir nog en fin dag.

Söndag och sanering av golv

Vet inte om Turbo droppat så mycket blod tidigare? Tidigare erfarenhet av tikar har varit att de knappt droppat något alls ju äldre de blivit. Så det var välbehövligt att moppa golven idag. Nu är ju Turbo duktig på att hålla sig ren själv men det blir ändå droppar här och där. Tycker vi ständigt går med ett papper i handen och har ögonen mot golvet. Men så tittar man upp och blir glad.

Jag har lärt mig knepet att vika ut blombladen på tulpanerna när de inte verkar vilja slå ut ordentligt. Tycker faktiskt att de blev vackrare såhär. De ska hålla längre också och det återstår att se om det stämmer. JR vet att jag tycker om tulpaner så när han ser buketter brukar en hamna här hemma. Mina lökar ute tar sig fint och jag ser fram mot när de ska slå ut. Tänker hälla på jord över dem så hoppas jag att det ska ploppa upp tulpaner nästa år igen. Men nu får jag njuta av dessa tulpaner som ser ut som små solar.

Jag lät Turbo få vara ute när jag moppade och hon kom inte in före klockan fem på eftermiddagen, då det var dags för hundarnas middag. Tror hon blev nöjd med dagen och jag blev det då det inte blev nya droppar direkt efter att jag städat. Några dagar till och sedan ska detta löp vara över. Nu hoppas vi att hon inte skenlöper som hon gjort två gånger tidigare. Det är ett förfärligt pipande och inte så mysigt att hitta tiger i sängen när vi ska sova.

Idag trodde vi att vi såg ett spöke då den gamla damen i huset ned den blå balkongdörren plötsligt stod ute på balkongen. Vi trodde att hon var död sedan flera månader tillbaka. Men hon lever och var inget spöke då hon pratade med MacScotts fru som ju är fransyska. Så nu kan jag se fram mot lite vinkningar igen då. Undrar om damen fick covid-19? Hon så mest död ut då hon låg i ambulansen som hämtade henne. Det var flera månader sedan nu.

Minsann om det inte växer ett litet mandelträd där bakom tunnan. Hoppas att det får stå kvar så jag kan njuta av det varje vår. Kan ju vara trevligt att de kan plocka mandlar och sälja i det gamla vingaraget. Ett tillskott till alla aprikoser och grönsaker som vår granne säljer varje sommar. Hon brukar sätta igång första april säger JR, för jag kommer inte riktigt ihåg när.

Då brukar det bli mer livligt på gatan vid baksidan av vårat hus. Inte något som stör oss då vi oftast sitter på framsidan om dagarna. Det är där vi har skugga och även poolen. På vår lilla gata är det inte mycket trafik och så har vi ju utsikten mot vinfältet vilket är så rogivande. Istället har vi massor av fjärilar och små fåglar som kvittrar så glatt.

Låter det som att jag längtar till alla sköna sommardagar? Då har ni rätt. Men nu har vi den sista veckan i Februari att avverka och det gör vi med kraft. Några måsten har vi och massor av roligheter.

Inte en dag för kortärmat

Om gårdagen bjöd på sommarvärme så var temperaturen mycket mer blyg idag. +15 är inte direkt sommar utan vår kanske? Men absolut en perfekt dag att göra rent solpaneler och taket på Mackan. Eftersom det är rätt ofta sand i vinden här så har vår husbil en tendens att skifta i beige istället för vit. Alltså var det dags för tvätt och det är JR som gör den då jag inte klarar av att komma upp på taket med mitt ben. Jo, nog skulle jag kunna det men sedan vete tusan om jag skulle ta mig ner igen.

Turbo var ute med JR hela dagen och Kuma fick stanna inomhus med mig. Jag hade ju min vipplardag och vår lilleman sover gärna och ofta nu på gamla dagar. Med en dam i höglöp får han ingen ro när hon svassar runt honom med hög svansföring.

När jag var klar var Kuma också det, så vi gick ut till de andra två. Lite märkligt att husse stod där uppe och varför gjorde han det? Det tog en lång stund innan Kuma gick med på att husse stod där och att inget skulle hända. Inte lätt för En hund att förstå allt vi tvåbenta människor gör.

Här står vår nya lilla palm just nu. Vi har nämligen en likadan sten som den till vänster vilken ska bli fundamentet till denna nya vän. Den ska väl stå lite mer till höger och så en liknande kruka som storebror har. Det blir nog bra och så får vi användning för den stenen. Men visst ser den puttig ut där den står?

Undrar vad resten av helgen kommer att erbjuda? Ja, vi får väl se. Våren är ju på stadigt intågande och vi har tjuvstartat lite men nästa vecka kommer mera.

Framförallt mer sol eller hur? Fast jag ska inte klaga för det utlovade regnet gjorde nog som planet igår, vände om för det hade nog glömt fälla några droppar någon annanstans. Inte mig emot.

Då kör vi söndag i morgon då.