Projekt häck och buskar

Annonser

Det gäller att passa på när vädret tillåter. Idag har temperaturen sjunkit till +22, och med blåst på det, skyndade vi oss att påbörja trädgårdsarbetet. Jag klippte ner syrenen nedanför köksfönstret och Mr J tog en länga av tujahäcken.

Nu kan vi se ut genom fönstret igen och slipper spindlar i diskhon. Vi har ju det fönstret öppet nästan dygnet runt på sommaren. 

I brevlådan

Annonser

Fick en broschyr igår och undrar lite vad som händer.

Ska vi börja förbereda oss redan nu eller vad menar myndigheterna? Samla konserver och annat för att en kris eller ett krig närmar sig?

Vi såg ett flertal Jasplan flyga över Öland när vi var där. Men jag trodde att det var vanliga spaningsuppdrag de var ute på.

Jag kommer ihåg att vi hade en liknande broschyr hemma när jag var liten. Det var ju krig lite här och var även då. Men att det skulle komma till Sverige trodde man inte. Men vi fick lära oss i skolan att krypa under bänken om någon släppte en atombomb. Det var vi barn oroliga för.

Nu känns det bra att ha en husbil där vi har det mesta. Men det är ju för att slippa packa in och ut var gång vi åker ut.

Lite obehagligt är det att få denna broschyr. Men man får även en tankeställare. Vi bor ju inte på en isolerad ö, och mot terrorister är det svårt att värja sig.

Inte klaga

Annonser

Nehej då, vi klagar inte i skåne, men det blir inte mycket gjort på dagarna. Vem orkar stå i solen och klippa buskar när det är +28 i skuggan? Inte jag i alla fall. Det får vänta och jag lägger det på att göra listan tills vidare. Istället blir det att vattna mig, vattna blommor och vattna hundarna. Därför slår det mig att vatten är väldigt viktigt vilken årstid det än är. Utan det inget liv.

Inatt svettades jag nog ut ett par liter då vi hade +20 ute. Fönster öppet och fläktar på, så kunde man sova några timmar i stöten. Tur att jag slipper stiga upp tidigt och gå till något jobb efter en sådan natt. Vi drog oss till nio och hundarna hade absolut inget att invända mot det.

På min att göra lista finns också lite sömnad. Jag har sparat x antal skjortor som Mr J inte vill eller kan använda mer. Planerar att göra sköna skjortor till mig av ett hopplock. Det blir kanske pajaskläder av det, men det kan lika gärna bli lite annorlunda. Houte cuture á la mycketyck. Jag har nämligen sett liknande från en modemässa i Paris. Kan de så kan väl jag, tycker jag.

Men som sagt det får bli sedan, som så mycket annat. Just nu har jag en säck i dressingroom där jag samlar kläder som antingen krympt i garderoben eller vet att jag aldrig kommer att använda mer. Som tidsmiljonär har jag lagt om klädstil till en mer bohemisk stil.

Annars har jag inte så mycket att berätta om idag. Det får inte plats så mycket i huvudet när det är varmt ute. Beror troligtvis på allt vatten man dricker. Jag kan sitta långa stunder och bara titta på ett blad,moln eller en blomma. Något som brukar kallas meditation. Ska ju vara bra för både kropp och huvud så jag tror att jag fortsätter med det resten av dagen.

Vatten i mängder

Annonser

Både vi och hundarna dricker vatten som om vi aldrig sett det tidigare. Viktigt nu när det är +27 ute. Sodastreamern går för fullt och snart är citronerna slut. Idag hämtade Mr J fläktarna från vinden och nu är det riktigt behagligt inomhus. Men något trädgårdsarbete blir det inte i denna värme.

Skuggan är det som gäller och vi har träd som kan ge oss det. Tror inte jag solat sedan i slutet av nittiotalet. Rynkor får man ändå och fräknar. Orkar inte heller att vistas i solen så länge. Tycker inte om att svettas och det fick jag nog av när jag var i klimakteriet. Livet är behagligare i skuggan.

Något man ändå begriper bättre är varför de har siesta i södra Europa. Viktigt att vila när man blir varm och trött. Lika viktigt som att dricka vatten. Därför tar vi det väldigt lugnt under dessa dagar.

Efter morgonens tur med hundarna håller vi oss i trädgården. Asfalten blir fruktansvärt varm och det gör ont i hundarnas tassar att gå på den. Det är något vi lärt oss på våra resor i södra Frankrike. Blir ju inte mycket lek för dom heller. De orkar inte i denna värmen.

Vad ska man säga om värmen? Det kom lite plötsligt. Så anser nog de flesta, då hösten, vintern och tidiga våren var väldigt blöt. Men nu är det precis som jag hoppades att sommaren skulle bli. Varm, grön och bara så ljuvlig. Ingen jacka eller strumpor på flera veckor. Vi fick ju se regn på Öland och den känslan som kom var “svensk sommar”.

Livet är rätt fint just nu.

 

Inget regn

Annonser

Det kom inget regn igår, natt eller idag. Blå himmel, solen skiner och räkningar betalda. Mr J dammsuger och hundarna och jag har tagit beteckning i biblioteket. Bäst att hålla sig undan snabeldraken.

Mitt träd blommar för fullt och jag passade på att ta in några kvistar.

De små blommorna är så söta. Ser nästan ut som små rosenknoppar. De blir först rosa för att sedan övergå i vitt.

Funderar på vad jag ska göra resten av dagen. Tvättmaskinen går för fullt och den klarar sig själv.

Vinden gör att löven rasslar i trädet utanför fönstret. Skulle kanske klippa en buske, men det kan lika gärna vänta tills imorgon.

Det är så skönt att kunna bestämma själv vad man ska göra. Tiden räcker till för allt.

Mors dag

Annonser

Det känns tomt att inte ha någon att fira denna dag. Inte för att vi brukade göra något stort av det, men en blomma och ett kort blev det alltid. Kaffe med tårta eller glass och en trevlig stund med prat och skratt. Jag och mamma stod nära varandra. Vi diskuterade och pratade om allt mellan himmel och jord.

Jag såg en bild på instagram från Anders Bagge som klippt ett rött hjärta i gräsmattan så att hans mamma ska se det från där hon är, någonstans däruppe. Jag kan inte göra det men hoppas att mina tankar ska kännas hos min mamma som finns där någonstans.

Grattis på mors dag från Lotta.

En dundrande avslutning

Annonser

Himlen bjöd på ett spektakulärt skådespel när vi vaknade på lördagsmorgonen. Det regnade och regnade. Tillslut blev det uppehåll och vi kunde göra oss klara för hemfärd. Hundarna fick göra toalett och efter frukost, rullade vi mot bron och fastlandet.

Vid ställplatsen nära brofästet stannade vi och tömde gråvattentankarna. Bra att komma hem med tömd bil.

Vädernisse varnade för åska och kraftigt regn, men vi slapp allt det. Himlen var dramatisk när vi körde från Karlskrona där det blev en kort kisspaus och lite mat.

Ju längre söderut vi kom desto soligare blev det. När byn närmade sig, var himlen blå och vi kunde släppa ut hundarna i trädgården. De njuter av att vara hemma och idag är det öppet ut.

Jag vattnar växter både inne och ute.

Nu blir det en vecka med trädgården i fokus. Gödning av gräsmattan och klippning av häck och buskar. Om några dagar blir jag fulltidspensionär och det gläder mig. Som jag berättade går vi i pension tidigare och nu slipper jag dumma chefer och behöver inte vara orolig för att bli uppsagd.

Det är nu mitt nya liv börjar och det ska bli spännande.

Gått en sväng

Annonser

Det blåser idag, men det är bara skönt. Vi gick samma sväng idag med, då hundarna tycker det är så roligt. Mycket att lukta på och ingen trafik att tala om.

Pausade vid kalkugnen idag med, men nu behövde vi inte läsa på informationstavlan. Istället beundrade vi utsikten mot havet. Tre jasplan bröt tystnaden och fåglarna tystnade.

Efter ett litet mellanmål, är det vila som gäller.

Jag läskar mig med ett glas rose. Gott i värmen och lite tröst då jag har ont i ankeln som jag bröt. Men det är uthärdligt och jag vet att jag får leva med värk som kommer ibland.

Det är vår sista dag här på Öland, för imorgon bär det av hemåt. Vår första minisemester är över för denna gång. Men det blir fler om vi får fler fina dagar.

Långpromenad

Annonser

Idag kände vi för en tur i omgivningen. Det blåser en skön vind och det behövs i värmen.

Där på andra sidan viken står vi. På morgonen kommer fiskebåtar in med sin fångst. Vi ser fyren Långe Jan på avstånd.

Från Grönhögens hamn skeppade man ut kalk som brändes i stora ugnar i byn.

En ruin passerade vi på vår tur. Denna ugn var från 1800 -talet och måste varit stor.

Nu är vi törstiga och varma, så det blir gott med ett glas öl och en chiabatta med skinka.

Hoppas ni inte smälter bort i värmen. Tänk på att dricka mycket. Det är valfritt vad som intas. 😎