Solen ler mot oss vi ler tillbaka

Annonser

Värmen är här för att stanna och vi är förberedda sedan flera år tillbaka. Idag purrade jag upp JR klockan tio eftersom han bad mig om det då han har tid på vårdcentralen idag. Som tur är det inte en alltför tidig tid. Men han vill ju hinna med några av sina morgonrutiner och vi älskar inte att stressa så det gäller att gå upp i god tid. Jag och hundarna tog det lugnt och efter att jag cyklat och tvättat mig var det morötter som gällde. Kalla morötter älskar hundarna och det är klart att de får detta varje dag.

Senare idag hörde vi ett brummande från himlen och tre stora brandflygplan flög rätt lågt över huset. Vi ser brandflyg varje dag och helikoptrar under sommaren.

De gula flyplanen låter en hel del och det känns tryggt att de finns.

Vi tittar alltid upp mot skyn när det låter. Lino är väldigt nyfiken på dessa konstiga saker i luften. Han följer planen med blicken ända tills de försvinner.

När JR kom hem bestämde vi oss för att bara ta det lugnt resten av dagen. Varför anstränga sig när temperaturen är +32 ? Vi skrattar lite åt rubrikerna som svenska tidningar om kollappsvärme !!! Vad nu det är för något? Dessa unga journalister som hittar på ord som inte finns. Men värmen som nu är i Sverige är nog många som börjat sin semester glada över.

Hur har vi förberett oss då? Jo vi dricker massor med vatten och så står det fläktar i alla rum. På natten kör vi ac och sover så bra. Vi har en extra ac som vi kan sätta in i rummet om temperaturen stiger högre. Poolen är en bra tillgång också men innan vi hade den blev det en dusch varje kväll. Så varsågod gott folk att ta till er detta.

Tur att det endast är kvällen som brinner ikväll. Men så vackert det är.

Veckan började ju bra

Annonser

Sol och blå himmel så ingen av oss klagade när vi öppnade dörren till trädgården. Men vi visste att det skulle bli en varm dag och jag skyndade mig att köra igång fläktarna och öppna upp huset. Sedan satte jag igång tvättmaskinen för här skulle det tvättas lakan. Upp med parasollet och så placerade vi oss i skuggan. När vi precis hade ätit vår frukost klingade det vid grinden. Vår nya svarta soptunna anlände. Vi hade ju beställt en sådan så våra soppåsar får plats i den och vi kan dra den där vi behöver ha den.

Ja, svart var det hm. Det stod svart på leveransbeskedet men nu är det endast sopsäcken som är svart. En färgblind människa måste ha så att säga sänt iväg vår order. Men jösses det får väl vara en blå då. Den syns ju bra menade JR diplomatiskt.

Värmen gör en trött och vi satt en stund och blundade ute, när vi lyssnade på P1 sommarpratare. Så roligt att det programmet börjat igen. I år har jag bestämt att vi ska lyssna på alla, vilket vi inte gjort tidigare år då det varit flera ointressanta ämnen som prataren tagit upp. Bara att sova en stund om det är urtråkigt tänker jag.

På förkvällen blev det lite molnigare men temperaturen stannade vid +34 så vi frös inte om man säger så. Lättare för hundarna att hitta skugga och även för oss.

Våra oleander blommar för fullt och jag är så nöjd med hur rabatten blivit. Det var ju en del försök med lavendel och annat men nu har vi hittat de växter som verkligen trivs här. Lino hittade en äcklig aggressiv larv i trädgården idag. Den var grön och hade horn. Den gjorde utfall mot Lino så vi fann för gott att placera den utanför vår trädgård och vi har ju savannen på andra sidan gatan. När vi sökte på larver hittade vi rätt bild och det visade sig vara en larv som senare ska utvecklas till svärmare och en stor rackare kommer det att bli. Men larven är inte bra för växtligheten så det var bra att den får leta sig till andra matställen. Troligtvis är det en fågel som tappat den i vår trädgård.

Vi hade en svag förhoppning om att de äntligen skulle asfaltera om gatan på vår vaksida eftersom de aviserat om flyttade busshållplatser. Vi brukar ha lokalbussen som kör förbi här på väg ut ur byn. Men det har inte hänt ett smack idag så nu tror vi att det endast blir lappa och laga som tidigare. Tråkigt nog.

Undrar om det kommer klinga på grinden i morgon?

Blev en shoppingdag

Annonser

Solen visade sig ordentligt idag och vi har haft +29 så äntligen har temperaturen i poolen börjat stiga igen. Eftersom solen inte varit framme har det inte skett så mycket angående den saken. Men nu ska det bli varmare och det även på nätterna så snart har vi rätt temperatur på vattnet igen.

Hundarna har tagit det mycket lugnt idag och det är bra att de förstår att spara på krafterna. Jag har bytt lakan i sängen så det blir till att köra tvättmaskinen i morgon. Men jag kände för att ta det lugnt och nu började vår shopping. Mattan under matbordet är rejält smutsig och det går bara inte att få den ren. Vi har haft den i över 20 år så den har blivit tvättad åtskilliga gånger. Så idag gjorde vi slag i saken och köpte en ny som är utan mattfransar vilket är mycket bättre. Ja det kommer bild på den när den anländer. Men shoppingen tog inte slut där. Jag har nämligen lagt några saker i min korg på amazon. Jag tänker inte berätta om dem ännu utan lägger upp dem då de kommer i veckan. Har jag berättat att JR köpt en soptunna till? Kanske inte men vi har köpt en sådan för att samla trädgårdsavfall i. Påsarna vi har är så stora och den lilla tunna vi har nu är rent av löjlig och vi kan inte fylla påsarna mer än till häften. Att sedan ha hjul så vi kan dra den där vi jobbar är något jag önskat länge.

Ska avslöja att jag beställt två bh:ar från Miss Mary. Allt via amazon som har snabbare leveranser. Förra gången jag beställde gjorde jag det direkt från företaget och fick vänta i över sex veckor. Det var för fyra år sedan och jag hade ingen aning om var jag kunde få tag i en riktig bh här nere. Men efter att ha bott i en by så har jag vant mig vid att beställa och köpa på nätet. Här nere är det perfekt då vi får allt levererat vid grinden och behöver inte åka och hämta varorna vid ett utlämningsställe. Så nästa vecka kommer det att klinga vid grinden flera gånger.

Innan vi gick in för kvällen vattnade vi våra blommor och växter. Så nu kan de mysa under natten innan solen stiger upp. Vi är spända på vad de ska göra på gatan på baksidan då vi läst att de lagt om hållplatserna för bussen och ritat en del på asfalten. Ska de äntligen asfaltera om? Vi hoppas på det men vi får se i morgon.

Ingen sol men skönt väder ändå

Annonser

Lite molnigt men en skön vind och en del sol emellanåt. Jag tänkte ju torka inomhus så för min del var det ett perfekt väder. Ingen stark sol som avslöjade alla vrår. Så det är mer tacksamt att städa när solen är bakom molnen. Jr hade annat att göra som att dammsuga poolen. Eftersom vi inte har täcket på så hamnar en del sand i den. Men vi vill inte ha alger i poolen som lätt bildas då täcket är på.

Lite orolig himmel och en del regnväder har rört sig förbi vår by idag. Men inte ett enda regnstänk över oss. Hundarna har njutit då det inte varit för varmt. Lino har lekt med sina fotbollar en del.

Långt borta hörde vi tutande från bilar och det var ett bröllopssällskap på väg till fest. Ännu två människor som knyter hymnens band,

Någon kanske tyckte att vår midsommarafton var rätt torftig? Men det är ju så att vi under fjorton års tid varit rätt låsta med våra åldrande föräldrar. JR:s föräldrar ville flytta från Malmö och då de bodde med massor av trappor upp till våningen utan hiss kändes det bra att flytta till 55+ boende i vår by. Med hiss kan jag säga. Mina föräldrar flyttade upp till Dalarna där min syster bodde. Men min mamma trivdes aldrig där. Jag har läst hennes dagböcker och när jag slog ner bopålarna i skåne ville hon ner dit. Pappa hade nog kunnat bo kvar däruppe men skilsmässa var det inte tal om så han följde med. Med våra föräldrar i samma boende hade vi våra högtider bokade.

Vad ville vi? Ingen frågade och vi gjorde allt vi kunde så våra föräldrar skulle ha fina högtider. Därför känns inte de svenska högtiderna särskilt viktiga idag. Vi njuter av varje dag istället och gör varje dag till speciell. Livet är så värt det.

God natt och hoppas veckan som kommer blir fin.

Glad Midsommar

Annonser

Här i Frankrike firar vi Fete de musique och det innebär att man spelar musik överallt i byar och städer. Det inleder sommaren och vilket fint väder vi haft idag. Jag passade på att köra en maskin med tvätt som sedan fått torka ute i solen. JR körde iväg och handlade på Super-U. Jag och hundarna hade en fin stund ute och inväntade JR och alla varor han köpt.

Lite meditation hann jag med och det var skönt. Mår alltid mycket bättre efter det. Efter att vi röjt ur i skåpen i köket är det mycket lättare att få in alla varor. Så det går mycket fortare att bli klara.

Eftersom det är midsommarafton blev det en whisky när vi var klara. Pauser är viktiga och sedan åt vi kokt korv med bröd. Väldigt svenskt som sig bör en dag som denna. Ärligt talat så brukar vi äta det den dagen då JR gör våra inköp.

Poolen behövdes göras ren idag och JR tog sig an det arbetet innan vi hade våra lektioner i franska. Vi kör hårt nu och bokar en lektion varje dag. Det ger resultat och vi hoppas att efter ett år är vi någotsånär men tänker fortsätta tills vi känner oss bekväma med språket.

Vet inte alls hur jag gjorde men tycker att jag fick till riktiga konstnärliga foton på hundarna idag. De blir extra rörliga på eftermiddagarna då det blir lite rörligare än om dagarna. Klokt nog håller de sig stilla under dagarnas varmaste timmar.

Vi har festat loss på en god sallad ikväll och det kanske inte är så festligt men magen blir glad. Tror JR har planer på något smarrigare i morgon. Jag har också planer på att göra något men om det blir i morgon återstår att se. Återkommer angående det.

Önskar alla en fin midsommarafton och helg.

Det regnar och regnar

Annonser

Tror att jag vaknade av en störtskur i morse och jag var väl ändå på väg att vakna för nog var jag utvilad. Mycket riktigt när jag sedan öppnade dörren till trädgården var det vått ute. Men det regnade inte. Så vi hann vara ute en stund innan frukost och sedan kunde vi köra våra pass med sittcykeln. Så började det att droppa från himlen och sedan har det fortsatt så hela dagen.

Var gång regnet avtog tänkte jag att nu har det väl dragit iväg, men så startade det regna igen. Okej, vi behöver inte vattna på ett par dagar nu. Men nu är det rejält vått ute och eftersom det är varmt som en högsommardag i Sverige är det lite jobbigt. Man häller upp kallt vatten i ett glas och det börjar rinna på utsidan av glaset. Så det droppar vatten när man vill dricka.

Men alla färger i trädgården är så starka nu och det gör nästan ont i ögonen. Det slutade att regna framåt kvällen och i morgon ska jag nog kunna tvätta veckans kläder.

Någon vind har vi inte haft som svalkat heller så det gäller att röra sig långsamt. Med JR:s rygg och mitt haltande är det inte så svårt att göra det.

Vi hade en rengöringsdag för våra golv idag så något har vi fått gjort. Men som sagt något trädgårdsarbete har det inte blivit. Jag tror att JR måste släppa ut en del vatten ur poolen i morgon. Jag hoppas få sol så jag kan hänga upp en tvätt ute. Men det återstår att se när vi öppnar dörren i morgon.

Här ser ni vad jag menar med starka färger. Helt utan någon slags manipulation ser rosorna ut såhär i kvällssolen. Det är ju sommarsolstånd idag och solen är framme innan den försvinner ner.

Moln ja men inga med sand

Annonser

En grå himmel kunde vi titta på idag när vi steg ut. Eftersom vi bestämt oss för att köra en sväng så höll vi fast vid det beslutet. Med en luftfuktighet på 81% orkar man ändå inte göra speciellt mycket här hemma. Därför kändes det bra att kunna sitta i en bil med ac och se lite nya vyer som ett mycket bra alternativ.

Vi tog det lugnt och körde på eftermiddagen. JR hade lagt ut var vi skulle och det var till en del okända trakter. Men vår Ulla-Bella är inställd på alla konstens regler vilket gör att vi kan känna oss trygga. Vår gamla Lennart kunde lura oss till de mest konstiga vägar och han fick pensioneras och Ulla-Bella är en fena på att hitta bra vägar.

Vi tog vägen upp genom vår by till Pahiles. Till höger ser ni en av vår bys muralmålningar. Idag har vi sju stycken i vår by som skildrar bylivet från tidigare år. Jag älskar hur många byar här nere gör målningar på byggnader som annars hade varit fula. Hoppas att detta sprider sig i hela Europa och fler muralmålningar kommer att finnas överallt.

Efter Pahiles är det öppna landskap och så jag älskar att kunna se långt över nejden.

Vi körde på mindre vägar men som vår husbil ändå kunde klara av utan att vi hamnade i trångmål. Jag spanade naturligtvis in i trädgårdarna för att se vad folk odlade. Det jag kom fram till var Oleander och Rosor. Precis det som jag har hemma.

Jag har glömt räkningen på hur många alléer vi kört genom idag men så jag älskar dessa.

Plataner överallt och de är så vackra. JR såg en vit häst ute på fälten och tyvärr var det på hans sida så jag kunde inte fota, men vilken vacker bild det hade blivit.

Frankrike är ju känt för sina vackra och individuella rondeller. Denna var i Roujan som vi passerade på väg uppåt mot bergen. Ja, vi skulle inte ända upp men en bra bit från vår by.

Älskar att köra genom alla dessa fina byar med hus som berör. Så ser man en skylt med till salu och visst hade det varit roligt men aldrig att vi överger vårat hus på udden. För långt från havet och för mycket berg. Löjligt kanske men det är väl så att vi hittat rätt hus och område.

En kaffe och croissant på vägen är ju aldrig fel och hittar man en parkering så passar man ju på.

Vi körde förbi flera av de vintillverkare som vi har här i Languedoc. Men vi har tillräckligt hemma och gynnar de vi har i byn så vi stannade inte här.

Måste ju bjuda på ännu en fin allée och jag hoppas ni kan anamma atmosfären genom mina foton. Jag är ju en amatör så jag vet ju inte.

Så vårat slutmål Neffies som vi läst så mycket om och vars konto vi följer på instragram labellevuneffies som är en B&B i lyxvariant. Så mycket inspiration och skratt vi fått från Yvonne går inte att beskriva. Kan rekommendera denna sida på instagram. En söt fin by som fyller i varenda kryss i vad man kan önska sig av en fransk by.

Men jag hade en del inköp att göra och vi skyndade ner mot Pezenas och sedan mot Beziers. Jag handlade det jag behövde på Jaia och sedan Super-U. Skönt att komma hem tyckte vi nog allihop. Men en trevlig onsdag blev det.

Tvättväder idag

Annonser

Betydligt trevligare att öppna dörren ut till trädgården idag. Sol och parasollet behövde fällas upp. Jag skyndade mig till tvättstugan och satte igång maskinen med lakan. Sedan öppnade jag upp inomhus och satte igång fläktarna i rummet. Naturligtvis blev vi sittande en stund och vaknade ordentligt. Hundarna sover en stund till ute på trädäcket och JR kunde konstatera att det var dag tre som gummiormen låg på Mackans tak och inte en enda fågelskit. Det fungerar och vi kan rekommendera denna metod om någon har problem med att måsar eller duvor smutsar ner husbilen, uteplatsen eller balkongen.

Dags för mig att se till våra blommor och buskar efter gårdagens duggande. Jag sprayar en blandning av vatten och en slags såpa för att hindra små fula djur invadera och förstöra blommorna. Det hjälper bra och jag behöver inte köpa några dyra kemikalier.

Inte endast bra torkdag utan även klänningen åkte på för idag blev det en skön värme. Så naturligtvis blev jag sittande och tittade upp mot träden och himlen. Efter en stund brukar jag sluta ögonen och med en bild som denna på näthinnan mediterar jag en stund. Efteråt mår jag så bra. Jag har ju mediterat av och till i många år nu och det är något jag kan rekommendera. Det är som att man startar med en vit canvas och kan fylla den med precis det man vill att dagen ska innehålla.

Vi har en del projekt på gång nu framöver men först en kort tur med Mackan ska det bli. Inte med övernattning eller så utan endast en kort dagstur då jag behöver handla på Jaia till hundarna. Sedan behöver jag köpa lite krämer till ansiktet och det gör jag här i byn innan vi landar hemma i trädgården igen.

Eftersom det är aviserat inkommande saharasand i morgon så passar det bra att köra en sväng. Ändå inte så trevligt att vara ute i. Vet ej hur hård vinden ska bli men vind blir det säkert.

Fem år sedan vi öppnade dörren till vårat hus

Annonser

Vi har haft väldigt fuktigt väder här idag och det har till och med duggat en del. Molnen har kommit från söder och fört med sig vatten från havet. En stund satt vi ute på morgonen men när det började droppa så blev det frukost. Men den dag vi fick nycklarna i vår hand och kunde köra hit är något vi aldrig glömmer.

Det var en härlig känsla och innan vi körde till notarien hade vi köpt en säng och madrasser. Jag köpte lakan för att ha när sängen skulle komma och det var dagen efter att vi fick tillträdehit. Så första natten sov vi i husbilen, men vi vistades i huset och lastade in våra saker.

Trädgården var rejält igenvuxen och jag ville inte gå där men hundarna kunde göra sin toalett i alla fall. Då visste vi inte heller att vi hade inneboende då en råttfamilj bodde i stubben som förre ägaren satt ett staket runt. De saker vi köpte först var bland annat en snurradår så vi kunde gå runt i trädgården.

Vi kontaktade flyttfirman där vi hade våra möbler förvarade. Ja inte allt från gamla huset utan de vi trodde skulle passa bra här nere och vi inte ville göra oss av med. Men vi fick vänta en månad tills de kom. Så detta var vår möbel vi hade att sitta i om kvällarna.

Men dessa stolar var livsfarliga och en kväll dråsade jag i golvet och någon dag senare var det JR:s tur. Som tur var gjorde vi oss inte illa, men efter det tog vi in campingstolarna från husbilen och då satt jag nästan med hakan i bordsskivan. Men hellre det än dessa mordredskap.

Vi köpte teslan så JR kunde åka och köpa bröd på morgonen, samt färg. Vi målade alla väggar under den månad som vi väntade på möblerna. Eftersom vi började på noll valde vi vit färg som gjorde att det blev ljust och fint inomhus.

Garderober behövde vi ju ha och JR monterade dem i dressingroom. Så nu kunde vi ta in alla kläder från husbilen och vi var även till Darty och köpte en tvättmaskin som de levererade och installerade dagen efter. Nu började jag tvätta allt. JR satte upp tvättlinor och jag kunde hänga upp allt ute på tork.

Jag tror att vi målade hela dagarna från morgon till tio på kvällen med avbrott för middag. Tittade på tv i våra datorer och stupade trötta i säng. Jo, just ja vi köpte fläktar för det var varmt så in i den. Kan också berätta att vi lyckades jaga bort råttorna utom en sista som inte ville ge sig av. Men vi fick hjälp av tornfalken som knep den en morgon och jag fick se hur den hamnade i fågelns klor. Sedan dess har vi inte haft någon råtta i vår trädgård.

Vi hann bli klara tills möblerna anlände och då hade fullt sjå med att möblera och fylla alla skåp och lådor. Då kände vi att vårat liv här nere kunde börja på allvar. Det var kanske bra att vi hade fullt upp för vi levde ju i sorg också. Vår älskade Unkas blev ju sjuk så han fick somna in en vecka innan vi fick nycklarna, min pappa gav upp och somnade in och vår fina ”farmor” JR:s mamma följde strax efter.

Det var vår början för fem år sedan. Om vi är klara? Nej, vi har fler planer både inom- och utomhus och det är ju det roliga.

En söndag i mitten av Juni och farsdag i Europa

Annonser

För oss är det mer som en vanlig söndag och H bor i Sverige så han firar sin pappa när det är farsdag enligt den svenska almanackan. Så efter att ha vaknat upp ute på trädäck gick vi in och åt vår frukost. Jag satte plädarna i tvättmaskinen och de hängde ute i solen på tork hela dagen.

Vinden var lika med noll hela förmiddagen och när den kom på eftermiddagen var det så skönt. JR har sågat upp alla stora grenar som han och H sågade ner från träden i maj. Jag bytte som vanligt lakan i sängen. Alltid skönt att börja en ny vecka med rena lakan. Så tycker vi allihop.

Ikväll är det dag tre sedan vi vattnade så det var dags för det. Men först tog vi det lugnt, hundarna fick sin middag och så var det dags för franskan då. Sedan var det dags för mig att släpa vattenkannan till alla växter som står i krukor. Vem tusan behöver ett gymkort om man har en trädgård?

Det är så skönt att ha skugga på framsidan på eftermiddagen och kvällarna. På vintern kan vi sitta på bänken under pergolan då solen värmer.

Första blommorna har slagit ut och de lyser upp så fint i pergolan.

Rosorna blommar hela tiden och jag har fullt sjå med att klippa bort gamla vissnade blommor. Men det är ett rofyllt arbete som jag inte har något emot att göra.

Just nu sitter vi med fönstret öppet mot baksidan och det dofter starkt av citron från vårat träd. En doft av medelhavet och som man inte vill vara utan. I morgon har vi ett litet jubileum och det ska jag berätta om i morgondagens inlägg.